Cel mai prost sezon turistic din ultimii 10 ani

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 10:32
1872 citiri
Cel mai prost sezon turistic din ultimii 10 ani

Operatorii de pe litoral se plang ca anul acesta a fost cel mai prost din ultimii 10 ani si ca au avut incasari mai mici cu 25% fata de 2009.

Pentru aceasta situatie, operatorii dau vina pe schimbarile bruste de temperatura, reducerea veniturilor, cresterea somajului, majorarea TVA si lipsa promovarii destinatiilor interne.

"A fost unul dintre cele mai proaste sezoane din anul 2000 incoace. Au fost cativa ani in care s-a inregistrat o crestere anuala, cam din 2000 pana in 2007, iar in 2008 a fost o stagnare.

In 2009 a urmat o scadere, iar anul acesta, pentru litoral si Delta Dunarii, estimam o scadere a incasarilor de circa 20%-25%, iar pentru zona montana, reducerea este de 25%-35% fata de 2009. Ca si numar de turisti, e posibil sa nu fie o schimbare mare fata de anul trecut", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), pentru Jurnalul National.

Mai mult, specialistii din turism au observat schimbari majore in comportamentul turistilor, tot mai multi preferand turismul de weekend.

"S-a intarit activitatea de weekend si s-a transformat intr-o obisnuinta. Nu numai tinerii au practicat acest gen de turism, asa cum era pana acum, ci si familistii. Oamenii cu copii, care au avut posibilitatea, au mers la mare pe perioada scurta, intre doua-patru zile, nu ca pana acum, sase-sapte zile", a explicat Vasilescu.

In ciuda faptului ca in luna august au fost temperaturi de 40 de grade Celsius, operatorii de pe litoral au observat ca varful de sezon s-a micsorat.

"Anul acesta s-a observat ca varful de sezon s-a scurtat. Astfel, daca pana acum acesta se intindea pe perioada 25 iulie-15 august, anul acesta, varful de sezon a fost intre 5 si 15 august, cand s-a inregistrat aglomerarea maxima din cauza temperaturilor foarte ridicate din acea perioada. Anul acesta, vremea a fost buna in etape foate scurte. Cand a fost foarte cald, cand a fost foarte frig", a explicat Daniel Vasilescu.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#turism oferte, #incasari operatori, #sezon turistic , #oferte turism
Comentarii
Poza UdreaElena
UdreaElena
rank 5
Poza ionita_adrian
ionita_adrian
rank 1
sa ii spuneti si lu udrea poate ii cade frunza acum ca a venit toamna