Romania ar putea negocia cu Rusia pretul gazelor importate

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 15:08
2375 citiri
Romania ar putea negocia cu Rusia pretul gazelor importate
Foto: Digi24

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, miercuri, ca in perioada urmatoare este posibila o negociere a pretului gazelor importate din Rusia.

"Este posibil sa vorbim, in perioada urmatoare, cu partea rusa pentru scaderea pretului", a spus Nita.

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca anul trecut a trimis 4-5 scrisori catre gigantul Gazprom, prin care a solicitat achizitia directa de gaze, fara intermediari.

Chitoiu: In 2012, am solicitat Gazprom achizitia de gaze direct de la ei

Pretul gazelor importate de Romania a crescut anul trecut de mai multe ori. Spre exemplu, in iulie 2012, pretul gazelor naturale importate a fost de 157,30 lei/MWh, in crestere cu 17,4% fata de aceeasi luna a anului anterior, respectiv 133,97 lei/MWh, potrivit datelor transmise de ANRE.

Un motiv pentru care preturile la gaze sunt atat de mari este faptul ca Romania ia de la gigantul Gazprom gazele necesare acoperirii consumului intern numai prin intermediari. Au existat de-a lungul timpului discutii intre partile romane si cele ruse pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaze, insa din pacate fara niciun rezultat.

In prezent, consumul intern de gaze naturale este asigurat de cei doi mari producatori interni, Petrom si Romgaz.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Romania negocieri Rusia pret gaze, #negocieri pret gaze Rusia, #Nita pret gaze Rusia , #pret gaze