Tinerii care promoveaza Romania intr-un mod inedit: Iau la pas fiecare judet si prezinta motivele de lauda

Luni, 06 Iunie 2016, ora 08:09
12376 citiri
Tinerii care promoveaza Romania intr-un mod inedit: Iau la pas fiecare judet si prezinta motivele de lauda
Foto: Zig Zag prin Romania

O echipa de tineri entuziasti ia tara la picior pentru a promova Romania intr-un mod inedit. Ei vor sa strabata fiecare judet in parte, in minim 30 de zile, ca sa culeaga povesti despre locuitori, sa faca fotografii si videoclipuri, iar apoi sa cuprinda toate experientele minunate intr-o carte.

Au trecut 19 luni de cand au pornit proiectul Zig-Zag prin Romania, iar acesti tineri frumosi si-au propus sa strabata intreaga tara in 5 ani. Insa pentru a continua au nevoie de fonduri, pe care spera sa le stranga printr-o campanie de donatii.

Pana acum au scris 22 de carti pe tema turismului si educatiei. S-au strans interviuri cu peste 800 de romani deosebiti din toate domeniile de activitate, au fost realizate 1.000.000 de fotografii dedicate atractiilor turistice si au montat 15 clipuri inovatoare si dinamice, de tip timelapse-hyperlapse.

Ziare.com a stat de vorba cu aceasta echipa, pentru a afla mai multe despre proiectul Zig-Zag prin Romania, despre realizarile lor si planurile de viitor.

Cine se afla in spatele proiectului?

In spatele proiectului se afla o echipa de tineri cu o viziune diferita asupra Romaniei. Vrem sa aratam lumii ca avem o tara frumoasa si merita sa ramai sau sa o vizitezi. Noi, zigzagarii, avem varste cuprinse intre 23 si 27 de ani.

Pe langa echipa nucleu, formata din 6 persoane, "familia Zig Zag" mai include colaboratorii si voluntarii nostri, numar care se mareste de la un judet la altul. Ce ne caracterizeaza? Entuziasm, curaj si perseverenta, plus un gram de nebunie.

Ce este proiectul Zig Zag? Care este obiectivul Zig Zag?

Aceasta idee s-a nascut din pasiunea pentru calatorii si educatie continua. Usor, usor am impartasit-o cu prietenii si am stabilit-o ca tel pentru noi.

Zig Zag prin Romania este o calatorie de 5 ani, prin care oferim publicului o altfel de perspectiva, una mai pozitiva. Credem ca aceasta tara se poate baza pe antreprenorii de astazi si de maine, oameni pe care vrem sa-i cunoastem si noi. Credem ca mestesugurile si artele populare ar trebui pastrate cu orice pret si credem ca, la cate locuri frumoase avem in tara asta, putem fi numiti lejer, "Bijuteria Europei".

De aceea, obiectivul nostru e definit de doua directii:

A. Sa implementam activitati de promovare si dezvoltare a potentialului turistic romanesc.

In prezent, rezultatele sederii noastre in fiecare judet se concretizeaza in: realizarea de carti educative si turistice, jurnale de calatorie, materiale foto-video (fotografii, video-uri, timelaspe-uri si hyperlapse-uri), articole scrise si distribuite in mediul online, cat si evenimente de turism, educatie si networking.

B. Sa organizam proiecte de educatie nonformala ce urmaresc dezvoltarea continua a tinerilor.

De ce ati ales aceasta modalitate de promovare a Romaniei, inedita as putea spune? Mai ales ca e diferita fata de actiunile intreprinse de autoritati...

De ce nu? Este o modalitate inedita, menita sa atraga atentia prin "nebunia" ei. De altfel, cum am putea descoperi mai bine oamenii care sa ne inspire si locurile deosebite din Romania decat prin explorarea lor directa? Este si o calatorie de cunoastere a noastra interioara in acelasi timp, mai inainte de explorarea tarii.

Referitor la autoritati, cand am inceput calatoria, nu stiam exact in ce masura se implica in promovarea turismului. Pe teren am observat ca lucrurile stau diferit. Am fost in zone in care autoritatile se implica partial in promovare si dezvoltare si o fac binisor, dar am fost si in zone in care "este sublima, dar lipseste cu desavarsire".

Cui va adresati? Ce rezultate aveti pana acum?

In principiu, in planul prestabilit inainte sa plecam, perioada acordata fiecarui judet este de minim o luna. Pentru unele judete mai mari am acordat chiar si 70 zile. Media sederii ar fi in jur de 45 zile. In 19 luni de calatorie am scris 23 de carti pe tema turismului si educatiei. S-au strans interviuri cu peste 800 de romani deosebiti din toate domeniile de activitate. Suntem milionari - dar in fotografii.

De ce spun asta? Pentru ca am realizat 1.000.000 de fotografii dedicate atractiilor turistice si avem montate 15 clipuri inovative, dinamice, de tip timelapse-hyperlapse.

Daca vorbim de public tinta:

  • - In primul rand ne adresam locuitorilor fiecarui judet. Astfel, ei pot avea potentialul turistic al meleagurilor natele. Le oferim si instrumente prin care le pot pune mult mai bine in valoare.
  • - Apoi vizam si autoritatile. In sprijinul lor venim cu toate materialele pe care noi le producem spre indeplinirea scopului comun - dezvoltarea turismului durabil.
  • - In al treilea rand, le vorbim turistilor interni si celor din afara tarii care vor sa afle ce pot vedea pe tot cuprinsul Romaniei.
  • Ne adresam, in acelasi timp, tuturor oamenilor pasionati de educatie continua, in special de educatia non-formala. Calatoria noastra a avut ca motor dorinta de autoeducare si perfectionare continua. Facem asta povestindu-le experientele noastre, oferindu-le modele de oameni de la care pot invata si instrumente utile (sugestii de carti, evenimente, traininguri etc).

    Ce ustensile folositi pentru crearea materialelor? Cat ati investit pana acum si de unde ati obtinut banii necesari?

    Realizarea unui timelapse sau hyperlapse pentru un judet inseamna fotografierea obiectivelor turistice pe intreaga perioada a sederii noastre acolo. Ulterior, fotografiile sunt prelucrate si montate sub forma unui video de aproximativ 3 minute. Adesea, toata aceasta activitate inseamna peste 300 de ore de lucru si peste 10.000 de fotografii preluate pe judet. Este implicata munca a peste 5 persoane (membri, voluntari si colaboratori).

    Ce vreti sa faceti cu banii pe care v-ati propus sa-i strangeti prin campania de crowdfunding?

    La nivel financiar, intreg proiectul este imens. Bugetul cheltuit pana acum depaseste suma de 150.000 de euro. Am ajuns la aceasta valoare adunand schimburile de servicii cu partenerii nostri, sponsorizarile si contributia proprie.

    Prin campania noastra de pe crestemidei.ro vrem sa strangem minim 4.500 de euro, bani ce vor fi folositi pentru realizarea materialelor foto-video si scrierea cartilor pentru cele 8 judete planificate pentru anul 2016 si anume: Dolj, Olt, Valcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj si Salaj.

    Pentru ca toate acestea sa devina realitate, avem nevoie de reinnoirea echipamentelor profesionale foto-video si IT, servicii de continut pentru realizarea cartilor, servicii de prelucrare a fotografiilor, servicii de montaj si editare video si licente muzica video.

    Alte costuri precum organizarea evenimentelor, combustibil, cazare si masa pentru echipa de implementare vor fi acoperite din economiile proprii si alte colaborari. Orice contributie financiara in plus e un gest activ de sprijinire a activitatilor proiectului nostru.

    Aceste materiale vor fi folosite cu scopul de a promova Romania la nivel national si international prin intermediul: retelelor de socializare si website, centrelor de informare turistica, televiziunilor locale si nationale, presei scrise, agentilor economici din domeniul turismului si institutiilor publice.

    Care e scopul vostru final si ce proiecte de viitor aveti?

    Urmatorul pas este sa traducem toate materialele noastre in limba engleza minim. Sejururi internationale periodice in scopul dezvoltarii unor parteneriate strategice sunt alte ganduri de viitor.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #Zig Zag prin Romania, #tineri promovare Romania, #tineri promovare turistica Romania , #oferte turism