Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pretul energiei electrice putea creste cu pana la 6% din cauza secetei

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 22:42
1371 citiri
Pretul energiei electrice putea creste cu pana la 6% din cauza secetei
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, considera ca pretul energiei electrice ar trebui sa creasca cu un procent cuprins intre 4% - 6% in 2012, din cauza secetei.

"Pretul energiei ar trebui sa creasca, din analizele noastre, cu 4%-6% din cauza secetei. Productia hidro este la jumatate din nivelul la care ar fi trebuit sa se ridice, din cauza scaderii debitelor. Asadar, trebuie sa importam gaze naturale pentru productia de energie, ceea ce se va resimti in pret", a declarat Iulian Iancu.

Preturile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, vor creste cu 5% de la 1 ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Cresterea pretului va fi determinata de cresterea pretului gazului din import in moneda nationala la 149,54 lei/Mwh, de cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 si de modificarea structurilor amestecului de gaze.

Reprezentantii Ministerului Economiei sustin, de asemenea, ca scaderea productiei de energie a centralelor hidro cauzata de seceta va fi compensata cu importurile de gaze naturale, fapt ce a determinat si modificarea cosului de gaze naturale.

"La unele centrale electrice suntem cu stocurile de carbune sub prevederile din programul stabilit pentru de iarna. Putem compensa productia de energie electrica ce nu mai este data de unitatile hidro prin alte unitati, care functioneaza pe gaze naturale.

De aceea a fost facuta si modificarea cosului la gazele naturale, masura decisa de ANRE, ca sa asiguram din import productia de energie electrica pe care Hidroelectrica nu o mai poate acoperi, din cauza secetei", a declarat, joi, Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului, la conferinta Focus Energetic.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Iulian Iancu pret energie, #pret energie majorat 2012 , #pret gaze