Guvernul, cu facturile pe masa: Cum sa evitam cresterea pretului la caldura si gaze

Joi, 07 Martie 2013, ora 17:31
3450 citiri
Guvernul, cu facturile pe masa: Cum sa evitam cresterea pretului la caldura si gaze

Guvernul a inceput discutiile despre acordarea de ajutoare sociale pentru familiile sarace, ca sa isi poata plati facturile de energie si gaze.

Decizia vine odata cu calendarul de liberalizare a preturilor in aceste sectoare, care trebuie implementat incepand cu acest an, treptat, pana in 2018, pentru utilizatorii casnici.

Conform obligatiilor asumate de Romania in discutiile cu organizatiile internationale, tara noastra trebuia sa renunte la reglementarea preturilor de la 1 ianuarie 2007.

In 2009, Parlamentul European a adoptat legislatia privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, prin care a dat unda verde liberalizarii.

In ceea ce priveste protectia consumatorilor, acestia trebuie "sa aiba acces la aceste date privind consumul, preturile asociate si costurile serviciului, astfel incat sa poata invita concurentii sa le prezinte o oferta pe baza acestora", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei europene.

De asemenea, legislatia prevede si masuri speciale de protectie a consumatorilor vulnerabili, precum planuri nationale de actiune sau beneficii in sistemele de asigurari sociale.

Ionut Purica, expert in energie, a explicat, pentru Ziare.com, cum ar trebui realizata aceasta liberalizare a preturilor.

"Pentru a avea o piata stabila de energie, adica sa nu existe cresteri sau scaderi bruste de preturi, deci un regim cat de cat stabil de functionare, trebuie ca furnizorii si consumatorii de produs sa aiba putere de negociere echivalente. Daca noi liberalizam pretul in acest moment, furnizorii vor creste pretul imediat, pentru ca este o chestie absolut normala, care ea poate fi temperata doar de aparitia unei competitii intre ei", ne-a precizat specialistul.

In ceea ce priveste consumatorul, trebuie sa existe o gama de optiuni tehnologice.

De exemplu, pe piata produselor petroliere, daca creste pretul benzinei, trebuie sa avem optiunea de a trece la un automobil electric. In continuare, daca creste pretul energiei electrice, trebuie ca fiecare consumator sa poata sa isi puna pe casa niste panouri fotovoltaice.

"Trebuie sa am la dispozitie usor tehnologiile astea, o alternativa, astfel incat atunci cand creste pretul intr-unul din aceste domenii sa stie ca ma pierde drept client, pentru ca ma pot autoalimenta cu energie sau am alta solutie tehnologica", a preczat Ionut Purica.

El arata ca aceasta este definitia unei piete, in caz contrar e vorba de monopol, "fie ca e vorba la nivelul fiecarui client sau la nivelul fiecarei tari este exact acelasi lucru: monopol".

Ionut Purica recomanda ca liberalizarea sa se faca intr-un context in care se creeaza un cadru institutional, tehnologic si fiscal care sa dea consumatorilor putere de negociere in relatia lor cu furnizorii care pot sa stabileasca pretul singuri.

Asocierea consumatorilor, solutia pentru scaderea preturilor

Expertul in energie sugereaza o solutie pentru scaderea preturilor al energie, anume asocierea consumatorilor in grupuri.

"Astfel, prin cantitatea mare de energie electrica sau gaz consumata, ei pot negocia cu un furnizor sau cu un producator. De exemplu, locuitorii din Drumul Taberei ar putea sa se asocieze si sa devina un consumator foarte mare, care ar fi de ordinul unui client eligibil cu un consumator industrial, si se duce si negocieaza unitar, in bloc, cu un furnizor sau producator, ca sa duca pretul mai jos", ne-a explicat Purica.

Clientii vulnerabili

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va discuta cu membrii Guvernului sau, miercuri, in sedinta, despre sprijinul pe care il pot acorda familiilor sarace, despre tariful social si atenuarea efectelor cresterilor la energie.

Discutii la Guvern despre facturile la energie si salariile uriase de la companiile de stat

"Pretul energiei ii afecteaza foarte mult in viata de zi cu zi pe cei cu probleme financiare, sunt foarte receptiv fata de ce se intampla in tarile vecine. Cresterea pretului la energie e o problema la nivel european, care afecteaza industria pe tot continentul, dar responsabilitatea noastra este fata de familiile cu venituri mici. Vom adopta toate actele normative necesare pentru ca atunci cand apare impactul cresterilor sa prevenim, nu sa actionam dupa ce apare problema", a spus premierul.

Ionut Purica mentioneaza ca s-a introdus deja conceptul de saracie energetica, de exemplu, in Anglia, acest lucru se refera la acea familie care plateste pe energie mai mult de 10% din bugetul sau.

"Insa, pe langa clientii rezidentiali, ar trebui definit si conceptul de client vulnerabil corporatist, deoarece economia Romaniei este inca energo-intensiva. In cazul uni companii cu pondere mare in costul produsului, daca ii creste pretul energiei, ea devine necompetitiva si se poate inchide, astfel ca trimite in economie o gramada de someri. E un client vulnerabil cu un efect mai puternic", a spus Ionut Purica.

De unde vin banii

Ajutorul suplimentar pentru consumatorii vulnerabili afectati de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale, se va acorda diferentiat, in functie de veniturile familiei sau persoanei singure, fiind cuprins intre 18 lei si 23 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.

"Evident, e absolut normal ca intr-un context dat, o companie poate sa isi creasca pretul la energie cat vrea. In plus, daca reintoarce castigurile astfel obtinute in economie, atunci e foarte bine. Face investitii, creeaza locuri de munca. Dar daca trimite profiturile la o eventuala companie-mama din strainatate, atunci inseamna ca Romania este o tara foarte bogata care scoate din criza nu doar pe ea, ci si pe altele. Eu o spun ironic, evident.

Bineinteles ca orice profit care nu e reintors in economia romana trebuie sa aiba un regim fiscal diferit de cel care creeaza locuri de munca in Romania, astfel ca poate fi o sursa potentiala de subsidiere a consumatorilor vulnerabili", a sugerat Ionut Purica.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), isi exprima ingrijorarea fata de situatia precara a unor afaceri din tara noastra, care va duce la scaderea veniturilor populatiei, deci vor fi nevoie de tot mai multe ajutoare sociale.

El sustine ca banii vor veni de la buget, in detrimentul investitilor publice, impiedicand astfel dezvoltarea economica.

"De exemplu, caldura la preturi scazute se poate genera cu sisteme inovative romanesti, solutie ignorata de guvernanti, firmele straine fiind singurele atractive pentru Ministerul Mediului si Guvern, indiferent de culoarea politica. De ce nu este nimeni interesat in producerea de biomasa si deseuri menajere existente in Romania?Pentru proasta administrare a deseurilor menajere vom plati catre UE amenzi de 400.000 euro/zi din iulie 2013. Aude cineva?", se intreaba Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#Guvern crestere pret gaze, #Guvern crestere pret energie, #Guvern scumpiri, #scumpiri facturi romani , #pret gaze