Fondul Proprietatea, actionar al OMV Petrom: Romania renunta cu buna stiinta la investitii de miliarde de lei

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 14:00
3656 citiri
Fondul Proprietatea, actionar al OMV Petrom: Romania renunta cu buna stiinta la investitii de miliarde de lei

Fondul Proprietatea sustine ca, plafonand pretul gazelor din productia interna, Guvernul n-ar face altceva decat sa incalce legile tarii, sa ii descurajeze pe investitorii straini si totodata sa puna sub semnul intrebarii securitatea enrgetica a Romaniei.

In tara noastra, 95% din productia de gaze este asigurata de doua companii: Romgaz si OMV Petrom. Dupa ce Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa plafoneze pretul gazelor din productia interna la 55 lei MWh (in conditiile in care pretul pietei este acum de peste 80 lei MWh), pe 19 iulie, actiunile Romgaz tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 5%. In acelasi timp, actiunile OMV Petrom au scazut cu 4,6%.

In aceste conditii, Fondul Proprietatea - care detine aproape 10% din actiunile OMV Petrom si a fost, pana in 2016, actionar si la Romgaz - si-a exprimat ingrijorarea cu privire la urmarile posibilei plafonari a pretului gazelor de productie romaneasca.

"Daca va fi adoptata, hotararea de guvern va incalca in mod flagrant legislatia nationala in vigoare, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale.

Aceasta masura va avea un impact extrem de daunator asupra economiei si a atractivitatii pietei pentru investitori, descurajand investitiile directe straine in tara.

Independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol, iar tara s-ar putea afla in situatia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preturi mai mari, asupra carora Guvernul nu va avea niciun control.

Mai mult, daca masura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu si posibil si a ajutorului de stat.

In plus, va determina o reducere a contributiilor industriei de gaze la bugetul de stat", informeaza Fondul Proprietatea prin intermediul unui comunicat de prea remis redactiei Ziare.com.

Statul renunta cu buna stiinta la investitii de miliarde de lei

Managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Johan Meyer, a declarat ca, plafonand pretul gazelor, statul renunta cu buna stiinta la investitii de miliarde de lei pe care le-a facut in dezvoltarea celor doi mari producatori de gaze din tara.

"In calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinsi si ingrijorati ca Guvernul ar putea sterge cu buretele ani intregi in care si-a construit credibilitatea in fata comunitatii internationale, printr-o singura decizie.

Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din Romania si investitorii institutionali internationali au investit cu buna credinta in piata de capital din Romania, in companii precum Romgaz si OMV Petrom, ca acum sa vada valoarea acestor investitii distrusa de Guvern, prin acest proiect.

Prin anuntarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuseste sa stearga peste 600 de milioane lei din valoarea propriilor investitii in Romgaz si OMV Petrom, precum si peste 1,45 miliarde lei din valoarea totala a ambelor companii intr-o singura zi", a transmis Johan Meyer.

Romania isi risca siguranta energetica

In plus, daca va plafona pretul gazelor romanesti, tara noastra va ajunge intr-o situatie extrem de incomoda, pe plan international, riscandu-si chiar siguranta energetica.

"Plafonarea in mod arbitrar a pretului gazelor ar arunca Romania in trecut, intrucat proiectul Ministerului Finantelor pune o piedica intregului proces de liberalizare, care s-a realizat in decursul catorva ani si ameninta orice investitie viitoare in Marea Neagra, esentiala pentru independenta energetica a Romaniei.

Mai mult, aceasta masura incalca principiile pietei libere ale UE si va pune Romania intr-o lumina foarte nefavorabila chiar inainte de asumarea presedintiei Consiliului UE. O astfel de gandire pe termen scurt, care ignora implicatiile pe termen lung asupra economiei Romaniei, nu va proteja consumatorii, ci ii va expune, de fapt, unor preturi chiar mai ridicate in viitor", a mai spus Johan Meyer.

G.K.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
Traiannn
rank 5
OARE ?!?!?! chiar asa. Eu ma indoiesc ; se face doar o inbarligatura