ANRE a adoptat astazi normele de plafonare a pretului gazelor romanesti. Reapar "baietii destepti" din Energie?

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 16:55
5961 citiri
ANRE a adoptat astazi normele de plafonare a pretului gazelor romanesti. Reapar "baietii destepti" din Energie?
Foto: Arhiva Piaxabay

Comitetul de reglementare al ANRE a stabilit astazi normele de aplicare a OUG 114 in domeniul gazelor naturale.

Cu alte cuvinte, astazi, conducerea institutiei a decis prin ce mecanisme se plafoneaza pretul la gazele romanesti si cum va functiona piata de profil, in urmatorii 3 ani. Din pacate, au declarat sursele din Energie pentru Ziare.com, normele adoptare de ANRE risca sa faca loc pe piata unui nou val de "baieti destepti" din Energie.

La scurt timp dupa adoptarea normelor, Institutia a comunicat, in cursul zilei de miercuri, ca a luat masurile necesare pentru ca populatia romaniei sa primeasca, in urmatorii 3 ani, doar gaz ieftin, autohton. In plus, a tinut sa precizeze ANRE, masurile adoptate nu vor duce la scumpirea gazelor pentru clientii casnici.

De fapt, ceea ce anunta ANRE este ca romanilor nu le vor creste facturile la gaze. In schimb, institutia nu are cum sa ofere mentinerea la un nivel scazut si a gazelor pentru agenti economici. Iar daca acestia din urma vor cumpara gaze mai scumpe, vor avea cheltuieli de productie majorate si, in consecinta, isi vor vinde produsele catre populatie la preturi mai mari. Asa ca, pana la urma, romanul tot va suporta, fie si indirect, o scumpire a gazelor.

Cum s-a ajuns la plafonarea preturilor si ce consecinte va avea ea

Sub pretextul ca vrea sa le dea gaze ieftine romanilor, Cabinetul Dancila a decis prin OUG 114/2018 ca, in urmatorii 3 ani, producatorii de gaze din Romania - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai vinde productia cu un pret mediu de 90 lei MWh (asa cum s-a stabilit pe piata libera), ci cu un pret plafonat de stat la 68 lei MWh.

In teorie, o astfel de masura ar putea parea utila atat pentru simplul cetatean - caruia nu i-ar mai creste factura la gaze - cat si pentru intreprinzatorul care, avand acces la energie mai ieftina, si-ar reduce costurile de productie. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.

In repetate randuri, expertul judiciar in domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a atras atentia asupra faptului ca multe dintre normele de aplicare ale OUG 114 propuse de ANRE par scrise de oameni care nu cunosc aspectele tehnice ale sectorului de gaze.

Spre exemplu, informa Dumitru Chisalita la acel moment, normele OUG 114 obliga vanzatorul de gaze sa factureze marfa in cel mult o zi de la terminarea lunii de livrare. Or, asa ceva este imposibil, sustinea expertul judiciar, in conditiile in care asta presupune operatiuni complexe si care dureaza mai mult de o zi, cum ar fi adunarea de date de la panouri de masurare, dar si calculul energiei, al divergentelor si erorilor etc.

In plus, din cauza ca normele de aplicare ale OUG 114 nu erau bine puse la punct, furnizorii riscau sa nu poata respecta legea si sa fie amendati, indiferent cat s-ar stradui sa isi faca treaba ca la carte.

Din informatiile Ziare.com, varianta normelor OUG 114 pentru sectorul gaze adoptata astazi de ANRE este, in linii mari, similara cu varianta lansata in dezbatere publica. Practic, s-au modificat doar anumite prevederi, pentru ca normele sa nu incalce legi in vigoare.

Expert: Dezvoltarea petrochimiei e doar o perdea de fum

Si mai grav - dupa cum expertul judiciar a explicat pe larg pentru Ziare.com - este ca atat OUG 114, cat si normele prin care ea urmeaza sa fie aplicata fac loc pe piata unei noi generatii de "baieti destepti" din Energie, care vor cumpara preferential gazul romanesc ieftin si se vor imbogati apoi vanzandu-l la preturi mai mari.

"Ni s-a tot spus ca OUG 114 vizeaza sprijinirea petrochimiei (vehiculandu-se, de fapt, ca primul care va avea acces la gazele romanesti ieftine va fi Ioan Niculae, care vrea sa isi redeschida combinatele de ingrasaminte falimentare - n.red.).

Parerea mea este ca aceasta ipoteza a fost lansata pe piata doar ca sa ne distraga atentia. Nu spun ca nu s-ar putea reporni un combinat petrochimic. Dar toate nu cred ca s-ar putea redeschide, pe termen scurt. E un proces mai complicat, ai nevoie de scrisori de garantie, de oameni... Nu ajunge sa ai acces la gaz.

In schimb, cata vreme lumea se gandeste la petrochimie, parerea mea este ca in spate se face loc pentru adevaratii baieti destepti. Ei vor fi singurii care vor avea posibilitatea de a cumpara gaze pe care apoi sa le vanda la orice pret doresc", a apreciat Dumitru Chisalita.

De ce riscam sa ne pricopsim din nou cu "baietii destepti"?

Romaniei nu-i ajunge gazul pe care il produce si al carui pret va fi diminuat de Cabinetul Dancila la 68 lei MWh. In consecinta, tara noastra va trebui sa-si importe anumite cantitati de gaz, la preturi mai mari, hotarate de producatorii din tarile straine.

Iar asta inseamna ca intreprinzatorii vor gasi, pe piata, gaze ieftine (dar care nu vor ajunge pentru toti) si gaze scumpe. Intrebarea este: cine va pune mana pe gazele ieftine (reusind sa isi scada cheltuielile de productie) si cine va avea acces doar la cele scumpe din import, riscand sa isi majoreze impovarator cheltuielile de productie, riscand falimentul?

Potrivit normelor de aplicare a OUG 114/2018 intocmite de ANRE, accesul la gazele romanesti se va face pe principiul: primul venit, primul servit. Evident ca, intr-o astfel de situatie, n-ar fi exclus ca toti "primii veniti" sa fie, de fapt, niste "baieti destepti" care vor fi liberi sa foloseasca gazele ieftine sau sa se imbogateasca, vanzandu-le cu ce preturi doresc.

Ziare.com a cerut, in scris, ANRE informatii privind activitatea Consiliului de reglementare al institutiei si forma in care normele de aplicare a OUG 114 pe sectorul gazelor urmeaza sa fie adoptate.

Pe masura ce vom afla noi detalii cu privire la aceste norme, vi le vom comunica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#ANRE decide plafonare pret gaze, #Ordonanta Teodorovici ANRE pret gaze plafonare, #plafonare pret gaze ANRE , #pret gaze