Ziare.com

Pretul gazelor creste de la 1 octombrie - Ce schimbari vor aparea in factura

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 22:05

   

Pretul gazelor creste de la 1 octombrie - Ce schimbari vor aparea in factura
Pretul gazelor pentru populatie va creste de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odata cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pietei, a declarat marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"La 1 octombrie este urmatorul termen din calendarul de liberalizare a pietei gazelor. La aceasta data, pretul gazelor de productie interna este programat sa creasca cu 2%. In ceea ce priveste pretul final pentru consumatorii casnici, avand in vedere influenta in pret a gazelor de import si cresterea pretului gazelor de productie interna, estimam o majorare de cel mult 1%", a spus Havrilet.

Romania isi asigura, in medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Insa populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar in proportie de aproximativ 5%.

Pretul gazelor de import a ajuns in aceasta perioada la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de productie interna sunt de doua ori mai ieftine, a adaugat Havrilet.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

La 1 iulie 2013, pretul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali.

Urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 octombrie 2013, urmand ca anul viitor sa existe o majorare cumulata de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie si inca 3% la 1 octombrie.

In perioada 2015-2018, scumpirea va fi de 12% pe an, in patru etape anuale (la inceputul fiecarui trimestru).

Incepand cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmand sa negocieze pretul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pana la 31 decembrie 2014, insa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile romane au obtinut o derogare de un an, pana la 31 decembrie 2015.

Schimbari la factura

Havrilet a spus ca populatia va primi 20% din energia electrica la pretul pietei libere iar 80% din consum va fi facturat la pret reglementat, incepand cu 1 ianuarie 2014.

De la 1 iulie 2013, populatia primeste 10% din energie la pretul pietei libere, iar pe factura a aparut o noua categorie de consum, respectiv consumul de energie activa concurentiala, care arata cantitatea de energie luata de pe piata libera si pretul acesteia.

Masura face parte tot din procesul de liberalizare totala a pietei de energie.

"La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la pretul de pe piata libera, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creste la 30%. Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat", a explicat presedintele ANRE.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3713 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Haha! Un fleac! Cati de 1% putem noi duce?

Mai mishto va fi dupa ce anulam prospectiunile pentru gaze de sist, petrol in Marea Neagra si epuizam resursele interne. Rusii vor fii prietenii buzunarelor noastre, multumita Uslamului.

 

Urraaa!

Traiasca si-n floreasca Republica Populara USL! Restul sunt detalii, ne-am descurcat noi si in conditii mai dificile vezi etapele Nea Nelu', Nastase, Vacaroiu, etc.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor