Ziare.com

Romania, printre statele UE cu cea mai mare crestere a pretului gazelor naturale

Marti, 21 Mai 2019, ora 14:54

   

Romania, printre statele UE cu cea mai mare crestere a pretului gazelor naturale
Pretul gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, a crescut in 20 de state membre UE, intre a doua jumatate a anului 2017 si a doua jumatate a anului 2018, iar cele mai semnificative majorari au fost observate in Irlanda (17,3%), Bulgaria (16,5%), Suedia (16,4%) si Romania (16,3%), in conditiile in care la nivelul UE s-a inregistrat o crestere de 5,7%, arata datele publicate marti de Eurostat.

Exprimat in euro, pretul mediu al gazelor naturale pentru gospodarii in a doua jumatate a lui 2018 varia intre mai putin de cinci euro pentru 100 kWh in Ungaria si Romania (ambele cu 3,5 euro per 100 kWh) si pana la 12,2 euro per 100 kWh in Suedia. La nivelul UE, pretul mediu al gazelor naturale pentru gospodarii era de 6,7 euro per 100 kWh.

Exprimate in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), care elimina diferentele dintre nivelurile preturilor intre tari, cele mai mici preturi la gazele naturale pentru gospodarii se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh) si Marea Britanie (4,7 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari in Suedia (10,1 PPS per 100 kWh) si Spania (9,7 PPS per 100 kWh).

De asemenea, in a doua jumatate a lui 2018, taxele aveau cea mai mare pondere in pretul gazelor naturale pentru gospodarii in Danemarca (54% din pretul gazelor naturale pentru gospodarii) si Olanda (52%) . La polul opus, cele mai mici contributii erau inregistrate in Luxemburg si Marea Britanie (ambele cu 10%), urmate de Grecia (14%) si Romania (16%) . La nivelul UE taxele si prelevarile erau responsabile, in medie, pentru aproximativ un sfert (27%) din pretul gazelor naturale platit de gospodarii in a doua jumatate a lui 2018.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Preturile la electricitate

Eurostat a publicat simultan si date referitoare la evolutia preturilor la electricitate in aceeasi perioada. Conform acestor date, cea mai mare crestere a pretului la electricitate pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, s-a inregistrat in Cipru (19,6%) si Olanda (13,8%) . Scaderi au fost consemnate doar in patru state: Letonia (minus 4,5%), Polonia (minus 2,5%), Germania (minus 1,6%) si Lituania (minus 0,9%) . In Romania, pretul la electricitate pentru gospodarii a crescut cu 3,4% intre a doua jumatate a anului 2017 si a doua jumatate a anului 2018, sub cresterea medie de 3,5% inregistrata la nivelul UE.

Exprimat in euro, pretul mediu la energie electrica pentru gospodarii in a doua jumatate a lui 2018 varia intre 10,1 euro per 100 kWh in Bulgaria si 31,2 euro per 100 kWh in Danemarca. La nivelul UE, pretul mediu al energiei electrice pentru gospodarii era de 21,1 euro per 100 kWh.

Exprimate in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), cele mai mici preturi la electricitate pentru gospodarii se inregistrau in Finlanda (13,7 PPS per 100 kWh) si Luxemburg (13,8 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari in Portugalia (28,2), Germania (28), Spania (27,4), Belgia (26,6) si Romania (26,3 PPS per 100 kWh).

La nivelul UE, taxele si prelevarile erau responsabile, in medie, pentru mai mult de o treime (37%) din pretul energiei electrice platit de gospodarii in a doua jumatate a lui 2018.

Ministrul roman al Energiei, Anton Anton, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de profil, ca majorarea importurilor de gaze, ca urmare a faptului ca pretul de productie interna pentru agentii economici a devenit mai mare, nu reprezinta o problema.

El a fost intrebat cum comenteaza situatia din prezent de pe piata gazelor, potrivit careia, pe bursa, gazele de productie interna destinate consumatorilor industriali au ajuns mai scumpe decat gazele de import.

"Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema", a afirmat Anton.

Potrivit datelor Bursei Romane de Marfuri, pretul gazelor de productie interna pentru luna aprilie a ajuns la 95,86 de lei pe MWh, in timp ce pretul pe bursa de la Viena (CEGH Front Month Index) este echivalentul a 81,79 lei pe MWh.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania scumpit pret gaze
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1590 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Băăă!

Mulțumiti băăă PSDragnera!!!
Va dat cu o mana si va ia cu doua@!

 

Gazprom si-a dublat profitul

in special pe seama vanzarilor catre Romania, ca doar in alte tari au scazut preturile. Pretul actiunilor sunt pe maxim, doar in ult saptamani in jur de 30%. Buna guvernare avem

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor