Ziare.com

Rusii ne-au scumpit gazele in prag de iarna

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 17:31

   

Rusii ne-au scumpit gazele in prag de iarna
Pretul la care Romania importa gaze rusesti a crescut in trimestrul al treilea din acest an, potrivit unor documente ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Astfel, acesta a ajuns la 420 de dolari pe mia de metri cubi in ultimul trimestru al acestui an, de la 405 dolari pe mia de metri cubi in trimestrul al treilea.

Exprimat in lei si in unitati energetice, pretul gazelor de import a ajuns la 130 lei pe MWh in ultimul trimestru, cu 1,5% in plus fata de 128 lei pe MWh in perioada iulie-septembrie.

Pretul gazelor de productie interna este diferit la consumatorii casnici si la cei industriali. Pentru populatie, gazele autohtone costa 49,8 lei pe MWh, in crestere cu 2,7% fata de valoarea de 48,5 lei pe MWh din trimestrul anterior.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In ceea ce priveste consumatorii industriali, pretul gazelor de productie interna este de 68,3 lei pe MWh, in crestere cu 7,7%, de la 63,4 lei pe MWh in trimestrul al treilea din acest an.

Gazele de productie interna acopera circa 75% din consumul de gaze al industriei si 95% din cel al clientilor casnici.

Cu cat se vor scumpi gazele in 2014

In urma cu o saptamana, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat ca pretul final al gazelor ar putea creste cu 1% pentru consumatorii casnici si cu 2% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.

Calendarul de liberalizare agreat in 2012 cu FMI prevede o scumpire de 2% pentru consumatorii casnici si de 4% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.

"Paritatea dintre pretul de import si cel de productie interna este acum de 1 la 2. In 2014, pretul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de productie interna vor fi si ele tot in jurul acestei valori", a precizat Havrilet.

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piata va fi complet dereglementata pentru consumatorii industriali.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3529 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

* * *

- nu-mi vine sa cred ! nu s-a mai intamplat de ... anu' trecut.

 

Un articol prostesc plin de erori esentiale.

In Romania NU rusii scumpesc pretul gazelor ci distribuitori cum ar fi EON Gas, GDF si care or mai fi prin Romania. Din cite stiu eu (si stiu f.f.bine) pretul gazelor la rusi se stabileste anual si nu trimestrial. Pretul gazelor urmeaza curba pretului titeiului cu o intirziere a cotatiei de cca.6 luni. Deci pretul gazelor nu avea cum sa fie marit de rusi in raport cu dstribuitorii din Romania pentru ca titeiul nu a crescut. Pentru toata lumea interesata Romania este singura tara care nu are contract direct de import gaze...ne-am lasat pe mina altora (ca EON sau GDF) care fac si ei o afacere daca romanii sint prosti si tine! O alta smecherie a distribuitorilor este ca ei cumpara metri cubi si ne vind KWh ceea ce este o mare escrochefrie atit timp cit eu nu am la contor cromatograf de analiza a calitatii gazului distribuit. Nu in ultimul rind chiar in metri cubi daca ar revinde mai au posibilitatea de a pompa si cca.10-15% aer odata cu gazele care inseamna acelasi procent de escrocare a consumatorului.Asta se vede imediat prin culoarea galbena la ardere in loc de culoarea albastra. Eu nu inteleg de ce ii platim in continuare pe cei de la ANRE daca ei nu-si fac cea mai elementara datorie fata de clientela gazelor din Romania....ci mai degraba fac jocul samsarilor de gaze.

 
 

Daca imi spui si mie ceva gresit in ce am scris...

...te sterg de la ***!

Orice initiativa

E buna,ca sa nu mai depindem energetic de Rusi.In primul trebuie trecut la un plan national,de izolarea caselor,de orice marime,eoliene peste tot,panouri solare,centrale hidroelectrice,pe orice curgere de apa,care o permite.Trebuie uitat,cu gazele de sist,daunele sunt mult prea insemnate si natura nu iarta. Reciclarea ar face si ea economii insemnate,la gaze consumate.Cred ca si carbunele trebuie luat in consideratie.Marea neagra ar putea fi un mare furnizor de energie electrica,valurile nu se opresc niciodata,nu mai vorbesc de vint.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor