Danca: Se va ieftini curentul, dupa scaderea tarifelor de transport si distributie a energiei electrice

Duminica, 12 Ianuarie 2020, ora 13:34
9200 citiri
Danca: Se va ieftini curentul, dupa scaderea tarifelor de transport si distributie a energiei electrice

Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, sustine ca romanii vor cheltui mai putin pe energie electrica, dupa ce tarifele de transport si distributie ar urma sa scada, incepand cu data de 15 ianuarie.

"Urmeaza reducerea preturilor la energie electrica dupa eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri din sectorul energetic prin modificarea OUG 114, adoptata de Guvern in aceasta saptamana.

Incepand cu 15 ianuarie, noile tarife stabilite de ANRE pentru transport si distributie a energiei electrice vor fi reduse cu valori intre 1,7% si 1,9%", a scris Ionel Danca, pe Facebook.

Reamintim ca eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri a tuturor societatilor din energie (care fusese introdusa prin OUG 114) a fost eliminata prin asumarea raspunderii Guvernului Orban. In context, daca vor da mai putin bani la stat, companiile din energie ar putea ramane cu sume mai mari in conturi. Iar asta le-ar putea permite sa livreze energie sau servicii mai ieftine.

La ce ajuta o eventual scadere a tarifelor de transport si distributie? E foarte simplu. Pentru ambele operatiuni - unele intreprinse de Transelectrica, iar altele de societatile de distributie a curentului electric - romanii platesc. Or, daca tarifele pentru aceste servicii scad, ar putea scadea si factura.

Cum ajunge curentul electric de la producator la consumatorul casnic si ce cheltuieli scad

In forma in care pleaca de la producatori (sa spunem de la Hidroelectrica sau de la CE Oltenia) energia electrica n-ar putea fi folosita pentru alimentarea gospodariilor.

In consecinta, e nevoie de o serie de echipamente cu ajutorul careia energiei sa i se aduca niste transformari, inainte sa fie introdusa intr-o retea de transport. Pentru cumpararea, mentenanta si functionarea acestor echipamente cu care se intervine asupra energiei electrice, in factura apare tariful de introducere (a curentului) in retea.

Odata introdusa, energia electrica este transportata prin reteaua de transport, prin fire, pana la granita cu una dintre cele 8 retele teritoriale de distributie a curentului din Romania. Pentru ca toata aceasta operatiune sa se poata face, gosposariile platesc un tarif trecut pe factura cu denumirea "serviciu sistem".

Apoi, tot cu ajutorul unor echipamente specifice, energia electrica este extrasa din sistemul de transport si livrata retelelor de distributie. Echipamentele se cumpara si se intretin cu bani proveniti din banii stransi ca "tarif de extragere din retea".

Odata ce au primit energia, distribuitorii trebuie sa o treaca prin statii de transformare, pentru a o aduce de la inalta, la medie si apoi la joasa tensiune. Iar toate acestea se platesc din banii stransi din "tariful de distributie".

Drumul energiei electrice de la producator pana la consumtor. Fiecare tranzitie inseamna, pentru consumator, plata unui tarif. Inforgrafic: Ziare.com/Nicu Socol

Banii din aceste tarife se impart. Mai exact, tarifele de introducere in retea, de serviciu sistem si de extragere din retea merg la Transelectrica. Iar tarifele de distributie ajung la cei 8 operatori ai retelelor regionale de distributie.

Nivelul tarifelor este reglementat de stat. In consecinta, el poate creste sau scadea, in functie de mai multi factori. Cert este ca tarifele trebuie platite, din cauza ca fara banii stransi din ele, energia electrica n-ar mai ajunge, in forma optima, la clientii casnici.

Daca unele dintre ele, anume tariful de transport perceput de Transelectrica si cele de distributie perceput de societatile de profil, vor scadea, atunci valoarea facturilor s-ar putea, de asemenea, diminua.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...