O intrebare banala pusa de ziaristi unor demnitari de-ai nostri a scos la iveala pe neasteptate caracterul de nimic si coloana verticala cocosata a acestor respectabili cetateni.
Prin intrebare, jurnalistii vroiau sa afle opinia celui chestionat despre recenta scumpire a carburantilor, iar raspunsurile au fost de genul:
- Aveam rezervorul plin, n-am alimentat.
- Nu conduc, n-am masina.
- N-am carnet, nu sunt sofer. Sincer, nu alimentez si nu cunosc pretul.
- Eu nu am vazut nicio scumpire la carburanti.
Cand presa vuieste despre scumpirea evidenta a benzinei, cand expertii sustin ca noul pret al carburantilor va impinge in sus toate preturile intr-un stil galopant, cand opozitia atrage atentia ca scumpirile compromit majorarile de salarii cu care se lauda guvernarea, iar pretul carburantilor este afisat cu litere de-o schioapa la benzinarii, trebuie sa fii Bula ca sa dai raspunsuri precum cele de mai sus.
Iar raspunsurile nu le da oricine. Cel care nu cunoaste pretul pentru ca n-are carnet este chiar ministrul Energiei, Toma Petcu, iar cel care n-a vazut nicio scumpire este presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
Nu am nicio indoiala ca toti cei chestionati de reporter cunosteau pretul carburantilor, ca erau chiar cu ochii cat cepele la pret. Nu se poate altfel, toti detin in stat demnitati legate, mai mult sau mai putin, de economia tarii si de problemele sociale cu care se confrunta ea.
Si atunci de ce isi bat joc de reporteri si, prin ei de opinia publica? De ce ne iau pe toti in zeflemea, de ce se fofileaza de la un raspuns sincer si corect, optand pentru baliverne sau replici derizorii, cu care se dau "jmecheri"? In opinia mea, doua motive ii imping in aceasta directie si niciunul nu le face cinste.
Mai intai, acesti demnitari nu sunt oameni de rand, din cei carora dna Olguta Vasilescu le-a promis dublarea salariilor, treptat pana in 2020, iar acum face stanga-mprejur si o drege, explicand ca, in martie viitor, nu le mai "da" cei 25% promisi, ci numai 4% dupa noile socoteli.
Demnitarii sunt din categoria celor carora li s-au triplat deja salariile si indemnizatiile, sau poate amandoua, inca de asta primavara. Fara nicio esalonare. Cand huzuresti, nu te mai intereseaza daca s-a scumpit carburantul cu cativa banuti, ca vorba ceea, are balta peste.
Cel de al doilea motiv, care nu le face cinste demnitarilor chestionati, este obedienta oarba fata de liderul suprem din Palatul Parlamentului si fata de liderul nesuprem de la Palatul Victoria. A spus Tudose ca noua acciza nu va scumpi benzina? N-a confirmat-o si Dragnea? Inseamna ca aste e. Scurt.
E cineva contra? Se abtine cineva? Atat iti trebuie, sa te abtii, sa nu observi interesul national si sa ai alte pareri: iti dai foc la palarie de nu te vezi!
Demnitarii nostri isi aduc aminte punctual ce a patit Ponta cu parerile lui, Grindeanu cu ale sale, cum a intors-o in ultima clipa Serban Nicolae, scapand ca prin urechile acului si cum este deja in vizor dl Teodorovici, dupa ce calculele lui despre TVA defalcat au aratat altceva decat ceea ce arata Dragnea si nu dezmintea Tudose, fara sa faca macar vreun calcul.
Momentul banal cu scumpirea benzinei a aratat inca o data pana unde poate merge slugarnicia demnitarilor nostri, cum ii tremura fiecartuia pantalonii pe el, ca nu cumva sa fie deposedat de ciosvarta de ciolan, capatata dupa victoria in alegeri si inca neconsumata complet.
Jalnica postura a acestor bieti demnitari imi aduce aminte de un filosof hindus, in viziunea caruia farmecul cartilor sacre sta in aceea ca toata lumea le respecta, toata lumea le venereaza, dar nimeni nu crede in adevarul celor citite acolo.
Pastrand proportiile, aceasta este jalnica postura a politicii PSD. Toti respecta hotararile liderilor si toti venereaza programul de guvenare sustinand ca acolo se afla chintesenta intelepciunii, chiar daca multe din cele de acolo nu sunt vrednice de luat in seama si nimeni nu crede in ele.
Mai indrazneste cineva sa afirme ca programul de guvernare este o gogorita, ca schimbarea premierului Grindeanu a fost o simpla ambitie a lui Dragnea, un moft platit de noi, cu banii nostri? Isi mai face cineva iluzia ca programul ne va costa scump peste cativa ani, cand va trebui sa platim nu numai datoriile, dar si dobanzile la care ne-am inhamat?
Precum in cartea scriitorului hindus, toate programele PSD sunt sublime si respectate, desi cei mai multi, pe buna dreptate, nu cred in ele.