Din cauza Ordonantei 114, OMV pierde 40 de milioane de euro si amana exploatarea gazelor din Marea Neagra

Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
6442 citiri
Din cauza Ordonantei 114, OMV pierde 40 de milioane de euro si amana exploatarea gazelor din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.

Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.

"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.

Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.

Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.

Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.

In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.

"Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde (in exploatarea gazelor din Marea Neagra -n.red.) . Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", le-a transmis OMV Petrom actionarilor sai.

In acelasi document, OMV Petrom anunta ca - desi si-a inceput anul producand masiv - centrala sa pe gaze de la Brazi va livra, in acest an, mai putina energie electrica decat in 2018. Iar de vina vor fi tot ordonantele Cabinetului Dancila.

Mai exact, Ordonanta 114 (cu completarile si modificarile din Ordonanta 19) obliga OMV Petrom sa livreze buna parte din gazul pe care-l produce catre populatie si CET-uri, la pret plafonat. In plus, OMV va vinde parte din gaze catre terti. In consecinta, compania va ramane cu mai putine gaze pe care sa le foloseasca pentru productia de energie electrica, la centrala sa de la Brazi.

Citește și:
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Mai mulți vicepreședinți din PSD au transmis că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2023, deși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a înclinat...
PNL susține comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024: ”Sunt suficiente argumente şi de natură constituţională”
PNL susține comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024: ”Sunt suficiente argumente şi de natură constituţională”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 30 ianuarie, că există suficiente argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, inclusiv de natură...
Comentarii
Poza Menumorut
Menumorut
rank 5
Orice absenta de la vot , este un vot pentru borfasii lui Dragnea.