Director Romgaz, despre OUG 114: Pot intelege plafonarea pretului gazelor pentru populatie, dar nu si pentru industrie

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 16:05
4258 citiri
Director Romgaz, despre OUG 114: Pot intelege plafonarea pretului gazelor pentru populatie, dar nu si pentru industrie
Foto: Arhiva Pixabay

Daca voia sa-i ajute pe oameni, Guvernul ar fi trebuit sa plafoneze doar pretul gazelor romanesti care se vand catre populatie, nu si al celor care ajung in industrie, a apreciat vineri directorul economic al Romgaz, Andrei Bobar, intr-o conferinta de presa.

Reamintim ca, prin intermediul OUG 114/2018, Cabinetul Dancila a decis ca, in urmatorii 3 ani, producatorii romani de gaze - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai putea vinde productia la pretul pietei (stabilit prin negociere la circa 90 lei/MWh), ci la pretul fix de 68 lei/Mwh (stabilit de stat, prin lege).

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, in loc sa ii ajute pe romani, aceasta masura risca sa ii coste scump. Inainte de toate, pentru ca, din cauza plafonarii, Romania risca amenzi usturatoare de la UE.

Apoi, si din cauza ca masura va suspenda activitatea burselor de gaze si le va face din nou loc pe piata "baietilor destepti" din Energie.

De fapt, modul in care s-au plafonat preturile este lipsit de sens. Spre exemplu, directorul economic al Romgaz, Andrei Bobar, spune ca ar fi avut rost eventual o plafonare a pretului gazelor consumate de o parte a populatiei, dar nu si al celor destinate industriei.

"Cand vorbim de consumatori casnici, nu intreaga categorie sunt vulnerabili. Stiu ca exista discutii si s-au format la un moment dat in 2017-2018 grupuri intre Ministerul Muncii, Ministerul Energiei, Ministerul Finantelor, pentru identificarea acelei categorii.

Acest demers nu s-a finalizat pana in prezent. Doar consumatorii vulnerabili ar fi trebuit sa primeasca gaze la preturi plafonate.

In lipsa finalizarii acestui demers, am fi putut intelege plafonarea doar catre consumatorii casnici. Insa, asa cum arata ordonanta, producatorii sunt obligati sa vanda la 68 de lei pe MWh intreaga cantitate de gaze, inclusiv cea destinata consumatorilor noncasnici", a spus oficialul Romgaz citat de Agerpres.

Bobar a mai spus ca populatia si CET-urile care livreaza agent termic consumatorilor casnici consuma circa 35-40% din productia interna de gaze. Deci plafonarea preturilor la gazele pentru populatie ar fi fost suficienta.

"Ar fi fost normal ca doar aceasta cantitate de gaze, cea pentru consumatorii casnici, sa fie vanduta la pret plafonat, iar restul productiei sa fie valorificata pe piata libera. Asteptam sa vedem cum va arata legea de punere in aplicare a ordonantei, in urma dezbaterilor din Parlament, astfel incat sa se atinga efectul dorit", a adaugat el.

Intrebat ce efecte va avea masura de plafonare a preturilor tuturor gazelor romanesti, Dumitru Rotar, director general adjunct al Romgaz, a spus ca, printre altele, ea ar putea duce la cresterea importurilor.

"V-am spus deja ca, pe partea de venituri, pe noi ne afecteaza in mod major. In acelasi timp intrevedem si o oportunitate, probabil ca va creste cererea. Probabil ca ar trebui sa producem mai multe gaze, dar, pentru asta, este nevoie sa faci investitii mai mari. Pentru a face investitii mai mari este nevoie de mai multi bani. Este un ciclu cu un anumit ritm. Depinde daca ritmul in care noi am realiza toate acestea este egal cu ritmul in care cererea va creste.

In masura in care cererea va creste foarte mult in timp foarte scurt, atunci va fi nevoie ca acea cerere sa fie acoperita de import", a conchis Rotar.

Romgaz a anuntat, vineri, ca a obtinut anul trecut un profit net de 1,4 miliarde de lei, in scadere cu 22% fata de 2017. Iar afacerile risca sa scada si mai mult, in conditiile in care se vor aplica toate prevederile OUG 114/2018, asa cum au fost ele adoptate.

Quarterly Report - Editia 4

Oppo a lansat telefoanele de buget cu performanțe bune. La ce preț se vând și ce știu sa facă
Oppo a lansat telefoanele de buget cu performanțe bune. La ce preț se vând și ce știu sa facă
Oppo a lansat recent noua serie de telefoane mid-range Reno12 în China, acestea fiind echipate cu procesoare și sisteme de camere noi. Telefoanele se remarcă printr-un design subțire, cu...
Factorul din umbră care determină prețurile mari la energia electrică. Cum arată situația în România
Factorul din umbră care determină prețurile mari la energia electrică. Cum arată situația în România
Inteligența artificială este constant pe buzele afaceriștilor, dar a intrat și în discursul guvernanților. Ministerul Finanțelor a anunțat recent că România "va avea un institut de...
#plafonare pret gaze director Romgaz, #director Romgaz plafonare pret gaze OUG, #Ordonanta Teodorovici planofare pret gaze , #pret gaze