Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie

Joi, 11 Iulie 2013, ora 20:14
1282 citiri
Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) prevede o crestere a pretului final al gazelor la consumatorii non-casnici de 1-2% dupa urmatoarea etapa de liberalizare de la 1 octombrie, a declarat Niculae Havrilet, presedinte al ANRE.

Pentru consumatorii casnici estimarile sunt de 2%.

"La consumatorii non-casnici s-a prevazut un orizont de timp de 2 ani 2013 - 2015 (pentru liberalizare a preturilor - n.red.) in care convergenta pretului din productia interna sa ajunga la nivelul pretului din import, lucru care ar fi insemnat o crestere de 18% la pretul final.

Desigur, cresterea preturilor la productia interna este una mai mare decat 18%, dar avand in vedere ca in Romania se practica cosul, adica un mixt intre productia interna si import, pe pretul final se asteapta o crestere de 18%.

Pana in acest moment am observat ca, in momentul in care am liberalizat sectorul gazelor la 1 februarie cu 5%, acest procent s-a transmis in pretul final. La 1 aprilie, la o alta etapa de crestere cu 5%, avand in vedere ca intre timp importul a scazut, a scazut si pretul gazului din import in pretul final, s-a regasit o crestere zero, iar la 1 iulie din 5% prevazut in pretul final s-a reflectat crestere de 3%", a explicat Havrilet, joi, intr-o conferinta de presa.

De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Potrivit acestuia, din primii 3 pasi in care cresterea trebuia sa fie de 15%, in mod real s-a inregistrat doar 8%.

"In acest an mai avem o crestere pregatita pentru 1 octombrie, de 3%, dar, daca evolutia va fi in acelasi sens, consideram ca nu va depasi mai mult de 1-2%. Iata ca in primul an, de la 18% prevazut in calendare, se va incheia cu 9-10%, maximum 11%. Noi am pus 11% ca o estimare.

La consumatorii casnici, pentru ca a fost o singura etapa, la 1 iulie, de 8%, deoarece prima etapa se reflecta in pretul final in intregime, 8% se reflecta si in pretul final. In urmatoarea etapa, de la 1 octombrie, va inregistra un 2%. Presupunem ca va fi un 9% (pentru intreg anul - n.red.)", a mai spus Havrilet.

Citeste si:
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...