De la 1 ianuarie, platim mai putin la energie electrica

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 11:18
6131 citiri
De la 1 ianuarie, platim mai putin la energie electrica

Incepand cu 1 ianuarie 2017, facturile la energie electrica vor scadea, in medie, cu aproape 2%, ca urmare a reducerilor operate la tarifele reglementate, in timp ce tarifele la gaze vor stagna pana in luna aprilie.

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat pe 20 decembrie valoarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta incepand cu 1 ianuarie 2017, care va fi de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mica decat cea care este in vigoare in prezent.

"In urma analizei elementelor din fundamentarea necesara aprobarii si determinarea valorii contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat contributia pentru cogenerea de inalta eficienta incepand cu 1 ianuarie 2017 la nivelul de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mica decat cea care este, in prezent, in vigoare (de 13,81 lei/MWh) ", a anuntat ANRE.

Contributia pentru cogenerare se stabileste anual de catre ANRE si poate fi modificata semestrial. Aceasta contributie se stabileste in baza prevederilor H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Conform cadrului de reglementare aplicabil, valoarea contributiei pentru anul 2017 s-a determinat pe baza corectiei costurilor si veniturilor realizate in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015, a costurilor si veniturilor facturate in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2016 si a costurilor si veniturilor estimate a se factura pentru lunile noiembrie si decembrie 2016", spun oficialii ANRE.

De asemenea, comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piata concurentiala (CPC), care vor fi aplicate de furnizorii de ultima instanta de la 1 ianuarie 2017, valoarea acestora fiind redusa fata de valoarea tarifelor in vigoare in medie cu 1,6 % la nivel national.

"Luand in considerare reducerea cu 6,47% a tarifelor reglementate la energia electrica aplicate clientilor casnici, precum si cresterea procentului de dereglementare la 80 % in semestrul I al anului 2017, conform calendarului de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica convenit prin Foaia de parcurs din cadrul Memorandumului de Intelegere semnat cu organismele europene si internationale, estimam o scadere, per ansamblu, cu circa 1,9% fata de anul 2016, a pretului mediu al energiei electrice furnizate clientilor casnici incepand cu data de 01.01.2017", precizeaza autoritatea.

De asemenea, comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat pe 14 decembrie, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice si a pretului pentru energia electrica reactiva la operatorii de distributie concesionari pentru anul 2017, tarifele urmand a scadea cu pana la 9,04%.

Scaderi diferite, in functie de furnizor

"Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distributie concesionari si a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea in considerare a corectiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare in vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 inregistreaza, fata de anul 2016, scaderi cuprinse intre 3,80% si 9,04%", a informat ANRE, in luna decembrie.

Astfel, tarifele de distributie pentru consumatorii casnici clienti ai Enel Distributie Banat scad cu 9,04%, in timp ce pentru clientii Enel Distributie Dobrogea scad cu 6,36%.

In cazul clientilor E-Distributie Muntenia (fosta Enel), aceste tarife scad cu 8,37%, iar pentru pentru consumatorii casnici clienti ai E.ON Moldova Distributie tarifele scad cu 3,80%.

Pentru consumatorii casnici clienti ai CEZ Distributie, tarifele scad cu 4,55%, pentru cei ai Electrica Distributie Muntenia Nord - cu 7,92%, iar pentru Electrica Distributie Transilvania Nord cu 5,98%.

Calendarul stabilit in 2012 prevede liberalizarea completa a preturilor energiei electrice pentru populatie de la 31 decembrie 2017, in conditiile in care, in prezent, 70% din pretul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piata libera si 30% este pret reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piata libera va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 si la 90% de la 1 iulie.

Liberalizarea preturilor reprezinta o oportunitate pentru jucatorii care vor sa intre pe o piata dominata in prezent de patru companii, care detin cele opt distributii regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat si Dobrogea), E.ON (Moldova) si CEZ (Oltenia).

Pretul gazelor stagneaza

In ceea ce priveste sectorul gazelor naturale, Guvernul a decis in acest an ca de la 1 iulie 2016, pretul gazelor naturale din productia interna va stagna la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la data de 31 martie 2017. Potrivit graficului prevazut in anexa HG 488/2015, pretul gazelor naturale din productia interna trebuia sa creasca la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

De la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producatorilor preturi de vanzare pentru gazele naturale. In schimb, ANRE va continua sa verifice preturile cu care furnizorii vand gazele catre populatie.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, estimeaza ca dupa 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi gaze naturale la preturi mai bune decat furnizorul la care este conectat acum.

Legislatia actuala prevede ca termen-limita anul 2021 pentru liberalizarea completa a preturilor pentru populatie, iar gazul, potrivit acestui scenariu, ar urma sa se scumpeasca cu 15%-20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#pret energie electrica scade, #energie electrica ieftinire, #pret gaze , #pret gaze