In ce conditii poate bloca Guvernul pretul la gaze si pentru cat timp

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:05
2216 citiri
In ce conditii poate bloca Guvernul pretul la gaze si pentru cat timp

Guvernul poate bloca pretul la gaze, cu avizul Consiliului Concurentei, pe o perioada de 6 luni, daca exista un dezechilibru intre cerere si oferta, a declarat, joi, presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Este o experienta noua liberalizarea pretului la gaze. Nu stim unde va duce. Avem si o supapa de rezerva, faptul ca exista in Legea Concurentei un articol care permite Guvernului - cu avizul Consiliului, este adevarat - sa blocheze pretul pentru o perioada de pana la 6 luni, in situatia unui dezechilibru puternic intre cerere si oferta.

Deci daca vezi ca preturile o iau foarte puternic in sus exista aceasta prevedere legala care ar permite o interventie a Guvernului cu avizul Consiliului si numai pe o perioada limitata.

Este o prevedere care a fost folosita o singura data in istoria Romaniei, prin anii 90, in privinta pretului la ulei", a explicat Bogdan Chiritoiu, referitor la procesul de liberalizare a pretului la gaze, de la 1 ianuarie, pentru IMM-uri.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei da avizul repede in cazul in care este solicitat de Guvern.

Ponta: Nu cresc pretul la gaze si nici taxele si impozitele in 2015. Iesiti sa lamuriti situatia! (Video)

Chiritoiu a explicat ca nu poate aprecia ce inseamna dezechilibru semnificativ intre cerere si oferta pentru ca in Romania nu avem jurisprudenta sau precedent cu privire la ce inseamna dezechilibru intre cerere si oferta si din acest motiv nu poate oferi un exemplu concret.

"Nu vreau sa cream o asteptare ca vom ajunge acolo. Este o masura de exceptie. Sa speram ca liberalizarea merge bine si ca preturile nu evolueaza spectaculos si firmele reusesc sa-si negocieze contracte in conditii concurentiale", a afirmat Bogdan Chiritoiu.

Acesta a mai spus ca nu este necesara notificarea Bruxelles-ului cu privire la aplicarea acestui mecanism, dar ca autoritatile europene pot declansa un infringement daca Romania abuzeaza de aceasta procedura.

Ministrul Energiei: Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizand ca nu a reusit sa convinga Comisia Europeana sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

Creste sau nu pretul la energie termica? Ministrul Razvan Nicolescu raspunde

"Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata.

Si va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. Si raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata. Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat.

Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Insa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile", a explicat Nicolescu, la conferinta "Concurenta in sectoare esentiale ale economiei romanesti" organizata de Consiliul Concurentei.

Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat ca a obtinut de la Comisia Europeana acordul ca CET-urile sa aiba acelasi regim ca si pana acum, in cursul zilei de joi urmand sa primeasca un raspuns daca autoritatile europene vor accepta ca spitalele, scolile, gradinitele si caminele de batrani sa fie asimilate consumatorului casnic.

Cresteri de pret nesemnificative pentru IMM-uri

Totusi, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, sustine ca pretul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va creste semnificativ de la 1 ianuarie 2015. Motivul? Tariful tranzactionat pe bursa ar urma sa fie de 90 lei/MWh, un avans destul de mic, de la 89,4 lei/MWh, cat este inainte de liberalizare.

Potrivit sefului institutiei, tariful pentru anul viitor nu va produce perturbari ale activitatii economice in sectorul IMM-urilor.

Scumpire drastica a caldurii? Ministrul pentru Energie: Nu vine apocalipsa

"Daca tinem cont ca este perioada de iarna si, in general, pretul este mai mare, consideram ca nu exista elemente de crestere uriasa a pretului care ar putea produce eventuale perturbari ale activitatii economice sau chiar elemente de risc. In acest moment si pe intreg parcursul acestui an, zona concurentiala a avut si are pretul mai mic decat pretul practicat in zona reglementata. Cel mai sanatos lucru pentru functionarea pietei este de a elimina zona reglementata", a spus Niculae Havrilet.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#blocare pret gaze, #Guvern blocare pret gaze, #pret gaze 2015, #liberalizare gaze 2015 , #pret gaze