Actiunile Romgaz si OMV Petrom au scazut dupa ce companiile au fost luate in vizor de ministrul de Finante

Joi, 19 Iulie 2018, ora 16:38
4561 citiri
Actiunile Romgaz si OMV Petrom au scazut dupa ce companiile au fost luate in vizor de ministrul de Finante

Actiunile principalilor producatori de gaz din Romania - Romgaz si OMV Petrom - au scazut cu peste 3% joi.

Tendinta s-a inregistrat dupa ce Ministerul de Finante a anuntat ca va plafona pretul de vanzare a gazului romanesc, pentru a le permite si celorlalti 5 producatori de pe piata sa se dezvolte.

In plus, ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca interventia statului e motivata si de faptul ca cei doi mari producatori de gaze au ridicat nejustificat pretul, fara a face mai multe investitii pe care si le asumasera.

Desi Teodorovici a spus ca proiectul de hotarare care prevede plafonarea pretului gazelor din productie romaneasca la 55 lei/Mwh va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de joi pentru o prima lectura, acest lucru nu s-a mai intamplat.

De ce ar putea fi plafonat pretul gazelor romanesti

Doua sunt motivele care, sustine Ministerul Finantelor, ar justifica masura plafonarii pretului. Primul, potrivit notei de fundamentare a hotararii de guvern initiate de Ministerul Finantelor, este "stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, generata de pozitia dominanta a celor doi mari producatori care au cota de piata, fiecare de peste 46% si impreuna de 95% (Romgaz si OMV Petrom - n.red) ".

Al doilea motiv: "mediu concurential adecvat pentru fiecare din cei 7 producatori de gaze naturale din Romania", potrivit aceluiasi document. Cu alte cuvinte, dupa plafonarea preturilor, si ceilalti 5 producatori (Amromco Energy, Raffles Energy, Foraj Sonde, Stratum Energy si HUNT OIL Company - n.red.) vor avea posibilitatea de a se dezvolta.

In replica, Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca plafonarea pretului gazelor din productie interna este discriminatorie. In plus, masura va acutiza dependenta Romaniei fata de importurile de gaze, sustine asociatia.

In aceeasi zi in care Teodorovici anunta ca vrea plafonarea pretul gazelor romanesti, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat scumpirea gazelor pentru consumatorii casnici cu 5,85%, incepand de la 1 august 2018, informand ca "procentul de crestere a preturilor la gazele naturale din productia interna a fost, in perioada ianuarie 2013 - martie 2019, de 75,56%".

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...