Facturi umflate la energie electrica: Pierderile din retea, suportate de consumatori - Curtea de Conturi

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 15:18
7770 citiri
Facturi umflate la energie electrica: Pierderile din retea, suportate de consumatori - Curtea de Conturi

Pierderile uriase din retelele electrice au fost suportate de consumatori prin includerea lor in facturi, arata Curtea de Conturi.

Mai exact, in perioada 2010-2013, in retelele electrice de distributie au fost inregistrate pierderi in valoare estimata de 1.301.680.000 euro, provocate in principal de starea tehnica precara a retelelor.

Precizarea apare in Sinteza Raportului de audit al Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica in perioada 2010 - 2014.

Detaliul care ar putea "umfla" intretinerile cu cateva sute de lei

Aceste pierderi au fost acoperite in proportie de 82% prin tariful de distributie (componenta a tarifului de energie electrica achitat de consumatori), precizeaza Raportul, care mai spune ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acceptat in tariful aferent serviciului de distributie pierderi in valoare de 4.619.469.000 lei (1,069 miliarde de euro).

Retelele de distributie a energiei electrice sunt imbatranite si au pierderi mari, dar nerealizarea investitiilor la nivelul programat nu a fost provocata de lipsa surselor de finantare, se arata in aceasta sinteza.

In tarifele de distributie au fost incluse unele elemente de cost (de exemplu: amortizarea activelor imobilizate si o rata de rentabilitate a activelor cuprinsa intre 8,5 % si 10% din valoarea activelor), dar valoarea investitiilor realizate in reteaua de distributie s-a diminuat accentuat.

Asa s-a ajuns ca, in anul 2013, investitiile realizate de cei 8 operatori principali de distributie sa scada cu 43%, comparativ cu 2011, de la 371,408 milioane euro, la 211,441 milioane euro.

Diminuarea investitiilor realizate de operatorii de distributie este generata, in principal, de faptul ca ANRE nu a stabilit si impus, prin programele de investitii pe care avea obligatia de a le aproba, realizarea unui volum minim de lucrari de investitii prin care sa se asigure siguranta, fiabilitatea si eficienta retelei de distributie, mai spune Raportul.

Investitiile realizate in inlocuirea echipamentelor pentru reducerea Consumul Propriu Tehnologic (CPT) de catre operatorii de distributie au fost in valoare de 166.891.000 euro, reprezentand 13,76% din totalul investitiilor realizate de acesti operatori si acceptate de ANRE in tarif (1.212.622.000 euro).

"Astfel, consumatorul de energie electrica a suportat prin tariful la energie platit, atat nivelul pierderilor inregistrate in retelele de distributie, cat si costul amortizarii investitiilor realizate de operatori, investitii ce se dovedesc a fi ineficiente din punct de vedere al reducerii acestor pierderi", precizeaza autorii raportului.

Cum au crescut preturile pentru consumatorii casnici

Tarifele au crescut in acest interval de timp, in conditiile in care costul de achizitie al energiei electrice de la producatori a scazut de la 157,7 lei/MWh in anul 2010, la 137,6 lei/MWh (cu 12,7%).

Evolutia tarifului mediu reglementat a fost influentat in principal de:

  • cresterea tarifului mediu aferent serviciului de distributie - de la 141,30 lei/MWh in anul 2010, la 199 lei/MWh in anul 2014, respectiv cu 41%
  • cresterea tarifului mediu aferent serviciului de transport - de la 16,50 lei/MWh in anul 2010, la 22,91 lei/MWh in anul 2014, respectiv cu 38,8%

Citeste mai departe despre Pierderile de 1,3 miliarde de euro in retelele de distributie - trecute in factura consumatorilor de energie electrica pe CursDeGuvernare.ro

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...