Cine intarzie cu plata facturii la curent va fi obligat sa achite si ce n-a consumat

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 20:15
64734 citiri
Cine intarzie cu plata facturii la curent va fi obligat sa achite si ce n-a consumat
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care intarzie cu plata curentului ar putea ajunge sa achite si electricitatea pe care n-au consumat-o inca, daca nu vor sa ramana in bezna.

Motivul: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) le-a dat catorva mari furnizori de electricitate dreptul sa le taie curentul rau-platnicilor, in cazul in care acestia refuza sa depuna, in avans, intr-un cont, contravaloarea facturilor pentru urmatoarele 3 luni.

Pana acum, romanului ajuns in prag de debransare ii era suficient sa isi plateasca - fie in al 12-lea ceas - restantele catre furnizorul de electricitate, ca sa se asigure ca nu ramane in bezna.

Odata cu adoptarea unui nou ordin al ANRE, insa, lucrurile s-au complicat. Noua lege le da unora dintre furnizori dreptul sa le ceara garantii banesti clientilor care ajung sa riste debransarea de cel putin 2 ori pe an, pe motiv de neplata a facturilor.

Mai exact, ordinul prevede ca, la cererea furnizorului, rau-platnicii sunt obligati sa depuna intr-un cont, cu titlu de garantie, contravaloarea curentului pe care il consuma, in mod normal, in 3 luni.

Ulterior, daca omul isi achita factura la timp, garantia ramane neatinsa. Daca, insa, platile incep, din nou sa intarzie, furnizorul isi va putea lua banii pe care nu i-a primit la timp direct din contul de garantie.

In incercarea de a-i impiedica pe furnizori sa-i ia omului si ultimul ban din buzunar, ANRE a mentionat in ordin ca furnizorii n-au dreptul sa le ceara garantii "consumatorilor vulnerabili". Problema este ca, la noi, consumatori vulnerabil sunt doar oamenii inscrisi in bazele de date ale institutiilor de protectie sociala sau cei care sunt, totodata, batrani si bolnavi, potrivit Regulamentului de furnizare a energiei electrice.

In schimb, o mama care se straduieste sa isi creasca singura copiii, sa spunem, nu e considerata consumator vulnerabil. Iar asta inseamna ca - daca nu reuseste sa isi plateasca factura la curent 2 luni la rand - ajunge in prag de debransare si risca sa fie obligata nu numai sa plateasca restanta, ci sa si depuna garantie pentru urmatoarele 3 luni. Si e lesne de inteles ca omului care nu reuseste sa plateasca lunar o factura ii va fi din cale afara de greu sa achite 5, dintr-un foc!

Potrivit ordinului ANRE, nu toti furnizorii pot cere, insa, garantii de la oameni, ci doar cei de ultima instanta - cum sunt Enel, CEZ si EON - obligati de lege sa livreze electricitate catre toti clientii care le-o cer, indiferent daca acestia obisnuiesc sa isi plateasca la timp facturile sau nu.

Puteti citi aici, integral, ordinul ANRE care a fost deja publicat in Monitorul Oficial:

Acelasi ordin ANRE prevede ca furnizorii de ultima instanta (FUI) le pot cere garantii nu numai rau-platnicilor, ci si hotilor de curent. Spre deosebire de oamenii care nu isi platesc facturile la timp, insa, hotii pot fi obligati sa depuna garantii nu numai pentru 3 luni, ci pentru un an intreg.

Evoluția USB continuă: USB4 2.0 promite viteze uimitoare de transfer și încărcare rapidă
Evoluția USB continuă: USB4 2.0 promite viteze uimitoare de transfer și încărcare rapidă
Portul USB a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, iar cea mai recentă versiune, USB4, a devenit din ce în ce mai populară datorită specificațiilor sale avansate și a formatului...
Nou record absolut la prețul aurului. Cotația anunțată de BNR
Nou record absolut la prețul aurului. Cotația anunțată de BNR
Gramul de aur s-a scumpit luni cu 2,06 lei (0,53%), ajungând la o cotaţie de 387,6905 lei, de la 385,6265 lei, cât anunţase vineri Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o...
#plata factura curent garantie, #intarziere plata electricitate garantie, #avans plata electricitate , #curent
  1. Evoluția USB continuă: USB4 2.0 promite viteze uimitoare de transfer și încărcare rapidă
  2. Transport feroviar pentru mărfurile tale: tot ce trebuie să știi
  3. Experții în marketing și eCommerce dezvăluie noi trenduri și tactici la Black Friday SUMMIT 2024, în perioada 14-18 octombrie
  4. Nou record absolut la prețul aurului. Cotația anunțată de BNR
  5. Suma fabuloasă care va trebui „ruptă” din bugetul de stat pentru calea ferată Ploieşti Triaj – Focşani. Proiectul face parte din Master Planul General de Transport
  6. Bucureștiul, cea mai bună alegere pentru un loc de muncă bine plătit. Cum îți poate afecta cazierul judiciar angajarea?
  7. Acuzații de îmbolnăvire intenționată a pădurilor pentru a tăia mai mult lemn. Cum ar funcționa schema firmelor de exploatare forestieră
  8. Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
  9. Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
  10. Majorarea indemnizației de creștere a copiilor, în dezbatere la Senat. Câți bani ar putea primi în plus mamele, dacă legea trece în Parlament