O taxa impusa de Cabinetul Dancila risca sa ne majoreze facturile la curent cu pana la 15%

Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 07:33
9378 citiri
O taxa impusa de Cabinetul Dancila risca sa ne majoreze facturile la curent cu pana la 15%
Foto: Arhiva Pixabay

Desi se lauda ca ia masuri pentru a-l scuti pe roman de cheltuieli nejustificate, Cabinetul Dancila face tocmai pe dos. Cu alte cuvinte, ia decizii care, in loc sa-i miscoreze omului facturile, risca sa i le majoreze impovarator.

Pe 21 decembrie, Cabinetul Dancila a plafonat, prin ordonandata de urgenta, atat pretul gazelor produse in Romania, cat si pe cel al energiei electrice. La acel moment, Darius Valcov sustinea ca statul a luat masurile pentru a se asigura ca facturile la gaze si curent electric ale omului de rand nu vor mai creste.

Totusi, recunostea Valcov, daca societatile energetice vor vinde la preturi plafonate - adica mult sub nivelul celor de acum - vor avea incasari reduse si, in consecinta, vor da la stat taxe si dividende mai mici. Per total, statul ar urma sa piarda intre 1,5 si 2 miliarde de lei pe an in urma plafonarii preturilor la gaze si la electricitate.

In consecinta, pentru ca bugetul sa se poata indestula, Cabinetul Dancila a decis sa le puna tuturor companiilor din energie o taxa noua, in cuantum de 2% din cifra de afaceri. Acest bir sa va aplica chiar si retroactiv. Cu alte cuvinte, societatile vor fi obligate sa il achite si pentru cifra de afaceri din 2018, cu toate ca el a fost introdus abia la finalul anului trecut, iar intreprinzatorii nu aveau cand sa prevada in bugete bani pentru a-l achita.

In plus, sumele pe care companiile din domeniul Energiei ar urma sa le plateasca nu sunt deloc mici. Ziare.com a incercat sa afle cat ar urma sa dea la stat - sub forma taxei de 2% din cifra de afaceri - cateva companii din energie.

Cum datele privind executia bugetara pe anul 2018 sunt inca provizorii, am incercat sa facem o simulare cu cifrele de afaceri inregistrate in 2017.

Asa am aflat ca pentru unele firme plata taxei - oricat de neplacuta - ar putea fi suportabila. Spre exemplu, Hidroelectrica ar trebui sa plateasca la stat - doar pentru taxa de 2% din cifra de afaceri - 65.073.027 lei, adica a 20-a parte din profit.

Sunt insa si furnizori mai mici, cum ar fi Getica 95 din Buzau, in cazul carora 2% din cifra de afaceri, adica 6.285.522 lei, ar insemna mult peste jumatate din profitul obtinut.

Si nu in ultimul rand, exista firme ca Grenerg SRL Satu Mare. In cazul acestei societati, judecand dupa datele din 2017, 2% din cifra de afaceri - adica taxa pe care ar trebui sa o dea la stat - inseamna 701.787 lei, mai mult decat profitul obtinut.

Din pacate, pe termen mediu si lung, nu societatile vor suporta aceasta cheltuiala, ci oamenii. Mai exact, mai devreme sau mai taziu, cheltuiala neprevazuta a producatorului si furnizorului se va regasi in factura de curent electric a romanului.

Detalii a oferit pentru Ziare.com presedintele Asociatiei Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie (ACMPE), Liviu Popa.

"Orice crestere a unei taxe despre care intreprinzatorul n-a stiut dinainte risca sa aduca o scumpire. De altfel, ar fi o scumpire fireasca. Sa ne gandim ca intreprinzatorul si-a facut un business plan. Acesta includea, inainte de toate, plata salariilor si a darilor catre buget. In plus, acelasi intreprinzator isi luase si o marja de profit.

Si la un moment dat - dupa ce si-a achitat toate cheltuielile - intreprinzatorul afla ca trebuie sa plateasca inca 2% din cifra de afaceri. E clar ca pentru a plati aceasta suma banii trebuie recuperati de undeva. Cu sau fara aceasta taxa, rolul societatii ramane acela de a face profit.

In aceste conditii, e normal ca introducerea taxei sa fie resimtita si de consumatorul final. La niveulul unei facturi, cresterea ar putea fi de 10-15%", ne-a declarat Liviu Popa.

De ce sa cresca factura, in conditiile in care pretul energiei e plafonat? Motivul e simplu: in factura clientului casnic nu este inclus doar pretul energiei pe care acesta a consumat-o (si care se numeste energie activa) . In schimb, factura contine si alte costuri, cum ar fi cele de transport si de distributie a energiei. Or, ajustand parte dintre aceste preturi incluse in factura intr-o maniera netransparenta, marii intreprinzatori din domeniu - care adesea se ocupa, prin intermediul mai multor firme, atat de furnizare cat si de distributie - ajung sa le poata majora facturile oamenilor.

Reamintim, de asemenea, ca, pana la acest moment, Cabinetul Dancila a decis doar sa plafoneze preturile la energie electrica, fara a face publica si procedura prin care acest lucru urmeaza sa se intampla. In consecinta, nici intreprinzatorii nu stiu momentan cui si la ce pret vor vinde energie electrica, nici consumatorii n-au cum sa estimeze cat vor scoate din buzunar pentru facturi in 2019.

Citește și:
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat luni, 26 septembrie, că premierul Nicolae Ciucă este, în prezent, principala opţiune a partidului pentru alegerile prezidențiale din...
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Tudor Chirilă a reacționat dur luni, 26 septembrie, după răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la acuzațiile de plagiat. După ce jurnalista Emilia Șercan a făcut public...