Curtea de Conturi: Importul de gaze de la rusi a crescut, din cauza supraimpozitarii impuse de PSD prin OUG

Sambata, 13 Iulie 2019, ora 09:50
5743 citiri
Curtea de Conturi: Importul de gaze de la rusi a crescut, din cauza supraimpozitarii impuse de PSD prin OUG
Foto: Arhiva Pixabay

Impozitarea suplimentara a veniturilor producatorilor de gaze naturale din vanzarea acestora (conform OG 7/2013) a provocat cresterea importurilor de provenienta ruseasca, devenite mai ieftine, potrivit unui raport al Curtii de Conturi privind performanta pietei de profil autohtone.

"Auditul a remarcat faptul ca, in perioada auditata, au fost impozitate suplimentar veniturile obtinute de producatorii de gaze naturale din productia interna, acest fapt putand constitui unul din factorii care au condus la crearea unui mediu mai favorabil importului de gaze din afara UE (gazele rusesti) ", spune raportul citat.

Saltul cel mai semnificativ s-a produs in anul 2016, cand cantitatea de gaze naturale din import (15,94 TWh) a fost de peste 7 ori mai mare decat in 2015 (2,18 TWh).

Atunci ponderea importului a crescut pana la 13% din consumul total de gaze naturale (124,14 TWh), de la 2% in 2015, potrivit sursei citate.

Atunci, pe fondul ordonantei care impunea taxarea suplimentara, scaderea preturilor la import a facut mai atractiva aceasta cale de aprovizionare.

Citeste si Baietii destepti din energie s-au reapucat de treaba. Cat ii va costa asta pe romani

Suprataxarea veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze din vanzarea acestora productiei interne a fost impusa in 23 ianuarie 2013 de Guvernul Ponta (PSD), ca o masura temporara pentru perioada crizei economice, desi la acea data economia Romaniei isi revenea.

Faptul ca nu criza a fost motivul real a fost dovedit de "prorogarea cu cate 12 luni a termenelor de expirare" a ordonantei, mai constata raportul Curtii de Conturi.

Valabilitatea initial temporara a ordonantei se dovedea tot mai necesara pe masura ce cheltuielile Guvernului cresteau.

Taxa suplimentara a fost initial de 60% din venitul suplimentar total din vanzare, iar de anul trecut acest nivel s-a aplicat pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv.

In schimb a crescut pana la 80% pentru preturile care depasesc 85 lei/MWh, nivel aplicat

pe diferenta dintre pretul practicat si pragul de 85 lei/MWh.

"Import virtual" de gaze exportate mai ieftin

Curtea de Conturi avertizeaza "factorii de decizie" sa monitorizeze procedurile de tranzactionare care permit ca gazele autohtone sa fie exportate si ulterior importate "virtual".

Institutia spune ca ar trebui "eliminat riscul de a se realiza exportul de gaze la preturi mai mici decat cele la care se realizeaza importul de gaze, evitandu-se inregistrarea de pierderi pentru economia nationala".

Citeste mai departe despre raportul Curtii de Conturi, care arata ca importul de gaze naturale a crescut din cauza supraimpozitarii productiei interne pe Curs de Guvernare

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#pret gaze Rusia, #importuri gaze Rusia , #pret gaze