Expert: Baietii destepti din energie s-au reapucat de treaba. Cat ii va costa asta pe romani

Sambata, 13 Iulie 2019, ora 20:56
14107 citiri
Expert: Baietii destepti din energie s-au reapucat de treaba. Cat ii va costa asta pe romani
Foto: Arhiva Pixabay

Gazele romanesti tranzactionate pe bursa au atins un pret record pentru luna iunie, iar asta ne va costa pe toti, in perioada imediat urmatoare.

De regula, gazele naturale - inclusiv cele din productie interna - se ieftinesc vara. Motivul: atat populatia, cat si cea mai mare parte a industriei le consuma in cantitati mai mici. Iar o cerere redusa atrage dupa sine si o scadere a pretului gazelor vandute pe bursa.

In 2019, insa, situatia pietei de gaze este mai complicata decat in anii precedenti. Motivul: odata cu adoptarea OUG 114, pretul gazelor romanesti destinate consumului populatiei s-a plafonat la 68 lei MWh. In consecinta, pe bursa - unde cererea si oferta fac pretul - se mai vand doar gazele destinate industriei.

In mod normal, si pretul acestora ar fi trebuit sa scada pe timp de vara, ca urmare a cererii reduse. Cu toate acestea, pretul mediu al gazelor naturale romanesti tranzactionate pe Bursa de Marfuri a ramas neschimbat fata de luna mai: 101,24 lei/MWh.

Evolutia pretului gazelor din productie interna, reprezentata cu rosu in graficul dat publicitatii de Bursa Romana de Marfuri

Or - potrivit inginerului Dumitru Chisalita, expert in domeniul energiei - acesta este cel mai ridicat pret mediu al gazelor romanesti practicat vreodata in luna iunie, pe bursa din tara noastra.

De ce se mentine pretul atat de sus? Pe de o parte, ne-am putea gandi ca producatorii si furnizorii vor sa castige un ban in plus pentru a compensa pierderile care le-au suferit in urma haosului creat pe piata, in ultima jumatate de an, de aplicarea OUG 114.

"Acest argument e valabil, insa, numai pana la un punct. Asta s-ar fi putut intampla pana prin lunile aprilie si mai. In mod normal, incepand din iunie, preturile ar fi trebuit sa inceapa sa scada, totusi. Si iata ca acest lucru nu s-a intamplat.

De ce? Singura explicatie logica este ca pe piata exista o serie de furnizori care fac speculatii. Mai exact, parerea mea este ca parte dintre furnizori cumpara gaz ieftin, la pret plafonat, si apoi incearca sa il revanda scump.

Tehnic nici macar nu e foarte complicat, din cauza ca gazul nu este o marfa usor de urmarit. Nimeni nu poate stabili clar ca gazul care a fost cumparat la pret plafonat ajunge la populatie.

In concluzie, cineva poate cumpara acum gaze la pret plafonat pentru a le revinde scump, catre alti beneficiari.

Sigur ca la un moment dat un furnizor care procedeaza asa va trebui sa livreze gaze si catre populatia pentru care le-a cumparat, la pret plafonat. Dar e posibil ca acel moment sa fie peste un an sau doi (furnizorii de gaze pot cumpara in avans gaz de la producatori ca Romgaz sau OMW Petrom - n.red.).

Iar pana atunci se pot intampla multe, inclusiv schimbari legislative care sa modifice iarasi felul in care functioneaza piata de gaze din Romania. Poata ca, pana la urma, se va stabili ca nici nu mai e nevoie ca gazele sa ajunga la populatie... ", a mai spus Dumitru Chisalita.

Speculatorii fac profit pe spinarea romanului simplu

De ce l-ar interesa preturile energiei pentru industrie pe romanul de rand, care tocmai a aflat, in urma cu cateva zile, ca factura sa la gaz urmeaza sa scada cu 5%, din iulie?

Motivul e simplu, explica Dumitru Chisalita: pretul mare al gazului va determina industria sa scumpeasca mancarea si alte bunuri de uz curent. Iar aceste scumpiri vor ingropa cu totul scaderea cu 5% a facturii lunare la gaz.

"Astazi, o fabrica de paine plateste cu circa 17% mai mult decat anul trecut pentru gazele naturale. O fabrica de mezeluri plateste cu cca. 20% mai mult decat anul trecut pentru gazele naturale.

Consecinta este iminenta scumpire a produselor alimentare si nealimentare (care se confrunta cu scumpiri similare - n.red.) in perioada urmatoare cu 4-6%.

Reducerea cu 5% a pretului gazelor la populatie (si a valorii facturii - n.red.) inseamna o reducere a cheltuielilor in bugetul unei familii cu circa 0,1%. In schimb, familia va cheltui cu circa 1,5% in plus, din cauza scumpirii produselor alimentare si nealimentare, pe fondul majorarii pretului la gaze pentru industrie", ne-a explicat Dumitru Chisalita.

Chiar daca scumpirile anuntate pentru perioada imediat urmatoare nu sunt mari, ele demonstreaza clar ca, in loc sa-i usureze romanului viata, decizia Cabinetului Dancila de a plafona pretul gazelor naturale romanesti n-a facut decat sa i-o complice.

In plus, aceasta interventie brutala a Guvernului pe piata de energie le-a dat unor "baieti destepti" posibilitatea sa faca afaceri banoase, pe spatele romanilor de rand.

Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
Noua Lege a Pensiilor, 360/2023, vine cu o serie de modificări substanțiale și în ceea ce privește pensionarea anticipată. Deși unele aspecte s-au îmbunătățit, cum ar fi scăderea...
România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european
România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european
Costul orar cu forța de muncă a crescut cu 5,2% în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele oficiale publicate luni,...
#pret record gaze naturale Romania 2019, #pret mare gaze naturale Romania, #pret Romania gaz bursa , #pret gaze
Comentarii
D
DOBERMANN
rank 5
Poza cartophil
cartophil
rank 5
Sunt sigur ca schema a fost gandita. E o schema grosolana, tipica
  1. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  2. România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european
  3. Pericolul închiderii unei fabrici a scos mii de oamenii în stradă. "Vieţile noastre nu sunt linii de producţie"
  4. Se caută o firmă care să facă studiul de fezabilitate pentru noul pod peste Dunăre de la Giurgiu. Care este valoarea contractului și de unde vin banii
  5. Investiții majore pregătite de Familia Dedeman, în străinătate. Karina Pavăl: „Și companiile cu capital românesc pot investi și pot performa pe scena globală"
  6. Implicați și stresați. Cum arată viața la muncă a angajaților români față de restul europenilor SONDAJ
  7. Ministerul Finanțelor împrumută 500 de milioane de lei de la bănci. Totalul licitat a depășit oferta cu peste jumătate
  8. Surse de venit în plus? Iată cum să le obții toamna aceasta
  9. Un gigant auto forțează nota. Se opune amânării obiectivelor privind emisiile poluante și “își pune în cap” toată industria
  10. Top 3 motive pentru care să alegi brandul Apple