Articol citit de 1009 ori
DNAul e de vina! Ca n-a arestat guvernantii cu pricina!
Repede, la puscarie cu ei!
Peste tot, preturile scad!
Cand pretul petrolului a scazut vertiginos:
http://www.ziare.com/preturi/stiri-preturi/era-petrolului-ieftin-barilul-ar-putea-cobori-pana-la-10-dolari-1348690
cand benzina se ieftineste:
http://www.ziare.com/taxa/acciza/se-va-ieftini-benzina-guvernul-propune-scaderea-accizelor-la-carburanti-si-alcool-1348720
cand la frantuji preturile scad:
http://www.fournisseurs-gaz.com/gaz-naturel/le-moins-cher
cand pana si la unguri se ieftinesc gazele:
http://www.ziare.com/vladimir-putin/rusia/gazele-lui-putin-incalzesc-budapesta-orban-de-partea-rusiei-1348645
la noi s-au intalnit hotii din guvern cu *rostii din popor?!
"Cand foamea ne va răscula,
... nu veti scăpa"
Mă gandeam că e și normal
..ca intr-o țară producătoare și cu capacitatea de a fi 100% independentă de alții, e și normal ca gazele, benzina, curentul să se scumpească, an după an.
Doar Marea Neagră ne-ar permite să exportăm, bașca să le avem ieftin aici la noi - păcat că planurile camarilei lui Tăriceanu, nu coincid cu ale noastre.
Dar cele din Marea Neagra ale cui sunt ?Nu cumva Chevron ?
Dar nu inteleg dece se scumpesc,Le cumparam cumva dela Unguri ?
Pro sau impotriva liberalizarii pretului la gaze ?
Intr-o tara in care salariul mediu este in jur de 380 de euro, liberalizarea pretului la gaze este o aberatie economica.
La aceast lucru se adauga faptul ca Romania este producator de gaz.
Logica e simpla.
Sint producator de gaz ? Da ? Bun. Consum ce am de consumat si ce ramine vind la pretul pietii !
Sau, daca am gaz de calitate mai buna, export - mai scump - gazul romanesc si import - mai ieftin - gaz, daca imi este mai convenabil.
Este o aberatie economica sa liberalizez pretul la gaz si populatia Romaniei cu salarii de Romania, sa cumpere gaz la preturi apropiate de cele pe care le platesc cei din state in care salariul mediu este 1500 de euro pe luna sau peste.
Daca politrucii vor liberalizarea pretului la gaze, atunci sa aduca salariul mediu la cotele europene.
Pina atunci, liberalizarea pretului la gaze ramine un non-sens economic.
Din ce *** sa plateasca romanii pretul liberalizat la gaze ?
Ia sa punem noi politrucii sa traiasca din salariul minim pe economie !
Daca UE-ului nu-i place, sa fie sanatosi.
Economiile mai puternice din UE, le falimenteaza pe cele din tarile in care salariile sint mult mai mici, pentru faptul ca o persoana sau agent economic cu venituri mici, nu are cum sa faca fata in aceleasi conditii la aceleasi chel;tuieli pe care le are o persoana sau un agent economic, cu venitul mult mai mare.
Taranul care ara cu calul, nu poate concura cu taranul care ara cu tractorul. Compania de curierat care duce pachetele cu Matizul nu are cum sa fie competitiva fata de compania care duce pachetele cu dubita.
Ori il obligi pe cel cu dubita sa functioneze la fel de lent ca pe cel cu Matizul, ori ii dai dubita celui cu Matizul. Doar in conditiile astea se poate vorbi de competitie onesta.
Regulile din UE falimenteaza economia romaneasca. Asta se si urmareste. Lucrul asta s-a stiut de dinainte de aderarea Romaniei la UE. Se stie si in ce priveste Ucraina si Republica Moldova. Aderarea Ucrainei si Republicii Moldova la UE insemna falimentarea definitiva si irevocabila a economiilor acestor tari in avantajul companiilor puternice din vest.
Taranii, fiind saraci si neputind sa concureze firmele din vest, nu vor avea ce face cu pamintul si-l vor vinde ieftin, spre bucuria CO-CETATENILOR UE din vest, care il vor cumpara pe mai nimic, in timp ce preturile la terenuri in vest ajung la zeci de mii de euro pe hectar.
Uite asa ajungem sclavi pe pamintul nostru/la noi acasa.
Explicațiile sunt pentru idioți patentați
Vedeți mostră - deci dacă plătești mai scump, chipurile vei putea alege mai ieftin - e exact ca in filmul "Idiocracy" - "because it's got electrolites!"
""Reforma a dat roade in alte tari europene si a fost realizata in beneficiul consumatorului. Cetateanului ar trebui sa ii fie explicate beneficiile unei piete liberalizate: un pret de piata stabilit de cerere si oferta, calitate sporita, posibilitatea de a-si alege furnizorul cu pretul cel mai bun, control asupra consumului, protejarea celor cu adevarat vulnerabili."
Asta...
se intamplă, domnule, unui popor care are mall-uri dar nu are biblioteci, care are posturi TV de latrină (absolut toate!) dar nu are cultură. Devenim lași și slugi. Cum *** om putea inghiți toate astea...dar nu mă miră nimic. Avem precedentul cu Ceaușescu.
Domnul Havrilet....
...mai bine s-ar documenta care este evolutia pretului gazuylui metan si pe urma sa deschida gura!
Economia serveste oamenii si nu oamenii sint sclavii economiei
Atit timp cit Romania e producator de gaz, mi-l permit, indiferent cit e pretul pe piata mondiala. Pot sa-l dau si pe gratis daca bugetul tarii are bani destui.
Exista tari in care anumite resurse, cum ar fi apa de robinet, de exemplu, sint gratuite, pentru ca exista din abundenta si economia tarii permite. Evident ca o atare masura poate stimula risipa, ceea ce e contra productiv.
Ok, pun un pret la gaz, proportional cu puterea de cumparare a populatiei.
Daca de exemplu salariul mediu e de 380 de euro si chiriile sint la fel ca in Franta sau mai mari, viata devine de netrait.
Un vestic cu un salariu de 1500 de euro pe luna isi permite sa plateasca chiria la o garsoniera si ii mai si ramine din ce sa traiasca. Un roman nu. Chiriile sint mai mult sau mai putin la fel.
Ori micsoram chiriile, ori marim salariile. E o chestiune de bun simt economic, ca cetatenii sa aiba suficienta putere de cumparare incit sa-si permita sa plateasca chiria la un apartament modest.
Este absurd economic vorbind, sa imi doresc o economie functionala, atunci cind aceasta se bazeaza pe cetateni care din venitul curent, nu-si pot asigura cheltuielile de baza. Un asemenea individ, o duce foarte greu si nu dispune de un confort minim necesar pentru a fi eficient in munca (un minim decent de informatii necesare, hrana, telefonie, tv, intretinere, haine, posibilitatea de a avea o vacanta decenta in Romania etc). Prin umrare nu poti avea o economie eficienta.
Economia este o chestiune de calcul matematic. Economia trebuie sa fie o stiinta exacta si nu asa cum e acum, sa fie facuta la voia intimplarii.