Vacanta de criza pe litoralul romanesc, posibila. Cat mai costa un sejur la Marea Neagra

Luni, 19 Iulie 2010, ora 12:27
6219 citiri
Vacanta de criza pe litoralul romanesc, posibila. Cat mai costa un sejur la Marea Neagra
Foto: Arhiva

Desi criza a afectat puternic buzunarele si asa destul de goale ale romanilor, acestia nu renunta la micile placeri cum ar fi vacantele, chiar daca este vorba doar de 2-3 zile. Dovada o reprezinta cei aproape 120.000 de turisti care au luat cu asalt statiunile de pe litoral, in acest weekend.

Cum ar putea fi caracterizat turistul roman in perioada de recesiune? Fie ca "turist de weekend", fie ca turistul care cauta ofertele speciale la agentii, de tipul platesti 5 zile si stai 6 sau platesti pentru o persoana si merg doua.

Data fiind situatia, agentiile si-au aliniat ofertele la bugetul limitat al romanilor si ofera preturi pe litoralul autohton pornind de la 45 de lei pe ziua de cazare. Astfel, un weekend prelungit la 4 zile, cu trei nopti de cazare, costa cel in jur de 135 de lei.

"Romanii merg pe vacanta in weekend pentru ca nu pot sa-si ia concediu o saptamana mereu, asta se poate lua o data pe an. Pe litoral, 80% din turisti vin prin agentiile de turism. Agentiile de turism au convins hotelierii sa creeze multe oferte in acest an. Am avut inscrierile timpurii, intre 1 februarie si 31 martie, prelungite pana pe 15 aprilie, iar in acea perioada cine a cumparat pachete pentru vara a beneficiat de reduceri de pana la 30%.

Am avut mini-preturi de vacanta, am avut programul 'litoralul pentru toti', intre 4 mai si 15 iunie, care se reia dupa 1 septembrie cu preturi foarte mici, intre 150 de lei la 2 stele, pana la 500 de lei o saptamana cu mic dejun. Am avut pana pe 15 iulie, si se reia intre 15 august si 31 august, oferta de gratuitati de vacanta, de tipul platesti 5-6 nopti si beneficiezi de 1-2 mai mult. Acum avem si oferta la 2-3 stele, de tipul plateste o persoana si merg doua, pe modelul Greciei", a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al ANAT, pentru Ziare.com.

Agentiile nu au insa cum sa faca un tarif foarte bun doar pentru un weekend, ci creeaza sejururi de la 4-5 nopti, iar asa numitul "turist de weekend" merge pe cont propriu la mare.

In ceea ce priveste sejururile, preturile difera in functie de perioada aleasa si de tipul pachetului pe care il doreste turistul. Cei cu buget limitat pot astepta pana la 1 septembrie, cand se va relua programul "Litoralul pentru toti".

Peste 500 de euro, cel mai scump tarif

"Pe litoral, tarifele sunt de la minimum 150 de lei, iar cel mai scump este cam la 520-530 de euro, la 5 stele all inclusive, in Saturn. Cam asta este este variatia de preturi, de la 150 de lei la 2.500 de lei. Preturile difera in functie de sezon, intre 20 iulie - 15 august, in plin sezon, preturile sunt mai mari", a adaugat Badulescu.

Increderea romanilor fata de agentiile de turism este in crestere, iar acestia apeleaza din ce in ce mai des la serviciile lor, intelegand ca pretul oferit de acestea este mai mic decat cel de la receptie.

"Oamenii si-au dat seama ca agentul de turism este un fel de consilier, asa cum si avocatul este. In Statele Unite de exemplu, americanii au propriul avocat, medic sau agent de turism. Acest lucru a inceput si la noi. Agentul de turism este necesar pentru ca Internetul te poate pacali. Agentiile de turism vand mai ieftin, tocmai asta nu se intelege.

De exemplu, pretul la receptie la un hotel este de 200 de lei. Agentia il primeste cu 120 de lei si ea il vinde cu 150 de lei. Agentia este engross-ista, aduce 100 de clienti unui hotel. Ea primeste preturi mult mai mici si cu ce isi adauga, oricum pretul este sub cel de receptie. Doar pensiunile rurale nu prea lucreaza cu agentiile si nu ofera un pret mai mic agentiilor de turism", a completat reprezentantul ANAT, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste turismul montan, doar 50% din turisti merg prin agentii, restul fiind pe cont propriu, potrivit ANAT.

Cat platesc romanii pe vacante?

Pentru perioada actuala, cea mai ieftina cazare pe litoralul romanesc porneste de la 45 de lei pe camera, pe noapte, in statiuni precum Eforie Nord sau Costinesti. Preturi mai mari sunt in Mamaia, unde tarifele sar considerabil de 100 de lei pe noapte.

De exemplu, hotelul de doua stele White Inn din Costinesti, situat langa discoteca Tineretului, ofera in perioada 13-26 iulie cazare pentru 50 lei pe noapte de persoana, in camera dubla, si 45 de lei in camera tripla. Pentru perioada 27 iulie 16 august, preturile se ridica. Tariful pentru o camera dubla este de 60 lei pe noapte de persoana, iar intr-o camera tripla de 55 lei pe noapte de persoana. Cel mai ieftin tarif este in perioada 1-15 septembrie, intr-o camera dubla fiind de 30 lei/noapte/persoana, iar intr-o camera tripla de 25 lei/noapte/persoana.

Tot in Costinesti, Hotelul Scoica, de trei stele, aflat la 150 m de faleza, ofera turstilor cazare pentru 92 de lei pe noapte, in perioada 18 iule-20 august, 75 de lei pentru perioada 21-31 august si 46 de lei pentru 1-15 septembrie. Optional, masa costa 80 lei pe zi de persoana. Hotelul ofera curte interioara si parcare gratuita in limita locurilor disponibile.

In Eforie Nord, hotelul de doua stele Venus este unul din hotelurile nerenovate din aceasta statiune. Este o varianta de cazare potrivita celor cu buget restrans sau persoanelor care nu doresc sa se deplaseze mult pana la plaja, fiind chiar pe faleza. O noapte de cazare aici costa 45 de lei in perioada 21 iulie-15 august, 43 de lei in perioada 16-23 august si 33 de lei pana pe 31 august.

La Mamaia, cei care vor sa se cazeze la Hotel Riviera de 3 stele, situat in centrul statiunii, pe faleza, la doar 20 de metri de plaja, trebuie sa scoata din buzunar 120 de lei pentru o camera dubla si 220 pentru single, in perioada 16-30 iulie, si 170 de lei, respectiv 320 de lei, in perioada 1-29 august. Pe langa spatiile de cazare, Hotel Riviera ofera o piscina in aer liber amenajata cu sezlonguri si umbrele, restaurant cu terasa, sali de conferinta, coafor, parcare.

Si Hotel Aurora, localizat tot in Mamaia, la 25 m de plaja, are tarif diferentiat un functie de sezon. Intre 21 iulie si 15 iulie, hotelul are un tarif de 115 lei pentru o camera dubla, iar intre 16-25 august 87 de lei pentru o camera dubla. Hotelul are un restaurant cu aer conditionat, parcare proprie, lift, bar. La camera exista acces cu cartela magnetica, fiind dotate cu minibar, tv, grup sanitar propriu mocheta.

Incasarile agentiilor, afectate de masurile de austeritate

Ofertele de criza au facut ca incasarile agentiilor de turism sa fie in scadere in acest an, comparativ cu anul trecut. In ceea ce priveste turistii, ca numar, ei sunt insa in crestere.

"Masurile de austeritate anuntate de guvern au dat peste cap estimarile, noi ne asteptam la o usoara crestere. Aceasta crestere exista ca numar de turisti pe Turcia, pe Bulgaria, pe litoralul nostru poate fi o crestere credem noi, dar ca incasari nu, pentru ca s-au diminuat preturile, iar turistii cauta oferetele speciale, incearca sa cheltuiasca din ce in ce mai putin si isi diminueaza si durata sejurului", a conchis purtatorul de cuvant al ANAT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#vacanta criza, #buget vacanta, #preturi cazare , #low cost
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Daca asta e vacanta de criza , cea de belsug ar trebui sa fie de 5-15 ori mai scumpa , la timpul si locul ei .