Presedinte ANRE: Daca nu crestem pretul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea catre consumatorii casnici

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 21:26
6102 citiri
Presedinte ANRE: Daca nu crestem pretul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea catre consumatorii casnici
Foto: Arhiva Ziare.com

Furnizorii de gaze ar putea sista alimentarea catre consumatorii casnici in pragul iernii, daca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu le recunoaste costurile cu achizitia de pe bursa a gazelor, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

"In metodologia ANRE se precizeaza ca, pentru a preintampina prejudicii financiare in sarcina furnizorilor, atunci cand preturile cresc cu mai mult de 5% la achizitie, ajustarea se poate face si in timpul anului. Deci trebuie sa luam in calcul solicitarea furnizorilor, care este una corecta, pentru ca ei asigura siguranta in aprovizionare pe perioada de iarna.

Daca lor nu li se asigura un confort financiar si posibilitatea ca, incepand cu sezonul rece, sa perceapa facturi la pretul actual al gazului natural, ei nu au interesul sa cumpere aceste gaze in avans si sa inregistreze rezultate financiare negative, lucru care trebuie luat in considerare cand vorbim de siguranta in aprovizionare pe timp de iarna", a aratat oficialul ANRE.

Mai exact, Havrilet a explicat ca, teoretic, furnizorii au posibilitatea de a sista alimentarea cu gaze pentru consumatorii casnici, pe care sa ii trimita in piata libera, daca ANRE nu le recunoaste costurile de achizitie a gazelor.

"Noi verificam ca pretul la care furnizorii achizitioneaza gazul sa fie cel mai bun din piata, altfel nu il recunoastem. Insa, daca pretul cel mai mic din piata nu este recunoscut in tarifele finale, furnizorul ar putea alege solutia sa nu mai alimenteze consumatorii casnici si sa ii trimita in piata libera, motivand ca, altfel, ar inregistra pierderi", a sustinut presedintele ANRE.

Potrivit acestuia, pretul gazelor pe bursa crescut, din aprilie pana in prezent, de la 60 de lei pe MWh la 72 de lei pe MWh, ceea ce ar duce la o scumpire pentru consumatorii casnici de 8 lei pe luna in medie pentru gospodarie, respectiv 50-80 de lei pe an, la un consum mediu de 700-1.000 de metri cubi pe an.

Initial, reprezentantii ANRE anuntasera o scumpire a gazelor cu 6% in medie pentru consumatorii casnici pentru trimestrul al patrulea, insa au amanat calculele pana dupa intrarea in vigoare a legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 64/2016.

Citeste si ANRE amana scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

"Exista doua prevederi in aceasta ordonanta care ar influenta pretul, respectiv dereglementarea tarifului de inmagazinare si instituirea obligatiei ca 70% din gaze sa fie tranzactionate pe bursa.

Acest lucru ar putea sa aiba un impact in special in ceea ce priveste producatorii de energie termica pentru populatie. Se stie ca aceste societati de termie au o capacitate slaba de a participa pe bursa, din cauza lipsei de resurse financiare si a lipsei de garantii. Ei pana acum isi aranjau contractele bilateral, cu date-limita de plata negociate intre parti", a adaugat Havrilet.

Potrivit oficialului ANRE, exista posibilitatea ca legea sa intre in vigoare pana la finele lunii octombrie, dupa ce, miercuri, Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor a avizat favorabil proiectul. Majorarea pretului final al gazelor ar urma sa fie, astfel, efectiva de la 1 noiembrie.

Vezi si Dragnea da vina pe ANRE pentru cresterile de preturi la energie si gaze

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#ANRE pret gaze, #pret gaze consumatori , #pret gaze