ANRE cheama consumatorii casnici inapoi pe pietele reglementate de gaze si curent, unde preturile vor ramane fixe 3 ani

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 14:31
16898 citiri
ANRE cheama consumatorii casnici inapoi pe pietele reglementate de gaze si curent, unde preturile vor ramane fixe 3 ani
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in domeniul Energiei (ANRE) anunta ca toti consumatorii casnici din Romania - indiferent de unde se alimenteaza acum - vor avea dreptul sa primeasca gaze si energie electrica in regim reglementat. Mai exact, cu totii vor avea acces la energia al carei pret a fost plafonat de Guvern prin Ordonanta 114/2018.

In Romania, clientii casnici au dreptul, potrivit legii, sa primeasca energie electrica si gaze naturale in regim reglementat. Pe aceasta piata reglementata, furnizorii cumpara atat electricitatea, cat si gazele cu ce preturi pot, dar i le vand clientului casnic doar la preturi aprobate de ANRE.

Clientii casnici aveau, de ani buni, dreptul sa paraseasca piata reglementata si sa isi cumpere gaze si elecricitate de pe piata libera, la preturi mai mici si in conditii mai bune de livrare. Asa cum Ziare.com v-a informat deja, insa, odata ce paraseau aceaste piete pe care intervine statul, clientii casnici nu mai aveau dreptul sa revina si sa se bucure din nou de serviciile lor.

Acum - pentru a putea aplica plafonarile de pret la energie stabilite de Guvern prin OUG 114/2018 - ANRE anunta ca toti clientii pot reveni in pietele reglementate.

Mai exact, intr-un anunt recent al Autoritatii, se arata ca pentru clientii casnici, exista: "posibilitatea de a reveni din piata concurentiala pe piata reglementata, in situatia in care considera ca este mai avantajos". Anuntul este valabil, potrivit ANRE, atat pentru:

"energie electrica (unde - n.red.) in prezent, clientul casnic de energie electrica care doreste sa revina din piata concurentiala la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanta din zona sa de retea, avand asigurat pretul avizat de ANRE"

cat si pentru

"gaze naturale (unde -n.red.) clientul casnic are dreptul sa revina la furnizarea reglementata si se poate adresa furnizorului care are aceasta obligatie, in vederea incheierii unui contract aferent furnizarii gazelor naturale in regim reglementat la pretul de furnizare aprobat de ANRE. Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligatia sa ii asigure furnizarea gazelor naturale in regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligatia sa il informeze in acest sens. Preturile la care se realizeaza furnizarea gazelor naturale in regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferentiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienti stabilita in functie".

De ce ar reveni clientii din piata libera la cea reglementata, pe care au parasit-o deja? Din cauza ca pe aceasta piata statul garanteaza ca va tine preturile sub control, in urmatorii ani. Mai exact, potrivit ANRE:

"Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislatia secundara emisa de ANRE in aplicarea acesteia, nu vor conduce la cresteri de preturi la energia electrica si gazele naturale furnizate clientilor finali casnici care opteaza pentru furnizarea in regim reglementat in perioada 01.03.2019 - 28.07.2022 pentru energia electrica si 01.01.2019 - 28.02.2022 pentru gazele naturale".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#plafonare pret electricitate gaze, #ANRE anunta plafonare pret, #ANRE revenire piata reglementata , #pret gaze