Ziare.com

Cresterea pretului petrolului va scumpi gazele de import - E.ON Romania

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 14:47

   

Cresterea pretului petrolului va scumpi gazele de import - E.ON Romania
Cresterea pretului petrolului in urma situatiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import in urmatoarele 6-9 luni, a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, dupa o masa rotunda pe tema energiei regenerabile.

"Pretul gazelor de import depinde de pretul petrolului, care va continua sa creasca in urma situatiei externe. Vom vedea impactul asupra pretului gazelor naturale de import in 6 - 9 luni", a spus reprezentantul E.ON, citat de
Mediafax.

Pretul petrolului a urcat cu peste 20% de la inceputul acestui an si a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ar putea mentine acest trend in viitorul apropiat.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pretul gazelor ar putea exploda la iarna - E.ON Romania

Romania isi asigura din productia proprie circa 80% din consumul intern, restul fiind importat de la grupul rus Gazprom, prin intermediari.

Hajdinjak a mentionat ca E.ON a solicitat ANRE sa majoreze pretul gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie, dar nu a oferit detalii.

"Am solicitat ANRE o majorare a pretului gazelor naturale, dar nu putem spune cu cat. Au fost discutate mai multe scenarii privind cresterea pretului la consumatorul final. Unul dintre scenarii se refera la o majorare treptata, astfel incat sa se pastreze un echilibru in economie, in industrie si in cheltuielile populatiei", a adaugat Hajdinjak.

Ministerul Economiei: Nu sunt motive ca pretul gazelor sa creasca

El a explicat ca asupra pretului gazelor exista trei influente majore, respectiv pretul gazului de import, ponderea gazelor de import in cosul la consumatorul final si cursul leu-dolar. Ponderea importului in cosul de gaze a crescut de la circa 20% la aproximativ 40%, iar pretul urcat de la 380 dolari la 410 dolari pe mia de metri cubi.

Pe de alta parte reprezentantul E.ON a mentionat ca evolutia cursului leu-dolar reprezinta un factor pozitiv in pretul gazelor naturale. Cursul leu-dolar a ajuns miercuri la minimul ultimelor 14 luni, moneda nationala apreciindu-se de la inceputul acest an cu aproximativ 9%.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1086 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor