Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:45
4049 citiri
Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor in Romania prin egalizarea tarifelor de retea la o medie europeana.

Exista si avantaje, insa, tara noastra urmand sa beneficieze de siguranta in aprovizionarea cu gaze si energie, a explicat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Noi ne gandim in felul urmator: daca o Uniune Energetica ar insemna sa se asigure o medie europeana a preturilor, pentru ca preturile se integreaza intr-o piata interna si, normal, ca si preturile din piata interna unica se aliniaza la un pret mediu. Va fi un pret mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuala avem un pret sub media europeana, am putea teoretic sa tindem sa ajungem la pretul international, care este unul mai mare. El se va egaliza.

Teoretic, nu putem sa urcam la nivelul existent pentru ca noi venim cu un pret mai mic, dar se va face o medie mai mare decat pretul existent, mai mica decat pretul international, dar mai mare decat cel pe care il avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie sa il luam in considerare, dar cei care initiaza aceasta Uniune Energetica precizeaza faptul ca, chiar daca platim ceva in plus, o sa avem siguranta", a afirmat Havrilet, prezent la o dezbatere.

Cum scapa Europa de sub jugul rusesc? Prin Uniunea Energetica Europeana

Potrivit sefului ANRE, teoretic, tarifele de retea sunt mai ieftine in Romania decat cele din alte state, iar in momentul in care se egalizeaza, ele nu pot sa ajunga la nivelul tarii noastre.

Havrilet nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, insa a declarat ca "este vorba de cateva procente" si ca efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului va dura intre 3 si 5 ani.

Presedintele ANRE a subliniat ca, in 2011-2012, Romania platea cate 1,7 miliarde de dolari pe an pentru importul de gaze naturale.

Anul trecut, nivelul necesar de import a ajuns la un nivel de 7,5%, cel mai mic din istoria importurilor din Romania, cu o valoare de 250 de milioane de dolari.

Uniunea Energetica e vazuta ca un proiect prin care UE isi poate reduce dependenta de resursele rusesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#efecte Uniune Energetica, #scumpire gaze Uniune Energetica , #pret gaze