Gazprom: Daca Guvernul nu scade taxele, romanii isi pot lua adio de la gazul ieftin

Joi, 04 August 2011, ora 15:57
2232 citiri
Gazprom: Daca Guvernul nu scade taxele, romanii isi pot lua adio de la gazul ieftin
Foto: Arhiva

Expertii Gazprom ii avertizeaza pe romani ca isi pot lua adio de la preturile mici la gaze. Ei recomanda guvernelor sa scada nivelul taxelor, pentru ca factura populatiei sa fie suportabila. Dependenta europenilor de gazele rusesti va creste de la 23% in prezent la 32% pana in anul 2030, estimeaza Gazprom.

Progresul tehnologic al omenirii nu poate fi insotit decat de o sete din ce in ce mai mare de resurse energetice, iar acest lucru inseamna, evident, cresterea preturilor. "Ideea ca secolul al XX-lea a fost cel al petrolului, iar secolul al XXI-lea va fi cel al gazelor este perfect justificata. Iar gazele nu vor fi deloc ieftine", au declarat, pentru Adevarul, expertii gigantului rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume.

Ei au argumentat in primul rand prin faptul ca toate marile agentii si institute de cercetare din domeniul energetic estimeaza cresteri uriase ale consumului de gaze la nivel global. Spre exemplu, ultimul raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca cererea va creste cu 50% pana in 2035. In valori absolute, consumul de gaze se va ridica la 5.100 de miliarde de metri cubi, cu 1.800 de miliarde mai mult decat acum.

"Aceasta crestere va aparea pe fondul posibilitatilor din ce in ce mai limitate de a majora productia de petrol, a reticentei din sectorul nuclear si a contributiei extrem de slabe a surselor neconventionale. Toate aceste lucruri vor crea posibilitati mari pentru industria gazelor", au explicat reprezentantii Gazprom.

Consumul europenilor va creste de la 611 miliarde de metri cubi, cat a fost in 2010, la 635 de miliarde de metri cubi pana in 2020. "Credem ca ponderea gazelor rusesti pe piata europeana va creste de la 23% in prezent la 32% pana in 2030", au adaugat responsabilii rusi.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret gaze, #gazprom preturi gaze romania, #gazprom taxe romania , #pret gaze