Cand va creste pretul gazelor?

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 07:48
2181 citiri
Cand va creste pretul gazelor?

Gazele s-ar putea scumpi pana in 2014 din cauza ca autoritatile sunt presate de marile companii si de finantatorii externi sa nu mai controleze preturile.

Romanii platesc in prezent cele mai ieftine gaze naturale din Uniunea Europeana, desi raportat la puterea de cumparare, pretul ajunge la nivel mediu, informeaza Evenimentul Zilei.

Gazele naturale din productia interna ne asigura in medie 75% din consum. De asemenea, statul inca tine in frau preturile la care cei doi producatori interni - Romgaz si Petrom - vand gazele. In prezent, acestea costa 165 dolari pe mia de metri cubi, in timp ce importurile au ajuns la 400 de dolari. In timp ce statul incearca sa mentina pretul, marii furnizori cer ca acesta sa fie marit.

"Diferenta dintre costul real al moleculei de gaz si pretul de vanzare este astazi de peste 25%, generand distorsiuni masive pe piata gazelor", au declarat reprezentantii GDF SUEZ Energy Romania. Marile companii straine nu se inghesuie sa vanda gaz in Romania, din cauza ca preturile locale nu sunt atractive.

Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, pana in 2014, insa, exista toate sansele ca pretul sa fie liberalizat, asa cum ne-am angajat inca de la negocierile de aderare la UE.

Pe de alta parte, pe piata a fost relansat subiectul unei posibile privatizari a companiei de stat Romgaz, in contextul negocierilor cu FMI pentru un nou acord. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a precizat ca privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic, in contextul dezbaterii publice privind scumpirea benzinei. Pe de alta parte, s-a pus problema daca e normal ca gazele din productia interna sa fie vandute ieftin, pentru a subventiona economia.

"Gazul e o resursa valoroasa, care se termina si daca o vinzi la jumatate de pret, sunt unii care castiga, dar per total, ai pierdere", a declarat analistul Aurelian Dochia. El nu crede ca preturile la gaze vor "exploda" prea curand, mai ales ca se apropie si alegerile din 2012.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...