Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:45
3975 citiri
Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor in Romania prin egalizarea tarifelor de retea la o medie europeana.

Exista si avantaje, insa, tara noastra urmand sa beneficieze de siguranta in aprovizionarea cu gaze si energie, a explicat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Noi ne gandim in felul urmator: daca o Uniune Energetica ar insemna sa se asigure o medie europeana a preturilor, pentru ca preturile se integreaza intr-o piata interna si, normal, ca si preturile din piata interna unica se aliniaza la un pret mediu. Va fi un pret mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuala avem un pret sub media europeana, am putea teoretic sa tindem sa ajungem la pretul international, care este unul mai mare. El se va egaliza.

Teoretic, nu putem sa urcam la nivelul existent pentru ca noi venim cu un pret mai mic, dar se va face o medie mai mare decat pretul existent, mai mica decat pretul international, dar mai mare decat cel pe care il avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie sa il luam in considerare, dar cei care initiaza aceasta Uniune Energetica precizeaza faptul ca, chiar daca platim ceva in plus, o sa avem siguranta", a afirmat Havrilet, prezent la o dezbatere.

Cum scapa Europa de sub jugul rusesc? Prin Uniunea Energetica Europeana

Potrivit sefului ANRE, teoretic, tarifele de retea sunt mai ieftine in Romania decat cele din alte state, iar in momentul in care se egalizeaza, ele nu pot sa ajunga la nivelul tarii noastre.

Havrilet nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, insa a declarat ca "este vorba de cateva procente" si ca efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului va dura intre 3 si 5 ani.

Presedintele ANRE a subliniat ca, in 2011-2012, Romania platea cate 1,7 miliarde de dolari pe an pentru importul de gaze naturale.

Anul trecut, nivelul necesar de import a ajuns la un nivel de 7,5%, cel mai mic din istoria importurilor din Romania, cu o valoare de 250 de milioane de dolari.

Uniunea Energetica e vazuta ca un proiect prin care UE isi poate reduce dependenta de resursele rusesti.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...