Romania, printre statele UE cu cea mai mare crestere a pretului gazelor naturale

Marti, 21 Mai 2019, ora 14:54
5605 citiri
Romania, printre statele UE cu cea mai mare crestere a pretului gazelor naturale
Foto: Arhiva Pixabay

Pretul gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, a crescut in 20 de state membre UE, intre a doua jumatate a anului 2017 si a doua jumatate a anului 2018, iar cele mai semnificative majorari au fost observate in Irlanda (17,3%), Bulgaria (16,5%), Suedia (16,4%) si Romania (16,3%), in conditiile in care la nivelul UE s-a inregistrat o crestere de 5,7%, arata datele publicate marti de Eurostat.

Exprimat in euro, pretul mediu al gazelor naturale pentru gospodarii in a doua jumatate a lui 2018 varia intre mai putin de cinci euro pentru 100 kWh in Ungaria si Romania (ambele cu 3,5 euro per 100 kWh) si pana la 12,2 euro per 100 kWh in Suedia. La nivelul UE, pretul mediu al gazelor naturale pentru gospodarii era de 6,7 euro per 100 kWh.

Exprimate in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), care elimina diferentele dintre nivelurile preturilor intre tari, cele mai mici preturi la gazele naturale pentru gospodarii se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh) si Marea Britanie (4,7 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari in Suedia (10,1 PPS per 100 kWh) si Spania (9,7 PPS per 100 kWh).

De asemenea, in a doua jumatate a lui 2018, taxele aveau cea mai mare pondere in pretul gazelor naturale pentru gospodarii in Danemarca (54% din pretul gazelor naturale pentru gospodarii) si Olanda (52%) . La polul opus, cele mai mici contributii erau inregistrate in Luxemburg si Marea Britanie (ambele cu 10%), urmate de Grecia (14%) si Romania (16%) . La nivelul UE taxele si prelevarile erau responsabile, in medie, pentru aproximativ un sfert (27%) din pretul gazelor naturale platit de gospodarii in a doua jumatate a lui 2018.

Preturile la electricitate

Eurostat a publicat simultan si date referitoare la evolutia preturilor la electricitate in aceeasi perioada. Conform acestor date, cea mai mare crestere a pretului la electricitate pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, s-a inregistrat in Cipru (19,6%) si Olanda (13,8%) . Scaderi au fost consemnate doar in patru state: Letonia (minus 4,5%), Polonia (minus 2,5%), Germania (minus 1,6%) si Lituania (minus 0,9%) . In Romania, pretul la electricitate pentru gospodarii a crescut cu 3,4% intre a doua jumatate a anului 2017 si a doua jumatate a anului 2018, sub cresterea medie de 3,5% inregistrata la nivelul UE.

Exprimat in euro, pretul mediu la energie electrica pentru gospodarii in a doua jumatate a lui 2018 varia intre 10,1 euro per 100 kWh in Bulgaria si 31,2 euro per 100 kWh in Danemarca. La nivelul UE, pretul mediu al energiei electrice pentru gospodarii era de 21,1 euro per 100 kWh.

Exprimate in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), cele mai mici preturi la electricitate pentru gospodarii se inregistrau in Finlanda (13,7 PPS per 100 kWh) si Luxemburg (13,8 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari in Portugalia (28,2), Germania (28), Spania (27,4), Belgia (26,6) si Romania (26,3 PPS per 100 kWh).

La nivelul UE, taxele si prelevarile erau responsabile, in medie, pentru mai mult de o treime (37%) din pretul energiei electrice platit de gospodarii in a doua jumatate a lui 2018.

Ministrul roman al Energiei, Anton Anton, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de profil, ca majorarea importurilor de gaze, ca urmare a faptului ca pretul de productie interna pentru agentii economici a devenit mai mare, nu reprezinta o problema.

El a fost intrebat cum comenteaza situatia din prezent de pe piata gazelor, potrivit careia, pe bursa, gazele de productie interna destinate consumatorilor industriali au ajuns mai scumpe decat gazele de import.

"Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema", a afirmat Anton.

Potrivit datelor Bursei Romane de Marfuri, pretul gazelor de productie interna pentru luna aprilie a ajuns la 95,86 de lei pe MWh, in timp ce pretul pe bursa de la Viena (CEGH Front Month Index) este echivalentul a 81,79 lei pe MWh.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut luni, 30 ianuarie, noi precizări despre protocolul de colaborare cu PNL, în contextul informațiilor conform cărora partidul nu ar vrea să renunțe...
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Hashtagul George Simion a devenit mai popular în Marea Britanie decât în România, potrivit unei monitorizări a organizației non-guvernamentale Expert Forum. Rezultatul monitorizării a...