Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Joi, 20 Martie 2014, ora 15:50
3087 citiri
Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)
Foto: ZiarulUnirea.ro

Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata, adaugand ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica.

El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.

Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: "La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie

Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu 5%.

"Pentru consumatorii industriali din piata reglementata, fac aceasta subliniere pentru ca noi avem consumatori si in piata libera si in piata reglementata, in piata reglementata, care este constituita dintr-un raport de 15%, preturile vor creste cu aproximativ 5%", a aratat presedintele ANRE.

Intrebat daca vor mai fi scumpiri dupa 1 aprilie pana la sfarsitul anului, Havrilet a spus ca "pentru consumatorii din piata libera exista piata libera, iar in piata reglementata, conform calendarului, exista trepte de crestere a pretului". "Dar consideram ca de la 1 iulie evolutia pietei va fi una de o asa maniera incat sa putem controla preturile", a adaugat el.

Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

Piata libera, o alternativa pentru marile industrii

In legatura cu criticile ca acest calendar de liberalizare a preturilor este prea accelerat si faptul ca marile industrii nu suporta o crestere a preturilor la gaze atat de mare, Havrilet a explicat ca utilizatorii din industrii pot sa opteze fie pentru piata reglementata, fie pentru piata libera, unde preturile sunt date de cerere si oferta.

"In piata libera preturile se formeaza conform cererii si ofertei si aceste preturi nu sunt egale cu cele din piata reglementata. Piata reglementata constituie un nucleu de 15%, in general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot sa aleaga: pot sa ramana in cadrul pietei reglementate platind tarifele care sunt in calendar sau pot sa aleaga sa mearga in piata libera si sa negocieze direct un alt pret", a mai spus Havrilet.

#scumpire gaze romania, #crestere facturi gaze, #crestere pret gaze naturale , #pret gaze