Virgil Popescu explica de ce platim cel mai scump gaz din Europa: Piata, dezechilibrata de OUG 114

Joi, 28 Mai 2020, ora 22:44
8159 citiri
Virgil Popescu explica de ce platim cel mai scump gaz din Europa: Piata, dezechilibrata de OUG 114
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, joi seara, de ce romanii platesc cel mai scump gaz din Europa: "Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care practic a plafonat pretul la producator", a spus Popescu.

"Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care, practic, a plafonat pretul la producator. Acel 68 de lei, la vremea aceea, era 68 de lei cu mult sub pretul pietelor regionale, iar pretul la consumatorul casnic si la consumatorul industrial a ramas cel putin la acelasi nivel. La industrial chiar a crescut. Practic, aceasta diferenta de pret s-a dus in buzunarul furnizorilor", a spus Popescu intr-o emisiune la B1TV.

Potrivit ministrului, profitul s-a mutat de la producatori la furnizori nu numai in privinta gazelor naturale, ci si la energia electrica, companiile de stat Hidroelectrica si Nuclearelectrica fiind afectate.

"A fost o golanie facuta pe fata de Dragnea si de PSD la acea vreme. Cred ca domnul Valcov era creierul, pentru ca la acea vreme dumnealui era creierul economic al PSD. O golanie pe care noi, cei care am preluat guvernarea in 4 noiembrie, ne-am asumat ca o abrogam si am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeana pentru ca acea OUG 114 ne-a adus si intr-un infringement cu Comisia Europeana si am promis si ne tinem de cuvant: liberalizarea pretului la gaze naturale incepand cu data de 1 iulie si a energiei electrice incepand cu 1 ianuarie 2021", a spus ministrul.

Ministrul Economiei a afirmat ca in paralel cu liberalizarea pretului la gaze naturale va exista un program de gaze in asa fel incat gazul sa fie accesibil pentru consumator, "nu numai pentru cei 2 furnizori mari care cumparau cantitate".

Virgil Popescu este de parere ca intreg sistemul trebuie astfel regandit incat sa fie pachete mai mici pentru ca tot consumatorul sa poata achizitiona.

Potrivit ministrului, schimbarea furnizorului nu este obligatorie, iar ceea ce fac acum cei care trimit oferte sunt "golanii".

"Nu este obligatoriu sa schimb acum furnizorul, iar ce fac unii in momentul de fata, ca trimit oferte si spun 'semnati cu noi ca tinem pretul constant, eventual mai scadem cu 1-2-3 lei', iar mi se pare o golanie. Nu poti sa vii cu acest program in care tu cumperi gazul poate la 30 de lei, deci cu mult sub pretul la care il cumparai si tu mentii pretul catre clientul casnic sau catre clientul industrial care iti este captiv, la acelasi pret.

Or, acest lucru nu se poate intampla. O sa am o intalnire cu furnizorii, sa le explic ca doresc ca reducerea sau cel putin o parte din reducerea pretului de achizitie sa se regaseasca in pretul consumatorului, iar daca nu, am discutat cu Consiliul Concurentei si avem modalitate pe Legea Concurentei nu ii vom lasa ca profitul pe care l-ar putea obtine prin diminuarea pretului la gaze iar pe seama producatorilor pentru ca tot producatorii vor fi fraieriti. De data aceasta pretul pietei este jos si nu ai ce sa ii faci si ne vom asigura ca acea diferenta de pret se va gasi in factura", a explicat Virgil Popescu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pret gaze romani OUG 114, #pret gaze Romania , #pret gaze