UE pregateste o lovitura pentru Rusia: Pretul gazelor, negociat la comun - Ce zice Ponta

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 13:17
6247 citiri
UE pregateste o lovitura pentru Rusia: Pretul gazelor, negociat la comun - Ce zice Ponta

Premierul roman, Victor Ponta, a precizat, luni, ca Romania sustine proiectul Uniunii Europene de negociere la comun a pretului gazelor naturale cu Rusia.

Ideea a fost promovata de seful Guvernului din Polonia, Donald Tusk.

"E vorba de o Uniune Europeana a energiei, si aici Romania si Guvernul sustin in totalitate proiectul, am discutat cu Tusk despre el. Mai direct, nu va mai fi vorba de 28 de tari care negociaza separat cu Rusia pretul energiei - pentru ca asta inseamna situatii mai rele sau mai bune, in functie de interse -, ci o singura politica referitoare la preturi, iar UE va deveni un partener mai puternic intr-o relatie din ce in ce mai dificila si complicata cu Rusia, dupa agresiunea din Crimeea", a precizat Victor Ponta, dupa ce a participat la a 45-a Adunare Generala a World Trade Centers Association "Shaping Global Growth".

Seful Guvernului considera ca aceasta criza va da "un impuls extraordinar" acordului comercial dintre SUA si UE si ar putea grabi adoptarea unei decizii favorabile.

"E vorba de o piata comuna SUA-UE, Guvernul Romaniei si Romaniei o sustin in totalitate, deoarece reprezinta oportunitati pentru economia noastra pe care le tot amanam. Am folosit de aceasta ocazie (evenimentul 'Shaping Global Growth' - n.red.) pentru ca sa asigur mediul de afaceri ca exista un sprijin politic", a transmis Victor Ponta.

Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi pentru gazele importate de la gigantul rus Gazprom. Astfel, in martie 2011, tara noastra cumpara cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi, in timp ce alte state europene (inclusiv Bulgaria si Germania) achizitionau gaze rusesti cu circa 360 dolari/1.000 metri cubi.

Uniune energetica la nivel european

Donald Tusk militeaza pentru o uniune enrgetica la nivel european, astfel incat statele membre sa fie aduse mai aproape si in acest domeniu, printr-o politica comuna.

Intr-un articol publicat in Financial Times, el sustine ca primul pas in acest sens ar fi negocierea la nivelul intregii UE in ceea ce priveste pretul gazelor naturale livrate de Rusia.

Mai mult, premierul Poloniei crede ca mecanismele care garanteaza solidaritatea in randul statelor membre in cazul in care Moscova taie alimentarea cu resurse sa fie intarita, pentru a evita situatia din 2009, cand Rusia nu a mai furnizat gaze batranului continent via Ucraina.

Isi permite Rusia un nou razboi al gazelor naturale?

In al treilea rand, Tusk considera ca Europa trebuie sa dezvolte o infrastructura energetica adecvata, dar si sa se foloseasca de toate resursele de care dispune, inclusiv de carbune si gaze de sist.

Nu in ultimul rand, seful Executivului polonez aminteste ca statele UE trebuie sa stabileasca parteneriate si sa faca investitii impreuna cu alte tari din afara blocului comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#negociere UE pret gaze Rusia, #pret gaze Rusia, #negocieri Rusia gaz , #pret gaze