Romanii cheltuiesc intre 250 si 500 de euro pentru vacantele de Craciun si Revelion

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 22:41
1871 citiri
Romanii cheltuiesc intre 250 si 500 de euro pentru vacantele de Craciun si Revelion

Romanii cheltuiesc, in medie, intre 250 si 500 de euro pentru o vacanta petrecuta in tara de sarbatorile de iarna, iar pentru sejururile in strainatate intre 500 si 700 de euro, potrivit datelor publicate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Bugetul mediu pe care romanii sunt dispusi sa-l cheltuiasca se incadreaza intre 250-500 de euro pentru o vacanta interna, iar, pentru deplasarile externe, intre 500 si 700 de euro. Nu este diferit de bugetul mediu alocat in anii trecuti, dar este mai atent cheltuit, iar raportul corect intre calitate si pret a devenit principalul criteriu", este mentionat intr-un raport al ANAT.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc apreciaza ca aproape 60.000 de romani sunt asteptati, in acest an, de Craciun, in hotelurile si pensiunile din tara, unde se estimeaza ca acestia vor cheltui pentru cazare si masa peste opt milioane de euro. Cele mai solicitate structuri de cazare sunt pensiunile rurale, unde gradul de ocupare depaseste 80%, fiind asteptati aproximativ 28.000 de turisti. Costul mediu al unui pachet la pensiune este de 550 de lei.

Majoritatea romanilor prefera sa petreaca Revelionul la munte, cele mai cautate statiuni fiind cele de pe Valea Prahovei, Bran-Moeciu si Bucovina. "De Craciun romanii prefera mai mult sa stea acasa si sa petreaca sarbatoarea cu familia. Abia de Revelion gradul de ocupare ajunge la 100%. Deocamdata, adica pentru Craciun, nu toate pensiunile si hotelurile au reusit sa vanda astfel incat toate locurile sa fie ocupate", a declarat presedinte ANAT, Corina Martin.

In ceea ce priveste destinatiile externe, pe parcursul anului 2012, cele mai cautate de catre turisti au fost Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia, intrucat sunt destinatii mai apropiate de Romania. In contextul evenimentelor politice si sociale declansate in nordul Africii si in Orientul Apropiat, a continuat declinul destinatiilor Egipt si Siria, dar isi mentine cresterea in preferinte Dubai-ul, ca destinatie calda, cosmopolita si de shopping.

Destinatiile exotice indepartate nu mai sunt un lux, potrivit ANAT, deoarece agentiile de turism au reusit sa ofere publicului consumator de vacante pachete turistice avantajoase in destinatii exotice precum Republica Dominicana, Maldive, Jamaica sau Mexic, la jumatate de pret, sub conditia ca acestea sa fie achizitionate si efectuate in lunile de iarna.

Citeste si:
PSD, după ce premierul a fost ales preşedinte al PNL: Cîţu, te aşteptăm la moţiune!
PSD, după ce premierul a fost ales preşedinte al PNL: Cîţu, te aşteptăm la moţiune!
PSD i-a transmis premierului Florin Cîţu că îl aşteaptă la moţiunea de cenzură, la scurt timp după ce acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al PNL. Florin Cîţu a obţinut...
Ludovic Orban își dă demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. "Din momentul acesta, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat"
Ludovic Orban își dă demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. "Din momentul acesta, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat"
Ludovic Orban a pierdut alegerile interne ale PNL. În discursul ținut după anunțarea rezultatului, Ludovic Orban a anunțat că își va depune demisia din funcția de președinte al Camerei...
Sursa: Ziare.com