Ziare.com

Legea off-shore nu-i permite Romaniei sa valorifice eficient gazele din Marea Neagra. Ce ar trebui sa facem

de Gabriel Kolbay
Luni, 09 Iulie 2018, ora 07:51

   

Legea off-shore nu-i permite Romaniei sa valorifice eficient gazele din Marea Neagra. Ce ar trebui sa facem
Proiectul de lege off-shore - care stabileste in ce conditii se vor exploata gazele din Marea Neagra - este confuz si plin de hibe, apreciaza expertul in energie Otilia Nutu de la Expert Forum. Asta inseamna ca daca va fi adoptat de deputati in forma in care a trecut de Senat, nu-i va permite Romaniei sa profite la maxim de pe urma uriasei cantitati de gaz din Marea Neagra. Dimpotriva, in forma actuala, legea ar putea impiedica tara noastra sa isi valorifice resursele si chiar i-ar putea atrage o serie de probleme in UE...

Inca din 2012, companiile Exxon si OMV Petrom au anuntat ca au identificat, la o adancime de peste 900 de metri, zacaminte masive de gaz. Initial s-a crezut ca ar fi vorba despre numai 48 de miliarde de metri cubi, dar ulterior s-a stabilit ca zacamantul contine nu mai putin de 200 de miliarde de metri cubi de gaz. Cu alte cuvinte, cam cat consuma Romania in 18 ani!

Atunci era momentul perfect ca statul roman sa profite ca niste companii i-au descoperit aceste resurse si sa isi creeze strategii clare si avantajoase de exploatare. La urma urmei, avea o multime de timp sa faca studii si sa gaseasca metode a se pune de acord cu societatile de exploatare asupra extragerii si vanzarii gazului!

Din pacate, Romania n-a facut nimic din toate acestea. In schimb, a lasat timpul sa treaca inutil, fara sa isi creioneze macar vreo strategie. Abia in 2017, in timpul Cabinetului Tudose, a fost lansat un proiect de lege care sa stabileasca reguli pentru exploatarea gazelor off-shore (pe mare - n.red) . Facut in pripa, respectivul proiect de lege amesteca prevederile tehnice, ingineresti, cu reglementari fiscale si, per total, impunea un mod de exploatare a gazului care e dezavantajos pentru stat. E dovada clara a faptului ca un proiect amanat fara rost vreme de 5 ani nu se poate face bine, pe genunchi, in numai cateva luni! Cu toate astea, senatorii l-au adoptat.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Iata doar cateva dintre prevederile proiectului de lege off-shore care, potrivit expertului in energie Otilia Nutu, ar trebui modificate astfel incat explotarea zacamintelor de gaze descoperite in Marea Neagra sa se poata face in mod echitabil.

Companiile din off-shore primesc avantaje pe care cele din on-shore nu le auProiectul de lege adoptat deja de senatori le ofera companiilor care urmeaza sa exploateze gaze off-shore (pe mare) avantaje importante, pe care exploatatorii on-shore (de pe tarm) nu le au.

Mai exact, in baza prevederilor OG 6/2013 si OG 7/2013 (modificata consistent in iunie 2018), societatile de exploatare on-shore trebuie sa-i plateasca statului roman nu doar redevente, ci si impozite pe veniturile suplimentare, obtinute in urma dereglementarii pietei romanesti de gaze.

Nivelul acestor impozite depinde de pretul de vanzare a gazului. Poate ajunge, insa, pana la 80% din suma incasata pe MW/h care depaseste 85 lei.

Mai exact, la Articolul 18 al legii, in forma adoptata de Senat, se arata ca:

"Titulari de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi beneficiaza, pe toata perioada derularii acestora, de nivelul de redeventa, cotele procentuale de redeventa petroliera, pragurile de productie bruta aferente acestor cote (...) incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, prevederile Ordonantei Guvernului 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordonantei 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale (...) nu se aplica titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore aflate in curs de exploatare la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

Aceeasi lege prevede ca daca, totusi, statul le-ar impune vreo taxa suplimentara societatilor de exploatare, ar fi obligat sa le restituie integral banii. Astfel, potrivit Articolului 19 din legea votata de senatori:

"In situatia in care titularii acordurilor petroliere la perimetrele petroliere off shore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi sunt obligati sa plateasca orice sume percepute de autoritatile publice in plus fata de sumele care ar fi fost datorate, in conformitate cu prezenta lege".

In aceste conditii, din exploatarea gazelor, la bugetul de stat ar ajunge doar banii din redevente, care inseamna maxim 13% din valoarea de vanzare a gazelor, in baza Legii Petrolului 238/20004.

Otilia Nutu spune insa ca impozitul suplimentar pe care il platesc acum exploatatorii on-shore nu prea isi are rostul. In plus, diferentele dintre exploatarile on-shore si off-shore ar trebui regandite.

"Sunt multe lucruri care ar trebui luate in calcul aici, daca vrei sa ai o lege buna, functionala. O reteta simpla, care sa se aplice rapid, nu exista.

Principiile de fiscalitate ar trebui sa fie aceleasi pentru exploatarile on-shore si off-shore. Sigur, atunci cand stabilesti formule de calcul si de plati, sunt parametri de care ar trebui tinut cont. Printre ei, conditiile de exploatare. Iar acestea sunt mai dificile in off-shore.

Cotele de redevente si impozitele ar trebui sa depinda si de modul in care arata depozitele de resurse. In functie de acest factor, exploatarea poate fi mai dificila sau mai putin dificila. Iar la noi, spre exemplu, e mai dificila decat in Arabia Saudita sau in Turkmenistan.

Toate aceste lucruri ar trebui stabilite clar, in urma unui studiu platit de statul roman, nu de companii. Am vazut, in trecut, ca au fost companii care aduceau amendamente la legi. S-a intamplat la Ordonanta 64/2016 pentru liberalizarea pietei gazelor. Nu e in regula sa se intample asa ceva.

Oricum studiul despre care vorbim si discutiile n-au cum sa fie finalizate pana pe 19 iulie (data la care se termina sesiunea parlamentara extraordinara si pana la care, cel mai probabil, deputatii vor vota legea off-shore - n.red) ", a precizat Otilia Nutu pentru Ziare.com.

Otilia Nutu: Nu le poti impune companiilor sa angazeje romani intr-o anumita proportie. E anticoncurentialPotrivit proiectului de lege off-shore, companiile care vor exploata gazul din Marea Neagra ar trebui sa cumpere bunuri si servicii de la companii cu participatie romaneasca si sa angajeze romani. Mai exact, potrivit Articolului 21 din proiectul de lege:

"In conditii similare tehnice si de pret, titularii acordurilor petroliere sunt obligati sa achizitioneze bunuri si servicii de la persoane juridice romane cu un capital detinut in proportie de 25% de persoane fizice si juridice romane".

In plus, la Articolul 22 se arata ca:

"Titularii acordurilor petroliere au obligatia ca cel putin o patrime din numarul total de angajati utilizati in vederea derularii acordurilor petroliere sa fie cetateni romani cu rezidenta fiscala in Romania".

Aceste doua articole introduc in proiectul de lege prevederi anticoncurentiale, sustine Otilia Nutu.

"Trebuie clar eliminate aceste prevederi anticoncurentiale. Sa contractezi firme romanesti sau sa contractezi personal romanesc intr-o anumita proportie?! Nu se impun astfel de limitari. Faci contract cu cine este pe piata. Punct. Daca introduci prevederi anticoncurentiale, mai risti sa ajungi si in infrigement", a apreciat expertul in energie consultat de Ziare.com.

Cat gaz se va vinde in Romania, pe burseOtilia Nutu a mai explicat ca in comisiile Camerei Deputatilor se discuta despre introducerea unui amendament la legea off-shore care ar obliga companiile sa vanda o parte din gazul extras din Marea Neagra in Romania, pe bursa.

"Oricum va exista o preferinta pentru piata romaneasca, in conditiile in care, daca vinzi aici nu mai platesti transport. Iar transportul gazului nu e ieftin. Dar cand oferta va depasi cererea interna, se va exporta.

Cat despre obligatia de a tranzactiona pe bursa, nu stiu daca se impune. Daca, totusi, impui un procent, acesta ar trebui sa fie acelasi pentru companiile care exploateaza on-shore si pentru cele care exploateaza off-shore. Dar, repet, nu stiu daca se impune.

Obligatia de a tranzactiona pe bursa a fost introdusa pentru ca Hidroelectrica sa nu mai poata vinde catre baietii destepti din energie. Dar cred ce deja am trecut de faza asta", a apreciat Otilia Nutu.

La acest moment, producatorii de gaze din Romania au obligatia sa vanda 30% din productia de gaze pe bursa, in baza OG 64/2016. Procentul a fost insa depasit in 2017 si este de asteptat ca el sa depaseasca 50%, in 2018.

Teoretic, Ungaria nu e singurul stat catre care am putea exportaOtilia Nutu mai spune ca, in viitorul apropiat, Romania ar putea exporta gaze nu doar catre Ungaria, ci si catre alte state din regiune.

"Noi vorbim acum doar despre exporturile pe care ar urma sa le facem spre Ungaria. Dar despre exporturile spre Republica Moldova cand vorbim? Transgaz si-a asumat, totusi, ca pana in 2020 va termina infrastructura care va duce spre Chisinau.

Vom putea exporta si catre Bulgaria. Iar din Ungaria vom si importa. Toata piata va deveni interconectata.

Romania depinde, intr-o oarecare masura, de importurile de gaz. Dar tarile din jur depind, in proportie de 100% de importurile de la Gazprom. Practic cel mai deranjat de exploatarea din Marea Neagra, de constructia BRUA si de interconectarea proiectului cu Republica Moldova va fi Gazprom (compania ruseasca de gaze).

Sa presupunem ca se vor scoate din Marea Neagra circa 10 miliarde metri cubi pe an, cum am inteles ca s-ar putea. In afara nevoilor noastre, care sunt satisfacute si din gaze extrase on-shore, sunt tarile din jur: Ungaria consuma 10 miliarde de metri cubi pe an, Bulgaria 3 miliarde de metri cubi, iar Moldova, 1 miliard de metri cubi. Daca am gandi lucrurile bine si cu calm, am putea avea de castigat.

Din pacate, legea off-shore, in forma in care a trecut de Senat, nu stabileste premisele necesare pentru ca Romania sa castige. Ramane de vazut, in aceste conditii, cand sau daca tara noastra va gasi modalitatea de a exploata avantajos gazele din Marea Neagra.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21285 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu inteleg deloc de ce nu se iau modele de legislatie de la tarile

care au rezerve de gaze ? De exemplu, Olanda Si Norvegia ! Sau de la altele, dar o legislatie care sa sustina interesul Romaniei ... Ce o fi asa de greu de priceput ? Guvernantii astia nu fac acest lucru simplu doar fiindca ei se gandesc cati bani sa fure ei si mafia lor din aceasta afacere cu rezervele de gaze ale Romaniei ! Daca n-ar fi asa atunci ar lua un model potrivit pentru interesul Romaniei ...

 

Proiectul !!!

Proiectul de lege off-shore este facut de Baietii Nostri Destepti ale caror interese sunt total diferite de interesele Roamaniei.
Un astfel de Baiat Destept a fost si Moliceanu care in ultima zi ca premier a facut cadou prietenilor si ei Baieti Destepti zacamintele cu o zi inainte castigate in urma unui proces cu Ucraina la Haga!
Toata legislatia nostra e facuta de Baieti Destepti,condamnati si penali.
Cum mai e cu redeventele de care se discuta de ani de zile?
...

 

Looseri

Always and forever?

 

bucura-te!

Apropos, cum e vremea la Tiraspol?

gigicu...

la tiraspol sunt 27C si nu ploua. asta-i esentzial. accepta imigrantzi , daca te intereseaza potzi merge si ceri statut de refugiat ca cei ce trec in america. simplu!

ce este de facut

Sa cumparam mai putine gaze din Rusia. Romania pierde bani din comertul cu Rusia, suntem in deficit.

bre h-***

nu inteleg de ce te obosesti sa schimbi nikurile ca tot esti

platit la postare !?!

In Africa

rezervele au fost concesionate doar 25%, nu peste 70% ca la noi. Dezvoltarea spectaculoasa a infrastructurii de acolo a dus la investitii Volkswagen si chiar reevaluarea Constitutiei. Plus o intarire a educatiei sexuale.

 

Tot acolo lupta impotriva coruptiei

a dus la o crestere a ratingurilor de investitii. Dupa proteste impotriva exploatarii aurului, la noi s-au concesionat in continuare resursele.

 

Cum au stat gazele alea linistite acolo pana acum

mai puteau sta asa mult si bine. Nu trebuie sa radem noi chiar tot, iar cei care vor trai dupa noi sa nu mai aiba nimic.
Dar nuuuuu.....pesedeul vrea sa suga tot-tot si atunci face repede niste legi pe "genunche" dupa cum le canta unii si altii dinauntrul sau din afara tarii( cum le-ar numi tariceau-fortele oculte, numai ca de data asta ar avea dreptate), deajuns cat sa aspire si ei ceva-ceva, cu mintea lor marunta si imbalosata. Si uite asa apar altii ca dinu patriciu, care se imbogatesc peste noapte si apoi ne rad in fata si ne scot tot pe noi datori.

 

odata cu democracy, toate tarile est europene (inclusiv romania)

au trecut la statutul de colonii de mana a saptea
educatie, sanatate la pamant
migratie masiva cine mai poate
resurse, paduri luate de nimic de vest
contracte de modernizare paguboase cu tara sfanta
cumparari de fiare vechi pe miliarde (fregate, f16 rtc)
ambasade care isi declara ingrijorarea daca apar unii cu marirrea redeventelor
birouri t14, k11 ce aproba sau nu orice miscare politica sau economica
ungaria e putin deosebita dar doar in chip de colonire de mana a doua, nu a saptea

 

Romania nu face nimic,

datorita indolentei inoculata perfid de urmasii comunistilor dati jos de la butoane in 89, rasfirati apoi prin toate partidele parlamentare. Populatia este amorfa, fara sange in instalatie; multi au ajuns sa plece din Tara decat sa puna umarul la alungarea FSN-istilor si a puilor lor. Versurile lui V. Sterian ar trebui sa constituie punctul de plecare; apoi sa vorbim de economia Romaniei!

Deci cei ce ne reprezinta chipurile, fac proiecte de lege care din

start nefradeaza interesele, ne fac mai saraci, mai neajutorati in fata intereselor straine ?
Poi daca pe Ceausescu, ilici al nostru l-a judecat pentru distrugerea economiei nationale, cand ala ridicase o tara si o facuse economic egala cu tarile cu economie avansata, lasand tara cu ZERO datorii, astia din ziulica de azi ce stiu doar sa fure si sa ne fure, sa ne minta si sa corupa, ce pedeapsa le-ar trebui ????
Zilnic citesti si te crucesti de ceea ce politicul poate sa faca pt a distruge asta tara si ast popor, iara noi stam cumintzei si asistam cum suntem distrusi !
Pana cand ????

 

ei mamelon

....... unde sunt zapezile de altadata ?!?

.....sa le dam gratis la dipol!.....evident!......adika.....

......la toti invadatorii!...astia vecini toti de-aproape dimprejur!.....apoi la inelul 2 al iadhului dipolic, marile poteri oiro-shitte!.....si apoi la nivelu 3 idah-dipolic, la superpoteri!......ce altceva ???.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor