Pretul la care Romania importa gaze rusesti a crescut in trimestrul al treilea din acest an, potrivit unor documente ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Astfel, acesta a ajuns la 420 de dolari pe mia de metri cubi in ultimul trimestru al acestui an, de la 405 dolari pe mia de metri cubi in trimestrul al treilea.
Exprimat in lei si in unitati energetice, pretul gazelor de import a ajuns la 130 lei pe MWh in ultimul trimestru, cu 1,5% in plus fata de 128 lei pe MWh in perioada iulie-septembrie.
Pretul gazelor de productie interna este diferit la consumatorii casnici si la cei industriali. Pentru populatie, gazele autohtone costa 49,8 lei pe MWh, in crestere cu 2,7% fata de valoarea de 48,5 lei pe MWh din trimestrul anterior.
In ceea ce priveste consumatorii industriali, pretul gazelor de productie interna este de 68,3 lei pe MWh, in crestere cu 7,7%, de la 63,4 lei pe MWh in trimestrul al treilea din acest an.
Gazele de productie interna acopera circa 75% din consumul de gaze al industriei si 95% din cel al clientilor casnici.
Cu cat se vor scumpi gazele in 2014
In urma cu o saptamana, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat ca pretul final al gazelor ar putea creste cu 1% pentru consumatorii casnici si cu 2% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.
Calendarul de liberalizare agreat in 2012 cu FMI prevede o scumpire de 2% pentru consumatorii casnici si de 4% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.
"Paritatea dintre pretul de import si cel de productie interna este acum de 1 la 2. In 2014, pretul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de productie interna vor fi si ele tot in jurul acestei valori", a precizat Havrilet.
Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piata va fi complet dereglementata pentru consumatorii industriali.