Transportatorii contrazic Guvernul: Acciza suplimentara va aduce pierderi la buget, nu castiguri!

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:32
2295 citiri
Transportatorii contrazic Guvernul: Acciza suplimentara va aduce pierderi la buget, nu castiguri!

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita anularea implementarii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de carburant, avand in vedere ca ar putea aduce pierderi la bugetul de stat.

In Romania, consumul anual de carburant este de aproximativ 7 miliarde litri, din care 5 miliarde litri motorina si 2 miliarde litri benzina, arata UNTRR, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In cazul in care statul va majora acciza cu 7 eurocenti pe litrul de motorina, transportatorii romani care efectueaza operatiuni de transport international vor fi obligati sa alimenteze in afara tarii, iar prin reorientarea alimentarii a doar 13% din volumul actual de motorina vandut in Romania, se anuleaza orice castig ipotetic al statului roman", atrage atentia organizatia.

Calcule versus realitate

Cei 7 eurocenti in plus la acciza actuala ar putea aduce statului 8,68 eurocenti (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorina, matematic suma colectata suplimentar insumand circa 430 milioane euro, presupunand ca se va mentine nivelul consumului de motorina nemodificat.

"Realitatea indica faptul ca circa 70% din alimentarile actuale ale transportatorilor internationali (romani si straini) de pe teritoriul Romaniei s-ar putea reorienta imediat in afara tarii, ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului roman", sustin transportatorii.

De exemplu, un operator roman care face transport international cu 200 de camioane si in prezent alimenteaza lunar 300.000 litri de motorina in Romania si 300.000 litri de motorina in afara tarii. In cazul majorarii accizei la motorina, el va alimenta lunar cel putin 500.000 litri de motorina in afara Romaniei si sub 100.000 litri de motorina in tara.

"Din cei aproximativ 5 miliarde litri de motorina alimentati in Romania anual, reorientarea unui volum de numai 13% spre alimentare in alte tari, va aduce in realitate pierderi de 65 eurocenti/litru pentru statul roman", potrivit calculelor UNTRR.

"Prin pierderea intregii accize aplicate in prezent, de 330 euro/1.000 litri, a majorarii de 7 eurocenti si a TVA-ului aferent - statul roman desi, teoretic, ar beneficia virtual de incasari de aproximativ 430 milioane euro doar din majorarea accizei la motorina, in practica nu va incasa in valoare absoluta mai multi ban. Va incasa mai multi bani in valoare unitara - pe fiecare litru de motorina vandut in Romania, insa in situatia scaderii consumului de carburant cu mai mult de 13%, statul roman va incasa mai putini bani decat inainte de majorarea accizei", au sustinut transportatorii.

In consecinta, ei cer amanarea proiectului.

Premierul Victr Ponta a precizat, in aceasta saptamana, ca ca o eventuala amanare a aplicarii accizei la motorina cu trei luni ar insemna inca 400 de milioane de lei lipsa la incasari, el aratand ca la benzina in mod sigur nu se va amana aplicarea accizei.

C.P.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#transportatori scumpire motorina, #transportatori acciza suplimentara motorina, #acciza suplimentara motorina , #motorina