Veste buna pentru turisti: ce vor fi obligate sa faca agentiile din industrie

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:31
1830 citiri
Veste buna pentru turisti: ce vor fi obligate sa faca agentiile din industrie

Turistii vor fi asigurati integral in cazul in care agentia de turism intra in faliment, conform unui Ordin al ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism publicat luni in Monitorul Oficial.

Au fost, astfel, interzise asigurarile in fransiza, prin care agentiile care intrau in insolventa erau obligate sa suporte doar o mica parte din pierderile suferite de turisti, potrivit Mediafax.

"In urma concluziilor discutiilor si in baza monitorizarilor ANT, am decis ca se impune eliminarea posibilitatii incheierii contractelor de fransiza intre agentii si societatile de asigurari si introducerea ca obligatorie a platii integrale si anticipate a primei de asigurare", a declarat Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

In unele cazuri, contractul de fransiza atingea 80% din suma asigurata, ceea ce inseamna ca, in cazul falimentului agentiei, aceasta platea 20% din pretul vacantei, in timp ce turistul platea 80% din sarcina turistului, a explicat Filipescu.

Acesta estimeaza ca aproximativ 500 de agentii de turism romanesti au contracte de fransiza.

La realizarea actului normativ publicat luni a lucrat un grup format din reprezentanti ai ANT, Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si ai Uniunii Nationale a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania.

De asemenea, o alta problema a vizat plata in rate a politei de asigurare, practica eliminata prin prin actul normativ mentionat, care prevede achitarea politei integral si in avans.

"Unii plateau rata pe trimestrul I, nu mai plateau ratele pe trimestrele II si III si intrau in faliment in trimestrul III, pierzandu-si astfel asigurarea", a explicat prim-vicepresedintele ANAT, Alin Burcea.

Acesta anticipeaza ca noile masuri vor duce la reducerea numarului de agentii la aproximativ 1.500.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#agentie turism faliment despagubiri, #contract fransiza agentie turism , #oferte turism