Gaze prea scumpe: 10 companii amendate de Consiliul Concurentei (Video)

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 11:15
4068 citiri
Gaze prea scumpe: 10 companii amendate de Consiliul Concurentei (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Concurentei a sanctionat 10 companii din domeniul gazelor naturale cu amenzi in valoare totala de 920.000 de lei (207.690 euro), pentru intelegeri anticoncurentiale, avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare.

Pe lista companiilor amendate se afla un distribuitor de gaze naturale si noua executanti de lucrari in domeniul gazelor naturale, iar cea mai mare sanctiune a fost aplicata S.C. Wirom Gas S.A., respectiv 788.017 lei, a anuntat, marti, intr-un comunicat de presa, autoritatea pentru concurenta.

Potrivit sursei citate, alte noua societati au primit sanctiuni pecuniare, dupa cum urmeaza: Miral Instal Company SRL (39.051 lei), INSTPRO SRL (31.680 lei), Elisan SRL (20.943 lei), Dornacor SRL (17.650 lei), Rodimar I Eximp SRL (12.488 lei), TMG Conprest SRL (5.498 lei), Melprest SRL (3.534 lei), Metalica Prod SRL (1.029 lei) si Meliorstal SRL (499 lei).

"Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii, plateau, nejustificat, un pret mult mai mare, fata de cel practicat inaintea intelegerii", a mentionat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta a constatat, in cadrul unei investigatii, ca din initiativa Wirom, companiile au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare.

In acest context, patru companii (Meliorstal, Metalica Prod, Miral Instal Company si SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

"La stabilirea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe.

Odata cu modificarea legii (123/2012), aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE", se arata in comunicatul autoritatii pentru concurenta.

Consiliul Concurentei mentioneaza faptul ca incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva.

Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Consiliu Concurenta amenda companii gaze, #companii gaze amendate practici anticoncurentiale , #pret gaze