Petrom ar putea exporta gaze naturale. Urmeaza scumpiri?

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:45
2641 citiri
Petrom ar putea exporta gaze naturale. Urmeaza scumpiri?
Foto: Arhiva

Oficialii Petrom analizeaza posibilitatea exportarii de gaze naturale, dar precizeaza ca acest lucru nu se va intampla prea curand, cel putin nu in 2013.

Pentru consumatori, vanzarea gazelor romanesti catre alte state europene ar putea presupune scumpiri, mai multe importuri si o dependenta mai mare fata de metanul din Rusia.

In prezent, Romania este conectata prin conducte de gaze doar cu Ungaria. Alte doua conducte, spre Bulgaria si spre Republica Moldova, sunt in constructie, relateaza Digi 24.

Prima ar putea fi gata la finalul anului viitor, iar, in acel moment, cel putin teoretic, ar putea incepe exportul de gaze naturale, deoarece conducta de la Giurgiu-Ruse face parte din proiectul Nabucco. Oficialii Petrom evita sa vorbeasca despre un termen concret cand ar putea incepe exportul de gaze.

"Petrom este angajat in economia romaneasca si este, zic eu, un lider in aceasta economie si ceea ce ne intereseaza este realizarea valorii produselor noastre pe piata romaneasca. Asa ca, la aceasta ora, nu avem niciun fel de intentie sa exportam", spune Mariana Gheorghe, directorul Petrom.

Totusi, oficialii companiei au facut in mai multe randuri declaratii legate de planurile de export de gaze naturale pe care le-ar putea pune in aplicare in viitor.

Exporturile de gaze ale Romaniei, la momentul adevarului

Posibilitatea exportului de gaze este o cerinta a Fondului Monetar International. In plus, directivele europene, asumate de Romania, presupun interconectarea sistemelor energetice.

"Nu e vorba de nicio probabilitate. Acest lucru este absolut necesar din punct de vedere al integrarii in Europa, in al doilea rand din punctul de vedere al asigurarii importurilor. Daca, sau nu se vor folosi pentru export este o cu totul alta poveste", mai spune directorul Petrom.

Ministerul Economiei se bazeaza insa pe promisiunea Petrom ca gazele din Romania nu vor fi exportate, cel putin pentru moment. Totusi, daca acest lucru se va intampla, autoritatile sustin ca au solutii. Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom, detinuta de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Petrom export gaze, #preturi gaze, #cerinte FMI gaze , #pret gaze