Ziare.com

ANRE ar putea modifica modalitatea de calcul a pretului gazelor naturale

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 17:56

   

ANRE ar putea modifica modalitatea de calcul a pretului gazelor naturale
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei analizeaza posibilitatea modificarii modalitatii de calcul pentru stabilirea pretului gazelor naturale prin utilizarea a doua formule de Cost Unitar al Gazelor (CUG), una pentru consumatorii casnici si una pentru consumatorii industriali, a declarat presedintele ANRE, Dan Plaveti.

"Analizam modalitatea in care vor fi facute ajustarile de pret. Analizam posibilitatea de a utiliza doua Costuri Unitare ale Gazelor (CUG), unul pentru populatie si unul pentru consumatorii industriali. Aceasta metoda de calcul va duce la un pret final diferit pentru consumatorii casnici si consumatorii industriali", a afirmat Plaveti.

ANRE a stabilit ultimul CUG in luna iulie 2009.

Presedintele ANRE a adaugat ca modificarea CUG-ului este posibila prin schimbarea legii gazelor.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

"Acest lucru se poate realiza prin schimbarea legii gazelor, ce poate fi facuta prin Ordonanta de urgenta", a mentionat acesta.

In ceea ce priveste viitoare majorari ale pretului gazelor naturale la consumatorii finali, in 2011, oficialul ANRE a declarat ca o decizie va fi luata dupa analiza pe care institutia o efectueaza, in aceasta perioada, lasand sa se inteleaga ca toate elementele indica majorari ale acestuia.

Acesta a adaugat ca pretul gazelor de import a avut o tendinta permanenta de crestere ajungand la nivelul de aproximativ 400 dolari pentru mia de metri cubi, previziunile pentru finalul anului fiind ca acesta sa depaseasca 500 dolari pentru mia de metri cubi.

Petrom si E.ON au cerut majorarea pretului gazelor

Principalele companii private care activeaza pe piata gazelor, Petrom si E.ON au solicitat majorarea pretului gazelor, motivand ca inregistreaza pierderi din cauza actualului nivel al preturilor.

Petrom preciza, miercuri, la anuntarea rezultatelor din primul trimestru, ca pretul pentru gazul domestic pe care il practica a ramas neschimbat, la nivelul de 495 lei/1.000 mc (respectiv 160 dolari/1.000 mc), in conditiile in care pretul efectiv pentru gazul din import, publicat retroactiv de ANRE pentru ianuarie-februarie 2011, a fost de 396 dolari/1.000 mc.

Pretul reglementat pentru consumatorii casnici si industriali captivi din Romania, reprezentand plafonul de pret pe piata, a ramas nemodificat de la 1 iulie 2009, cand a fost redus cu 5%. In consecinta, cresterea cotei de import si a preturilor la gazele de import pune presiune tot mai mare asupra rezultatelor, mentioneaza conducerea companiei.

La finele lunii martie, presedintele E.ON Romania, Frank Hajdinjak, anunta ca a solicitat ANRE o majorare a pretului la gazele naturale incepand chiar cu data de 1 aprilie.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, declara, la finele lui martie, ca societatile de distributie si furnizare au solicitat majorarea pretului gazelor naturale la consumatorul final cu 25% in 2011, in trei trepte, la 1 aprilie, 1 iunie si 1 septembrie.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1939 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pret de peste 700 lei/mia mc cu tva 24%

se stie ca pt consumatorii casnici care nu beneficiaza de de subvetii( in general la case) ajungi sa platesti 2/3 din an in medie 700 lei/luna la o casa modesta de 100 mp.
nu punem la socoteala boierii cu vile, care au alt regim, ca au de unde...
totusi la bloc se ingroase gluma pt ca femeiul cere anularea subventiei pe gigacalorie, si este posibil ca o intretinere lunara sa ajunga la 400-500 lei.
INTREBAREA ESTE: au romanii venituri lunare care sa faca fata acestor cheltuieli?
MA INDOIESC !
CHESTIUNE ESTE CA FEMEIULUI SI RUSNACULUI NU I PASA DACA ROMANII AU VENITURI ORI CRAPA DE FRIG ORI DE FOAME!
SA PLATEASCA DACA VOR GAZE SI PAPICA!
EX. GRECILOR CARE AU TRAIT PREA BINE FATA DE POSIBILITATILE LOR( PE CREDIT) NU ESTE DE URMAT.
SI ATUNCI CARE ESTE SOLUTIA?
UNA SINGURA:MUNCA CINSTITA SI RODITOARE...IN PARCARE!
CA SE STIE CAT PLATESTE PRIVATU SI ACUM SI STATU...
ROMANI
NE VEDEM LA ALEGERI IN 2012 !

 

niste hoti

si jeguri incompetente
chinuie cetateanul roman cu tampenii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor