2016, anul in care gazele rusesti au devenit mai ieftine decat cele romanesti

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 11:35
4386 citiri
2016, anul in care gazele rusesti au devenit mai ieftine decat cele romanesti
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul acesta am fost martorii unei premiere pe piata energetica romaneasca: gazele naturale extrase din solul romanesc au fost mai scumpe decat cele importate, desi, anii trecuti, gazele aduse din Federatia Rusa aveau un pret chiar si de doua ori mai mare.

Cum s-a ajuns aici?

Pretul petrolului a cunoscut un puternic declin in ultimii doi ani, ajungand de la 100-110 dolari pe baril in 2014, la sub 40 de dolari la inceputul acestui an. Cum pretul gazelor il urmeaza pe cel al petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni, pe pietele internationale s-a vazut o ieftinire masiva a "aurului albastru".

Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie

La noi, pretul gazelor a avut insa o componenta foarte importanta, respectiv taxele platite de producatori catre bugetul de stat, dupa ce Guvernul a pretins un impozit pentru veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea pietei, pentru un pret de referinta de 72 de lei pe MWh. Asa ca producatorii interni nu au putut micsora pretul sub acest prag.

In acelasi timp, pe pietele internationale, preturile au coborat in aceasta toamna pana la echivalentul a 68 de lei pe MWh.

Surpriza de la rusi: Ne-au dat gaze mai ieftine ca productia noastra proprie

Asa am ajuns sa preferam importurile de gaze. In primele zece luni ale acestui an, am adus in tara de opt ori mai multe gaze decat in aceeasi perioada a anului trecut, dupa cum arata datele oficiale comunicate de Institutul National de Statistica.

Productia interna de gaze, in scadere

Importurile masive de gaze au ca efect si scaderea productiei interne. Potrivit datelor INS, in primele zece luni ale anului, cantitatea de gaze naturale extrasa din solul romanesc a fost mai mica cu 14% fata de anul trecut.

Romgaz, producatorul de gaze unde statul este actionar majoritar, a fost cel mai puternic lovit, iar productia sa a scazut cu 26%.

Foarte multe investitii au fost anulate si se va vedea acest lucru in nivelul productiei care va continua sa scada, spunea, in septembrie, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

In opinia sa, importurile masive inseamna ca cetatenii romani subventioneaza industriile din alte tari.

Importurile vor creste si mai mult

In acest moment, gazele de import au o pondere de 30% din consumul national. Insa lucrurile nu se opresc aici.

Romania ar putea ajunge sa importe chiar si 40% din consumul national de gaze in aceasta iarna, intrucat pretul gazelor pe pietele internationale va fi si cu 20 de lei pe MWh mai mic decat cel al gazelor de productie interna aflate in depozite, a declarat, in noiembrie, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Pretul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se indreapta spre aceasta sursa. In momentul in care preturile sunt mici, pot intra gaze pana la 40% din import", a sustinut Havrilet.

El a explicat ca ar putea exista furnizori care vor comercializa doar gaze de import, daca acestea continua sa fie mai ieftine.

Pretul pentru populatie, neschimbat pana la 1 aprilie

Potrivit unei hotarari de guvern aprobate vara trecuta, pretul gazelor platit de populatie este inghetat la un nivel de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017.

"De la 1 aprilie se desfiinteaza sistemul de stabilire a pretului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a pretului pentru consumatorul casnic, in conditii de liberalizare.

Acest lucru inseamna ca un consumator de pe piata, indiferent daca este casnic sau nu, va consuma un cos de gaze, unde intra gaze de import, gaze din productia domestica curenta, precum si gaze din depozite. Aceste trei surse formeaza un cos, care va fi in continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimenteaza piata casnica sa asigure cel mai bun echilibru in sensul pastrarii unui pret cat mai mic", a explicat presedintele ANRE.

Liberalizarea pretului de productie

Dupa 1 aprilie 2017, Guvernul nu va mai putea impune preturi de vanzare a gazelor naturale, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Executiv in luna octombrie. Acest lucru inseamna liberalizarea pretului la care producatorii interni livreaza gazele.

Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei in Guvernul Ciolos, a tinut sa sublinieze insa ca preturile finale vor ramane reglementate pana in 2021.

"Ca sa fie o buna intelegere: ramane in continuare pretul reglementat la consumatorul final pana in 2021, deci sa nu ramanem cu ideea ca practic se arunca in aer pretul la consumatorul final. Am incercat sa mergem treptat catre liberalizare, incercam sa cream mecanisme de piata care sa creeze lichiditate si sa permita si furnizorilor de pe partea de gaze naturale, asa cum au furnizorii pe piata de energie posibilitatea sa achizitioneze gaze la preturi competitive si sper ca tot acest saving se va transmite catre consumatorii finali, unde trebuie sa ajunga in fond si la urma urmei.

Deci lucrurile vor fi tot controlate si ne-am dorit sa dam si o directie pietei de gaze naturale, asa cum am construit-o si pe cea de energie electrica", a sustinut Corina Popescu.

Totodata, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a aratat ca statul va continua sa tina lucrurile sub control chiar si dupa liberalizarea totala a pietei.

"Noi (Consiliul Concurentei - n.red.), genetic, suntem construiti sa preferam liberalizarea, competitia, fata de reglementare, deci oricand se poate introduce competitie intr-un domeniu suntem favorabili, daca ne spun ministerul si reglementatorul ca lucrurile sunt tinute sub control si nu avem un risc pentru populatie.

Si tineti cont ca, si dupa ce ajungem la liberalizarea finala, statul pastreaza parghii pentru interventii in cazuri cu totul exceptionale, cum am facut la RCA", a precizat Chiritoiu.

Ce inseamna liberalizarea pietei?

Consumatorii vor avea de castigat in urma liberalizarii pietei gazelor, intrucat aceasta va deveni concurentiala, a declarat Dan Apostol, secretar general al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

"O liberalizare totala o consideram o revenire fireasca la normal, in conformitate cu legislatia europeana. Liberalizarea intr-o piata asezata este, pana la urma, in beneficiul consumatorilor, care ar trebui sa castige in urma concurentei intre furnizori, cu accent pe calitatea serviciilor", a spus Apostol.

El a adaugat ca liberalizarea este benefica pe termen lung si pentru securitatea energetica, intrucat in acest fel sunt incurajate investitiile in explorare si exploatare.

"In alte tari a fost o experienta pozitiva, in ciuda mesajelor de panica potrivit carora preturile ar fi explodat. Daca ne uitam la preturile de import, vedem ca sunt sub pretul celor extrase din inmagazinare, astfel ca noi consideram ca s-a atins convergenta (dintre pretul de productie interna si cel de import - n.red.). Liberalizarea este doar o decizie politica, pentru ca, economic, ea s-a produs. Nu exista un context mai favorabil", a continuat oficialul ROPEPCA.

In schimb, Bogdan Valter, seful Departamentului de Reglementare din cadrul Engie Romania, fostul GDF Suez, sustine ca atingerea convergentei dintre pretul gazelor de pe pietele externe si piata interna nu inseamna neaparat ca piata trebuie liberalizata.

"Noi vedem problema preturilor mici de import ca fiind distincta de ideea de liberalizare. Liberalizarea inseamna si altceva decat preturi, inseamna contracte-cadru, inseamna procente de inmagazinare pe care suntem obligati sa le facem, inseamna procentul de import pe care, de asemenea, suntem obligati sa il avem. Renuntarea la calendarul de liberalizare poate sa nu insemne renuntarea la reglementare.

Sunt doua lucruri distincte cu impact asupra pietei. Pentru o companie mare de gaze, cum suntem noi, o piata operationala este o oportunitate, astfel ca nu se pune problema ca nu suntem pregatiti de liberalizare", a mai spus Valter.

La randul sau, directorul comercial al Romgaz, Vasile Ciolpan, a sustinut ca piata gazelor din Romania nu este pregatita inca pentru liberalizare, pentru ca nu exista un mediu concurential, iar preturile mici din acest moment sunt conjuncturale.

Oficialul Romgaz a aratat ca preturile din piata nu sunt determinate de cerere si oferta, asa cum ar trebui. In plus, el a amintit ca OPEC si marii producatori de petrol si gaze au in plan intelegeri pentru modificarea preturilor.

Asta era in februarie. Insa oficialul Romgaz a anticipat bine. Pe 10 decembrie, OPEC si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor.

OPEC a decis reducerea productiei, apar primele efecte: Pretul titeiului a crescut, ca si actiunile companiilor energetice

Ca urmare, pretul petrolului a crescut cu 15%, pana la peste 53 de dolari pe baril.

Ce urmeaza?

Situatia pare ca se va schimba, insa, anul viitor. Dupa cum am aratat la inceputul articolului, pretul gazelor urmeaza trendul de la petrol, cu un decalaj de cateva luni, asa ca ne putem astepta ca, de anul viitor, sa vedem scumpiri si pe piata internationala a gazelor. Rusii au anuntat deja asta.

"Vedem deja dinamica preturilor pentru petrol si produse petroliere in trimestrul patru si, pe cale de consecinta, influenta lor asupra pretului gazelor. De aceea putem spune ca pretul mediu pentru livrarea de gaze pe piata europeana va fi mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016", a estimat seful Gazprom, Alexey Miller, la mijlocul lunii decembrie.

2017 vine cu scumpiri pentru romani: Vom plati mai mult pentru benzina, electronice si electrocasnice

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pret gaze Romania Rusia, #scumpire gaze 2017 , #pret gaze
Comentarii