Gerul ar putea provoca o crestere a preturilor la gaze

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:00
1749 citiri
Gerul ar putea provoca o crestere a preturilor la gaze
Foto: Arhiva

Toate depozitele de gaze ale tarii sunt pe jumatate goale. In cele operate de Romgaz mai sunt 1,2 miliarde de metri cubi, fata de 2,7 miliarde, cat este capacitatea lor, iar la Depomures mai sunt 130 de milioane de metri cubi, fata de 311 milioane.

In plus, temperaturile vor continua sa fie foarte joase si saptamana viitoare. "Speram sa nu fie cazul sa declansam situatia de urgenta in alimentarea cu gaze, desi va fi ger toata saptamana viitoare", a declarat, pentru

Adevarul, directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

Potrivit legislatiei, situatia de urgenta poate fi declansata, printre altele, de cresterea consumului cu cel putin 20% ca urmare a unor temperaturi foarte joase care se mentin un timp indelungat. Consumul tarii a crescut deja cu 30%, deci ramane de vazut cat va mai dura gerul.

Daca va fi declansata situatia de urgenta, populatia are prioritate absoluta, iar livrarea de gaze catre marii consumatori industriali va fi limitata.

Vestile proaste nu se opresc aici. Cei mai mari furnizori de gaze catre populatie, E.ON si GDF Suez, impreuna cu alti 22 de operatori mai mici, nu si-au indeplinit obligatiile de inmagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz.

Importurile de gaze au fost suplimentate din cauza frigului

Consumul de gaze la nivel national a crescut cu 30%, pana la 65 de milioane de metri cubi pe zi, fata de 50 de milioane de metri cubi cat este normal intr-o zi de iarna, a mai declarat, pentru sursa citata, Florin Cosma.

Insa vestea cea mai proasta este ca necesarul suplimentar de gaze va fi cumparat din import, unde preturile sunt de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mari decat pretul gazelor de productie interna.

Astfel, importurile au ajuns la 8 milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decat intr-o zi normala. Din depozitele de gaze se extrage volumul maxim posibil, adica 20 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul provine din productia interna, asigurata de Romgaz si Petrom, care merge si ea tot la maximum. Prin urmare, daca vom continua importurile in acest ritm sau temperaturile scad si mai mult, vom avea preturi uriase la gaze.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#depozite gaze Romania, #ger pret gaze, #pret gaze Romania, #iarna gaze Romania , #pret gaze