Recolta record de bumbac in India si Brazilia ar putea scadea pretul la haine

Marti, 20 Martie 2012, ora 20:16
3045 citiri
Recolta record de bumbac in India si Brazilia ar putea scadea pretul la haine
Foto: bloomberg.com

Recoltele record de bumbac din India si Brazilia depasesc cererea cu cel mai mare nivel din ultimii peste 20 de ani, ceea ce ar urma sa duca la scaderea preturilor unor firme de imbracaminte precum Gap Inc. si Abercrombie & Fitch Co.

Fermierii vor recolta aproape 124 de milioane de baloti de bumbac, de cate 218 kilograme, in anul ce se va incheia in luna iulie, depasind astfel cererea cu 15 milioane de baloti, relateaza Bloomberg, citand estimari ale guvernului american.

Totodata, rezervele vor creste cu circa 32% - al doilea procent din istorie.

Pretul unei livre de bumbac, adica putin peste 450 de grame, a crescut la 2,197 de dolari, in urma cu un an, dupa ce vremea rece si inundatiile din China si din Pakistan au ruinat culturile, acesta fiind cel mai mare pret atins de o livra de bumbac, de la sfaristul Razboiului Civil din SUA, adica de mai mult de o suta de ani.

Prin urmare, fermierii au crescut suprafatele plantate cu bumbac, ceea ce a dus la productia record din acest an, in timp ce oferta ar urma sa creasca cu inca 12%, in sezonul urmator.

Astfel, pretul bumbacului este in scadere usoara in prezent, care insa s-ar putea accelera in aceste conditii. Recolta uriasa de anul viitor va afecta preturile in mod semnificativ.

S-a inregistrat o scadere a preturilor bumbacului cu 55%, in ultimele doua luni, ceea ce reprezinta cea mai proasta evolutie a unei materii prime din totalul de 24 care sunt monitorizate de un indice al Standard & Poor's.

In plus, in timp ce productia globala ar urma sa creasca cu 6,1%, potrivit departamentului de Agricultura din Statele Unite ale Americii, cererea ar urma sa scada cu 5,2%.

Toate aceste masuri ar urma sa determine o scadere a preturilor hainelor, potrivit producatorilor americani. In plus, cererea globala de imbracaminte va scadea in mijlocul unei cresteri economice incetinite.

Economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3%, in acest an, fata de 3,8%, cat a fost in 2011, potrivit Fondului Monetar International.

China foloseste aproximativ 40% din totalul mondial de bumbac si va importa 18,5 milioane de baloti in acest sezon, cel mai mult in ultimii sase ani si cu 54% mai mult decat cu un an inainte. Economia chineza a inregistrat o crestere de 7,5%, cea mai mica din anul 2004.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#recolte record bumbac, #recolte bumbac India, #pret scazut imbracaminte, #reducere pret haine , #imbracaminte