Romania, la Curtea Europeana de Justitie pentru nereguli in energie (Video)

Joi, 21 Martie 2013, ora 16:47
2011 citiri
Romania, la Curtea Europeana de Justitie pentru nereguli in energie (Video)

Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei.

Pana in prezent, tara noastra a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale (prin adoptarea legii nr. 123/2012), desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011.

UE este nemultumita de faptul ca in Romania nu se aplica un pret corect pentru energie electrica si gaze naturale, iar modalitatea prin care sunt stabilite tarifele nu este transparenta.

"Piata interna este vitala pentru a gasi solutii la provocarile energetice si climatice ale Europei si pentru a asigura aprovizionarea populatiei si intreprinderilor cu energie la preturi accesibile. Intarzierile in implementarea normelor UE referitoare la piata interna a energiei afecteaza toti jucatorii de pe aceasta piata si de aceea nu sunt acceptabile", a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Potrivit institutiei, Romania a adoptat deja "o parte substantiala" din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala.

Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul energiei.

"Asigurarea unui nivel corespunzator de protectie pentru consumatorii de energie, precum si stipularea unor sarcini precise pentru autoritatile de reglementare in domeniul energiei sunt prioritare pentru Comisie", se mai arata in comunicat.

Pentru fiecare directiva transpusa partial, Comisia propune o amenda zilnica de 30.228,48 de euro. Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii.

In cazul in care Curtea emite o hotarare care confirma incalcarea, penalitatea zilnica trebuie platita de la data hotararii pana la finalizarea transpunerii. Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice.

In septembrie 2011, Comisia a trimis Romaniei scrisori de punere in intarziere cu privire la transpunerea celor doua directive, care au fost urmate de avize motivate, emise in februarie 2012. In pofida acestor demersuri, nu s-a realizat inca transpunerea integrala a directivelor.

Este pentru prima oara cand un proces de infringement declansat impotriva Romaniei ajunge intr-un stadiu atat de avansat.

Ce spune legea energiei si a gazelor naturale

Legea energiei electrice si a gazelor naturale reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivelor europene 72/2009 si 73/2009 privind piata unica de energie electrica, respectiv piata gazelor naturale. Legea face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali.

Pentru gazele naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate se aplica de la 1 decembrie 2012 pentru clientii industriali, respectiv de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici.

In lege se prevede "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015".

In privinta consumatorilor casnici, este prevazuta "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018".

Pentru energia electrica, tarifele reglementate vor fi eliminate incepand cu 1 septembrie 2012 pentru clientii noncasnici, respectiv la data de 1 iulie 2013 pentru clientii casnici.

Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici, se mai arata in lege.

Legea mai prevede infiintarea unor comisii de solutionare a disputelor atat pe piata energiei electrice, cat si pe piata gazelor naturale.

Pentru sectorul energiei electrice se mai arata ca "tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu".

In domeniul gazelor, producatorii vor fi obligati sa asigure, cu prioritate, consumul de pe piata reglementata. Ei sunt obligati sa puna la dispozitia furnizorilor cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie, necesare acoperirii consumului pe piata reglementata, in conformitate cu reglementarile ANRE privind respectarea graficului de liberalizare a preturilor si de asigurare a gazelor naturale pentru clientii captivi, furnizorii avand obligatia respectarii destinatiei acestor cantitati de gaze naturale.

Restul productiei proprii, mai putin cantitatea de gaze naturale aferenta consumului tehnologic, va fi pus la dispozitia pietei concurentiale.

Romania mai are proceduri de infringement pe energie

In noiembrie 2012, Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze.

Potrivit Regulamentului european 994/2010 din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze, insa momentan noi nu avem astfel de retele.

In plus, Romania a fost sesizata, in noiembrie 2011, la Curtea Europeana de Justitie din cauza incalcarii unui regulament privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.

Tara noastra a fost sesizata atunci pentru ca doua conventii semnate cu multi ani in urma cu Rusia blocheaza accesul tertilor la conductele de gaze care tranziteaza teritoriul romanesc. Romania a reusit sa obtina o amanare a inaintarii dosarului la Curte.

C.P.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Comisia Europeana amenda Romania energie, #Romania infringement energie, #Comisia Europeana infringement Romania , #pret gaze