Liberalizarea preturilor la gaze si energie, facturi cu 50% mai mari?

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:17
4667 citiri
Liberalizarea preturilor la gaze si energie, facturi cu 50% mai mari?
Foto: Arhiva

Romania trebuie sa liberalizeze, in urmatoarea perioada, preturile la gaze si la energie, iar aceasta masura va aduce scumpiri pentru "anumite familii", a declarat recent Jeffrey Franks, reprezentantul misiunii Fondului Monetar Intenational in Romania.

Conform obligatiilor asumate de Romania in discutiile cu organizatiile internationale, tara noastra trebuia sa renunte la reglementarea preturilor de la 1 ianuarie 2007.

In 2009, Parlamentul European a adoptat legislatia privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, prin care a dat unda verde liberalizarii.

In ceea ce priveste protectia consumatorilor, acestia trebuie "sa aiba acces la aceste date privind consumul, preturile asociate si costurile serviciului, astfel incat sa poata invita concurentii sa le prezinte o oferta pe baza acestora", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei europene.

De asemenea, legislatia prevede si masuri speciale de protectie a consumatorilor vulnerabili, precum planuri nationale de actiune sau beneficii in sistemele de asigurari sociale.

In prezent, Romania incearca sa discute cu FMI o noua amanare a liberalizarii preturilor in sectorul energetic. Mai devreme sau mai tarziu, masura va trebui sa fie aplicata si va avea efecte insemnate pentru consumatori.

"Liberalizarea inseamna ca un consumator poate sa isi aleaga furnizorul, iar acest lucru s-a intamplat in 2007 prin adoptarea Legii energiei, oricine poate sa isi aleaga un furnizor, in afara de preturile reglementate pe altceva", a explicat Iulius Dan Plaveti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru Ziare.com.

Liberalizarea pretului la gaze si energie inseamna ca nu mai exista diferenta intre pretul intern si cel extern, ne-a spus si fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian.

"In liberalizare, exista un singur pret, toti furnizorii, inclusiv Romgaz, vand la pretul pe care il stabileste piata. Nu mai exista reglementare de catre ANRE. In prezent, ANRE reglemeteaza pretul pentru largi categorii de consumatori, inclusiv pentru populatie", a precizat Varujan Vosganian.

Atunci cand se va realiza, totusi, liberalizarea, va avea loc o crestere de preturi, semnificativa, cel putin la gaze. Concurenta va face, insa, ca pretul sa nu tinda catre cel de import, foarte mare, ci sa fie unul stabilit de piata.

"Romania a cerut amanarea acestei proceduri din cauza vlaguirii mediului economic si a saracirii populatiei", a adaugat Vosganian.

Afirmatiile privind liberalizarea preturilor se refera la faptul ca pretul energiei si gazului la populatiei este subventionat, este tinut intentionat mult mai mic decat preturile care merg la industrie, este de parere Stefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR), pentru Ziare.com.

"La nivelul populatiei, aceasta fiind prizoniera anumitor furnizori, liberalizarile inseamna cel putin o marire cu 50% a preturilor", a precizat omul de afaceri, care nu crede, totusi, ca aceasta liberalizare se va produce.

Ce inseamna liberalizarea pentru mediul de afaceri?

"In mod normal, asa cum se intelege prin liberalizare, primul lucru pe care trebuie sa il faca autoritatile este sa elimine obligativitatea unui cote de amestec. Adica fiecare sa isi cumpere gazele la cel mai competitiv pret, de unde pot ", a spus omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupul Interagro, pentru Ziare.com.

Din pacate, in Romania, procesul se va desfasura deficitar, avand ca principala consecinta majorarea preturilor la productia interna, considera omul de afaceri.

"Probabil ca se va merge numai pe cresterea preturilor la gaze de intern, fara sa se tina cont de faptul ca tu trebuie sa ma lasi liber, nu poti in acelasi timp sa maresti preturile la gaze la productia interna si sa ma si obligi prin ANRE la o anumita cota la productia de gaze din import. Trebuie sa ma lasi liber, asta inseamna liberalizare, sa cumpar de oriunde de pe piata", a spus Niculae.

Aplicata in mod necorespunzator, liberalizarea va avea consecinte negative pentru mediul de afaceri si, implicit, pentru populatia Romaniei.

"Daca folosesti termenul de liberalizare numai pentru a creste pretul pe intern la gaze, fara sa ajuti in niciun fel sectorul industrial, acest lucru va afecta si mai grav Romania si probabil din cei 19 milioane de romani care au mai ramas, peste inca zece ani vor mai pleca inca doua-trei milioane. Pentru ca principalul motiv al exodului de populatie este dezindustrializarea Romaniei, faptul ca nu mai exista locuri de munca in urma disparitiei intreprinderilor", a adaugat Ioan Niculae.

In plus, omul de afaceri avertizeaza cu privire la incapacitatea de functionare a fabricilor din Romania.

"Afirmatiile potrivit carora consumatorii au gaze pe masura nevoilor sunt false, fabricile sunt oprite in Romania. Chiar daca aduc toate gazele din Rusia, nu pot functiona din cauza sistemului national", a mai spus Ioan Niculae.

Pe de alta parte, in industrie preturile sunt deja libere, in conditiile in care sunt foarte multi ofertanti, si nu au cum sa se majoreze costurile, a mentionat Stefan Vuza.

"In industrie preturile sunt libere, noi schimbam furnizorii de curent electric o data la patru luni. Nu simt ca o liberalizare a preturilor, in industrie, afecteaza cu ceva, pentru ca este chiar piata libera", a spus acesta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#liberalizare preturi gaze energie, #majorare costuri consumator, #ANRE , #pret gaze