ANRE anunta scumpirea gazelor, chiar in ziua in care ministrul Teodorovici cere ca pretul acestora sa fie plafonat

Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:55

   

ANRE anunta scumpirea gazelor, chiar in ziua in care ministrul Teodorovici cere ca pretul acestora sa fie plafonat
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat cresterea pretului gazelor pentru consumatorii casnici cu 5,85%, incepand de la 1 august 2018.

Anuntul vine chiar in ziua in care ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca vrea limitarea preturilor gazelor romanesti la 55 lei/Wh, in principal din cauza ca pretul acestora a crescut prea mult dupa dereglementarea pietei de profil la 1 aprilie 2017.

"Procentul de crestere a preturilor la gazele naturale din productia interna a fost, in perioada ianuarie 2013 - martie 2019, de 75,56%, cu mentiunea ca ANRE nu a avut si nu are competente in stabilirea nivelului acestor preturi", se arata in comunicatul ANRE.

In conditiile acestor scumpiri, era firesc sa creasca si pretul facturilor pentru gaze ale romanilor.

"Potrivit prevederilor legale, autoritatea de reglementare are obligatia sa stabileasca pretul la gazele naturale la consumatorii casnici in baza achizitiei gazelor naturale facute de furnizori din pietele centralizate, la care se adauga tarifele de transport, de distributie, de inmagazinare si de furnizare, care sunt, in continuare, reglementate de ANRE", se mai arata in comunicatul institutiei.

Practic, in urma unei analize, ANRE are sarcina de a aproba ca doar cheltuielile justificate ale furnzitorilor de gaze sa se regaseasca in facturile populatiei si sa fie platite de oameni. In conditiile in care aceste cheltuieli justificate cresc, se mareste si factura romanului la gaz.

In acest context, "avand in vedere solicitarile furnizorilor de gaze naturale si in urma analizei minutioase a costurilor reflectate in pretul final, Comitetul de reglementare, aplicand prevederile legale, a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru o ajustare, in medie cu 5,83%, a pretului la gazele naturale pentru clientii finali casnici, incepand cu data de 1 august 2018", informeaza ANRE.

Eugen Teodorovici sustine plafonarea pretului pentru a evita noi scumpiriMinisterul Finantelor a promovat un proiect de hotarare de guvern prin care vrea limitarea pretului gazelor din productie interna la 55 lei/Wh.

Doua sunt motivele care, sustine Ministerul Finantelor, ar justifica masura. Primul, potrivit notei de fundamentare, este "stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, generata de pozitia dominanta a celor doi mari producatori care au cota de piata, fiecare de peste 46% si impreuna de 95% (Romgaz si OMV Petrom - n.red) ".

Al doilea: "mediu concurential adecvat pentru fiecare din cei 7 producatori de gaze naturale din Romania", potrivit aceluiasi document. Cu alte cuvinte, dupa plafonarea preturilor, si ceilalti 5 producatori (Amromco Energy, Raffles Energy, Foraj Sonde, Stratum Energy si HUNT OIL Company - n.red.) vor avea posibilitatea de a se dezvolta.

In replica, Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca plafonarea pretului gazelor din productie interna este discriminatorie. In plus, masura va acutiza dependenta Romaniei fata de importurile de gaze, sustine asociatia.

In ziua in care proiectul a fost intens promovat de mass-media, iar Eugen Teodorovici a facut referire la scumpirile nejustificate ale gazului, actiunile Romgaz si OMV Petrom tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu peste 3 procente.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5414 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Pacifistul
rank 5
Ce sa intelegi din minciunile socialiste...uite aici..
Un muncitor ,,descurcaret" a ajuns sa hotarasca pt romani...citeste aici...https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cine-dumitruchirita-omul-pus-psd-conduca-anre-1_59e62eef5ab6550cb8377bc1/index.html
Gurgui017
rank 5
ANRE asta este STAT in STAT
Cred ca nu este organism mai corupt decat acest ANRE, poate doar ASF-ul sa-L concureze la coruptie și hotie!
Chestia asta cu scumpirea gazelor este una din hotziile patronate de ANRE in domeniul gazelor ! MegaHotia ANRE de care ne lovim luna de luna in facturile de gaze este faptul ca noi consumam gaze masurate in MC iar in factura platim gaze masurate in KW !!!!
Daca in US s-ar intampla asa ceva ar fi revolutie, aia s-ar constitui in asociatii si ar da companiea respectiva in judecata si ar ruina-o cu despagubirile ce ar trebui sa le plateasca ! La noi ai de la ANRE se ingrasa din smenurile primite de la distribuitorii de gaze ce au rasarit ca ciupericile dupa ploaie.
Sa mai amintesc ca tot grasii astia corupti de la ANRE vor sa legifereze o lege prin care sa fim amendati daca nu avem montate repartitoare la calorifere, desi toti ne-am dat seama ca acestea sunt doar un mijloc de furt intre noi si inavutirea a unor firme care nefacand nimic castiga bani grei de pe urma citirii si calcularii obligatiilor cu incalzirea ???
De ce acolo unde cetatenii au renuntat la repartitoare platesc cam tot atata dar au caldura cat se poate, dara ANRE vrea sa ne bage OBLIGATORIU repartioarele in casele noastre ??? Mai avem vre-un drept in tara asta in afara de a fi hotziti de jmenari de genul celor ce sunt la ANRE ???
harris_bmb
rank 5
coruptie si hotie in tot sistemul energetic
exemplu enel
venit dorel schimbat contor in lipsa proprietarului (eram in co) si trecut index vechi + 2500 KW (de la nasu mare). (citit/pozat in preziua plecarii in co).
3 ani a durat schimbul de replici si amenintari (ei ca-mi intrerup furnizarea pentru neplata, eu ca nu au respectat legislagia in vigoare si nu pot face dovada consumului prin ruperea sigiliului in lipsa proprietarului si daune morale de 1 mil. euro) au cedat si au venit cu factura storno. La final dupa n schimburi de documente informari, instiintari si sesizari nu au avut bunul simt sa-si ceara scuze, spunand doar ca am fost "un negociator dur" . Eu singur la masa cu 3 (trei) directori. Nu si-au recunoscut vina pe motiv ca au externalizat serviciu "inlocuire contoare" adica clientii finali sunt la mana lui dorel fara niciun control.
Mai nou, pun de la ei consum "estimat" (in ciuda faptului ca eu luna de luna transmit indexul, nu tin cont de autocitire niciodata) transformandu-ma in sponsor noficial al enel. Si cand am refuzat plata 3 luni pana vin sa citeasca contorul(am platit doar cat era consumul real, pentru a nu-mi lua contorul) m-am trezit cu penalitati de neplata pentru un consum ipotetic.
ANPC este ZERO. In acest conflict au avut suport /interventie ZERO in favoarea consumatorului, avand in spate o armata de juristi.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor