UE vrea sa scape de dependenta de gazele Rusiei. Moscova: proiect "ciudat si ilogic"

Vineri, 09 Mai 2014, ora 10:53
3147 citiri
UE vrea sa scape de dependenta de gazele Rusiei. Moscova: proiect "ciudat si ilogic"

Guvernele si companiile energetice de pe batranul continent nu agreeaza ideea ca toate statele din Uniunea Europeana sa cumpere gaze rusesti la acelasi pret, sustine ambasadorul rus la UE, Vladimir Chijov.

"Ideea comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, de a uniformiza pretul gazelor pentru toti membrii UE, nu va fi primita foarte bine de guverne si de companiile energetice", le-a spus Chijov reporterilor rusi, informeaza Itar-Tass.

"De asemenea, contrazice intreaga filosofie a politicilor energetice europene. Oettinger face in mod constant declaratii pretentioase si sustine ca piata europeana trebuie sa fie competitiva", a adaugat oficialul rus.

Chijov arata ca locuitorii batranului continent nu vor fi incantati de proiect. "Cred ca ideea este ciudata si ilogica", a apreciat acesta.

Ambasadorul rus la UE considera ca declaratiile privind aprovizionarea cu gaz lichefiat de la americani si extragerea gazelor de sist reprezinta "doar un spectacol".

"Sunt sigur ca pretul va fi cel putin cu 30% mai mare decat cel perceput pana acum de Rusia", a concluzionat el.

Romania si Polonia sustin proiectul

Recent, premierul Victor Ponta a precizat ca Romania sustine proiectul Uniunii Europene de negociere la comun a pretului gazelor naturale cu Rusia.

"Nu va mai fi vorba de 28 de tari care negociaza separat cu Rusia pretul energiei - pentru ca asta inseamna situatii mai rele sau mai bune, in functie de interse -, ci o singura politica referitoare la preturi, iar UE va deveni un partener mai puternic intr-o relatie din ce in ce mai dificila si complicata cu Rusia", a transmis seful Guvernului roman.

UE pregateste o lovitura pentru Rusia: Pretul gazelor, negociat la comun - Ce zice Ponta

Donald Tusk, premierul Poloniei, este un sustinator puternic al proiectului. Intr-un comentariu publicat in Financial Times, el a aratat viziunea sa despre o uniune energetica la nivel european

Astfel, acesta sustine ca primul pas in acest sens ar fi negocierea la nivelul intregii UE in ceea ce priveste pretul gazelor naturale livrate de Rusia.

Mai mult, premierul Poloniei crede ca mecanismele care garanteaza solidaritatea in randul statelor membre in cazul in care Moscova taie alimentarea cu resurse sa fie intarita, pentru a evita situatia din 2009, cand Rusia nu a mai furnizat gaze batranului continent via Ucraina.

In al treilea rand, Tusk considera ca Europa trebuie sa dezvolte o infrastructura energetica adecvata, dar si sa se foloseasca de toate resursele de care dispune, inclusiv de carbune si gaze de sist.

Nu in ultimul rand, seful Executivului polonez aminteste ca statele UE trebuie sa stabileasca parteneriate si sa faca investitii impreuna cu alte tari din afara blocului comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#negocieri pret gaze comun UE, #negocieri pret gaze Rusia, #pret unitar UE gaze Rusia , #pret gaze